Rehberliğin Genel Amacı

Her ne kadar ülkemizde halen gereken özeni ve önemi tam anlamıyla anlaşılmasa da yavaş yavaş insanlar rehberliğin önemini kavramaya başladılar. Özellikle ilkokullarda göreve getirilen özel rehber Rehberliğin Genel Amacıhocaları öğrencilerin yol haritalarının oluşmasında büyük bir adım niteliğinde oldu. Rehberliğin asıl amacı öğrencilerin kendilerine olan güvenini ve istediklerini elde etmek için yapması gerekenleri anlatarak öğrencilere yol gösteren birimdir diyebiliriz.  Rehberlik kelimesini biraz daha açarsak ve rehberliğin genel amacı hakkında bilgi verecek olursak rehberliğin ilk görevi öncelikli olarak öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır diyebiliriz. Bu aşamadan sonra sırasıyla çevresinde gelişen olayları iyi takip edilmesini sağlama,  öğrencinin önüne çıkan fırsatları değerlendirmesini sağlama ve öğrencinin çevresinde olan olayların farkına varabilmesini saplamadır diyebiliriz.

Öğrencilerin ve küçük yaştaki bireylerin genel sorunu kendilerini iyi şekilde anlamamak ve bireysel olarak başarıdan uzaklaşmaktır. Tam bu aşamada rehberlik bölümü devreye girerek eksik olan yerleri doldurur ve öğrencinin kendisine olan güvenini arttırır. Bu durumda öğrencinin kendisini daha iyi tanıyabilmesi için aşağıdaki bazı önemli kriterlere cevap verebilmesi gerekir.

Beden dilini iyi öğrenmesi

Kendisini açıkça anlatabilmesi

Psikolojik ihtiyaçlarını karşılayabilmesi

Hayattan tam anlamıyla ne beklediğini bilmesi

Tam bu aşamada devreye giren rehberlik öğretmeni ya da uzmanı, genç yaşta bu tür kuramları bilmeyen yada öğrenmeye fırsatı olmayan öğrencilerin yardımcısı olur. Ayrıca bu gibi durumlar yani kişinin kendisinin farkında olması için rehberlik hocaları büyük önem taşır. İyi bir gelecek için özellikle velilerinde rehberlik konularında bu öğretmenlere yardımcı olması gerekir. Ancak bu şekilde rehberliğin genel amacı tam anlamıyla kavranır ve işe yarar. Aksi halde öğrenci velisinin sözünden giderek içine kapanır ve ileri de geriye dönüşü olmayana bir yola girer.

Rehberlik Bölümünün Öğrenciye Verdiği Önemli Kavramlar

Her öğrencinin iyi olduğu konu veya dersler farklıdır. Bu durumda rehberlik bölümü devreye girerek öğrencinin hangi alanlarda daha yetenekli olup olmadığını öğrenir ve öğrenciyi o konulara yönlendirir. Bu sayede öğrenci daha rahat ve mutlu bir okul hayatı geçirebilir. Aksi halde ilgisi olmayan bölümler ve dersler alarak bu derslere uygun olmadığı için başarısız olur ve ömür boyu mutsuz bir hayat geçirmek zorunda kalır.

Öğrenci yola çıkmadan önce hangi yolları kullanması gerektiğini bilmez bu aşamada rehberlik bölümü adından da anlaşılacağı gibi öğrenciye yardımcı olarak ona rehber olur ve mutlu olacağı yolu gösterir.

Özellikle küçük yaşta şekil bulan bireysel karakter ve özellikler bu yıllarda yani öğrencilik yıllarında iyi şekillenmez ise ileride büyük sıkıntılar çıkarabilir bu nedenle, rehberlik bölümleri öğrenciye kendi kendine problemleri çözebilmeyi de göstermeli ve bu konuda öğrenciyi eğitebilmelidir.

Öğrencinin kendisini sürekli geliştirmesi ve bu durumun kendisine büyük artılar getireceğini bilebilmesi de rehberliğin genel amacı ya da amaçları arasındadır diyebiliriz. Bu nedenle özellikle rehberlik öğretmenlerinin öğrencilere büyük özen gösterip onlara ışık tutabilmesi gerekir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.