Rakun Köpeği Corona Virüs Bulaştırır Mı?

Rakun köpeği, Türkiye’de ilk kez görüntülendi. Kuzeydoğa Derneği ekibinin Sarıkamış Allahuekber Dağları’nda fotokapanla görüntülediği, rakun köpeğinin corona virüsü geçirebileceği değerlendirildi.

Rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides), Enok olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından dış görünümü ile bir rakun ile köpeğin karışımından oluşmuş bir melezi andırır. Bu yüzden uzun süre köpekgiller familyasının en ilkel türü olduğu, ve köpekgiller ile rakungiller arasındaki bağlantıyı oluşturduğu kabul edilmiş olsa da günümüzde rakun köpeğinin resmen bir köpekgil olduğu ve bu rakunlara ya da sansarlara benzeyen görünümünü sonradan tesadüfen geliştirdiği bilinmektedir.

Özellikler

Rakun köpeği dış görünümü ile bir rakun’a benzer. Uzunluğu 55 cm’ye (+15 cm kuyruk) varırken, boyu omuzuna kadar ancak 20 cm’ye ulaşır. Yumuşak tüyleri zemin olarak bej-gri renktedir, yanları, sırtı ve karın kısmı kahverengidir. Rakun köpeklerinin mevsimselliğe bağlı olarak postları tamamen yenilense de renklerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Kış postu, yaz postundan sadece daha sık ve daha ağırdır.

Çıkardığı sesler bir köpek havlamasından daha çok kedi miyavlamasına benzer. Anne olanları tehlike olunca hırlayabilirler ve erkek hayvanlar çiftleşmek için bir dişi ararken uluyor gibi sesler çıkarırlar.

  • Bilimsel adı: Nyctereutes procyonoides
  • Uzunluk: 45 cm (Yetişkin) Encyclopedia of Life
  • Besin zinciri basamağı: Hepçil Encyclopedia of Life
  • Gebelik süresi: 62 gün Encyclopedia of Life
  • Üst sınıf: Nyctereutes
  • Kütle: Erkek: 6 kg (İlkbaharda), Dişi: 5,5 kg (Sonbaharda)

Rakun köpeği her şey yiyici hayvanlardır: fareler, kuşlar, balıklar, sülükler, böcekler, meşe meyveleri, fındıklar, böğürtlenler ve diğer meyveler yemek listesinde yer alır. Yuvalarını yerde kuran kuşların yumurtalarını yemeyi de sever. Leş ile de beslenebilir. Genellikle ağaçlara tırmanmak yerine, yiyeceklerini yerde, özellikle çalılıklarda ve su kıyılarında arar. Ama kavisli tırnakları yardımıyla ağaçlara da tırmanabilirler.

Yaşam şekli

Rakun köpeği tekeşli bir hayat sürer. Dünyaya getirdikleri 6-10 yavruyu birlikte besleyip büyütürler.

Rakun köpegi köpekgiller familyasının tek kış uykusuna yatan üyesidir.

Doğal düşmanları>

Rakun köpeğinin doğal düsmanları Avrasya vaşağı, kurt, boz ayı ve rakun köpeğinin yavrularını avlayan puhudur.

Kaynak: wikipedi

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.