Şeftalinin genel faydaları

Sıcak bir yaz gününde, soyulmuş biçimde önüne istikbal bir tabak, soğuk şeftaliye kaç şahıs ‘hayır’ diyebilir? Bilerek ‘soyulmuş’ dedim zira şeftali kabuğundan hoşlanmayan, dokunamayan, şeftalinin tüylü dokusu sebebiyle dişleri gıcırdayan birçok şahıs olduğunu, kendi etrafmden de biliyorum. Kabuğuyla böyle küçük tefek problemler yataliha da yumUşak, sulu ve lezzetli bir yaz meyvesidir şeftali.
Şeftalinin genel faydaları 2Meyvenin en iyi süreyi Haziran’dan Ağustos sonuna kadardır. Şeftali Çin kökenli bir meyvedir ve dünyada İtalya eşliğinde en büyük şeftali yapımcılarınden bir tanesi de Çin’dir. Şeftalinin Çin’de ölümsüzlüğü ve dostluğu sembollediği söylenir. Şeftali yetiştiriciliği bakımından makul iklim şartlarına sahip Türkiye de, sasenesi yapımcı ülkelerden bir tanesidir. Bursa ili başta olmak suretiyle Marmara Bölgesi’nde bolca yetiştirilir.
Şeftali yalnızca taze meyve olarak dağil, meyve suyu ve tatlılarda da ana malzemelerden biri olarak sıkça karşımıza çıkar. Üstelik kalorisi düşük, yağ içermeyen ve buna rağmen birçok besleyici madde ile dolu bir meyvedir. Yaz diyetine başlamış olanlar, tatlı krizinin tuttuğu anlarda şeftaliyi tatlı talebini giderecek bir atıştırmalık olarak düşünebilir. Ya da sabah kahvaltılarında yağsız yoğurt ve müsli eşliğinde tüketildiğinde, şeftali hem kahvaltıyı varlıklıleştirir hatta besleyicidir.
Şeftalinin Kendisinde barındıdığı Mineraller
Şeftalinin genel faydaları 1Büyük bir şeftali 333 mg potasyum içerir. Potasyum böbrek taşını engel olan, kemik sağlığını koruyan ve tansiyonun sistemlenmesine yardımcı, mühim bir mineraldir. Sıhhat kuruluşları, erişkinlerin günde 4700 mg potasyum almasını tavsiye eder. Bu halde şeftalinin potasyum seviyesinın yabana atılmayacak bir ölçüde olduğunu söylemek hatalı olmaz.
Şeftali ek olarak magnezyum, fosfor, bakır, çinko, manganez, demir ve kalsiyum gibi başka mineralleri de içerir. Bu mineraller kan hücrelerini, kemikleri ve sinir düzenini destekler.
Şeftalinin Kendisinde barındırdığı Antioksidanlar
Şeftalinin hem etli alanı hatta kabuğu detaylı antioksidan maddeler içerir. Antioksidanlar bedenimizi toksinlerden, zararlı maddelerden arındnehir adına oldukça mühimdir. Antioksidanlar yaşlanma prosesini yavaşlatabilir veya hastalıklara karşı koruyucu olabilir.
Şeftalideki mühim antioksidanlardan biri klorojenik asittir ve bedende hücrelere hasar yaratan serbest radikalleri temizleme özelliğini içerisinde barındırır. Antioksidanlar süreğen hastalıklarla, kanserle, bedendeki iltihapla muhaberemada tesirlidir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.