Mide üşütmesine ne iyi gelir?

mide üşütmesi, mide üşütmesine ne iyi gelir, ishal tedavisi, mide üşütmesine iyi gelen yiyecekler, mide üşütmesi nasıl geçer, ishali ne keser

Mide üşütmesine ne iyi gelir ?

Bir sindirim sistemi hastalığı olan mide üşütmesi çoğumuzun mevsim geçişlerinde, yolculuklarda, üzüldüğümüzde, sıkıldığımızda kısacası hep yanı başımızda bitiveren bir hastalıktır. Mide üşütmesine ne iyi gelir konusunun yer alacağı bu makalede bu rahatsızlığın bilinen ve pek bilinmeyen nedenleri, hangi şikayetler nezaretinde ortaya çıktığı gibi hususlar belirtilerek mide üşütmesi tedavisi nasıl yapılır, rahatsızlık esnasında en iyi beslenme şekli nasıl olmalı gibi önem arz eden hususlara vurgu yapılacaktır.

Mide Üşütmesi Nasıl Gerçekleşir ?

Hiç düşündünüz mü mide nasıl üşür ? Maruz kalınan hava nasıl olur da diğer organları ıskalar da mideyi hasta eder ? Veya hakikaten de hasta olan mide midir yoksa yaşanan ishalin suçu bu organa mı atılmaktadır ?

İşin gerçeği mide üşütmesi mide değil bağırsakla alakalı bir problemdir. Dıştan hiç öyle görünmese de bağırsaklar vücuda yapılan saldırılarda ilk etkilenen yer bağırsaklardır. Sanılanın aksine bir çok mide üşütmesi vakası soğuk hava nedeniyle değil moral bozukluğu nedeniyle meydana gelir. Yani psikolojiktir.

Psikolojik kaynaklı olmayan mide üşütmesi vakaları da vardır. Atalarımızın “yaşa, taşa oturulmaz” sözünün gerekçesini açıklayan durumlardır bunlar. Demiştim ya bağırsaklar olumsuzluklardan en çabuk etkilenen organdır diye, ısı değişikleri de bağırsakları olabildiğince çabuk etkiler. “Hassas karın” sözünün doğuşuna vesile olmuştur bağırsaklar. Bunda bağırsaklarda yaşamlarını sürdüren mantar ve bakterilerin büyük etkisi vardır. Yanlış duymadınız sağlıklı bir insan bağırsağında eser miktar olsa dahi mantar bulunur. Yararlı bakterilerin yanında bir miktar zararlı bakteri de bağırsakta yaşam sürer.

Bağırsaklarımız midenin büyük ölçüde parçaladığı ve sindirdiği besinlerden vücudun ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin ve enerjiyi emebilmek için bakterilerin parçalayıcı gücüne ihtiyaç duyar. Bu işlem gereklidir, bazı vitamin ve mineraller sadece bağırsak tarafından elde edilir.

Bağırsaktaki bakteriler kemosentetik mantığı ile besinleri parçalayıp enerjisi ile beslenen canlılardır.  Bu nedenle yediğimiz besinlerden bağırsaklara kadar ulaşanları bakterilerce paylaşılıp vücut ve bakteriler arasında pay edilir. Bu nedenle vücudumuz belli ölçüyü korumak şartı ile bağırsaktaki mikrop varlığına izin verir. Osmanlı ordusunda savaşan yeniçerilere benzetebilirsiniz bunları.

Fakat bağırsakta bu tür canlıların faal halde bulunması karın bölgesini hassas organ haline getirmektedir. Üşüttüysek gripten önce ishal olmamız bundandır. Grip tehlikeli ve agresif bir virüs nedeni ile oluşur. Bağırsakların enfekte olması için tehlikeli virüslere gerek yoktur, bağışıklık sisteminin biraz zayıflaması –ki kaloriferli ortamdan hava almak için balkona çıkılması bile bunun için kafi gelir- yeterlidir.

İşte mide üşütmesi bu şekilde oluşur. Bağışıklığın zayıflaması ile bakteri varlığı kontrolsüz çoğalır, netice de vücut “dur” freni mahiyetinde bağırsak florasını dışarı atar. Kalanları kontrol altına almak, beslenmesini engellemek için iştahı keser sindirim sisteminin çalışmasını durdurur. Bu sebeple  mide bulantısı ve kusma olur. Her hastalık da mide üşütmesi de bir iç savaştır. Bu nedenle yüksek ateş ve ağrı oluşur.Halsizlik ise daha çok yediğimiz besinlerden istifade edemeden dışarı attığımız için oluşur.

Konu “Mide üşütmesine ne iyi gelir ?” iken neden böyle detaylara girdiğimi merak ediyor olabilirsiniz. Bir hastalık ile mücadele etmek için önce onun neden meydana geldiğini ayrıntılı olarak tanımak gerekir, tıpkı rakiplerini veya düşmanını tanımak gibi.

Mesela çoğu kişi ishal olunca ishali durdurmaya çalışır, “İshali ne keser ?” diye çareler arar. Ama gördüğünüz gibi görünürde öyle olmasa dahi ishale vücudun ihtiyacı vardır, sindirim sistemini zamanında boşaltamazsanız bağırsakta enfeksiyonlar oluşur, ateşiniz korkutucu derecede yükselir. Kısacası ishal olur olmaz kabız yapan yiyecekleri yiyerek veya ishal kesici ilaçları kullanarak ishali durduran vatandaşlarımız vücutta daha büyük bir savaşın çıkmasını sağlamış olurlar.Bilmeden basit bir rahatsızlığı ishali ölümcülleştirebilirler.

Böylelikle “Mide üşütmesine ne iyi gelir ?” den evvel “Mide üşütmesine ne iyi gelmez ?” anlamış olduk.

Mide üşütmesi tedavisi kaybolan sıvının olabildiğince yerine konması ve istirahat üzerine kuruludur. Ciddi vakalarda antibiyotik kullanılır. Fakat antibiyotik kullanımında iki şeye dikkat edilmesi gerekir. Birincisi antibiyotiğin doktor tarafından verilmesi. Çünkü bizler hangi antibiyotiğin iyi geleceğini de bilemeyiz hangi doz ve sürede kullanılacağını da. Hastalandığımızda büyük beklentiler ile sarıldığımız antibiyotikler aslında zehirdirler. Bu nedenle de gelişigüzel kullanılmamalıdırlar. İkinci husus ise başlanılan bir antibiyotiğin dozu ne kadar ise ne süre ile kullanılması gerekli ise o kadar kullanılması gerekli olduğudur. Bazen antibiyotik bitmeden hastalık geçebilmektedir. Böyle durumlarda çoğu kişi gereksiz ilaç kullanmama mantığı ile kimisi de ilacın geri kalanını bir sonraki vakada kullanırım kurnazlığı ile antibiyotik kullanımını yarıda kesmektedir. Böyle durumlarda yarım doz antibiyotik etkisine maruz kalıp nesli tükenmemiş bakteriler mutasyon geçirip daha dayanıklı türlere dönüşmektedir.Yani bir sonraki mide üşütmesi vakası bizim için daha çetin geçecektir.

Okuyucularımız arasında “Mide üşütmesine ne iyi gelir ?” sorusunu öyle bir şey yiyeyim içeyim ki bu bana iyi gelsin diye beklenti içine girenler olabilir. Bu nedenle midesi üşütenlerin ne şekilde beslenmesi gerektiği hakkında kısa bir bilgi vereceğim.

Eğer midenizi üşüttüyseniz yapacağınız en iyi şey sinirleri hoplatan, stresi tırmandıran şeylerden bir süre uzak durup imkan varsa doktordan rapor alıp dinlenmektir. İştahınız yok ise yemek yemeyin suya tuz ve şeker karıştırıp için. Midesi bulananlar çorbaları daha rahat tüketirler. Yoğurtlu çorba bu hastalıkta size en iyi gelecek şeydir.Aynı şekilde tuzlu ayranda mide üşütmesine iyi gelir.

İlla boğazımdan bir şeyler geçsin istiyorsanız haşlanmış patates yiyin. Meyvelerden de muz iyi gelir. Pirinç lapası ve yağsız pirinç pilavı da iyi gelecektir.

“Mide üşütmesine ne iyi gelir?” üzerine bir yorum

  1. Normal adam okumuyor yaziyi,hasta olan insan okuyor. Ne vardi bu kadar uzun yazacak? Tam sonun cevabini verecek gibi oluyor baska bi paragraf baska bi paragraf daha… yapmayin.

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.