Mide Üşütmesi Belirtileri

mide üşütmesi, mide üşütmesi belirtileri, yüksek ateş, mide bulantısı, mide üşütmesine ne iyi gelir

Mide Üşütmesi Belirtileri

Sınav kaygısı, yel çarpması, önceki günlerden kalmış yemeği yemek, şebeke suyuna mikrop karışması gibi nedenlerle mide üşütmesi yaşanabilir.  Başlıca mide üşütmesi belirtileri ishal, geçmeyen yorgunluk ve karın ağrısıdır.

mide üşütmesiMide üşütmesi halkımızca türetilmiş bir kavramdır. Hastalığın ne üşütme ile ne de mide ile alakası vardır. Hastalık tüm sindirim sistemini etkilediği için ve çoğu zaman üşütmeye bağlandığı için mide üşütmesi denmiştir.

Mide üşütmesinin psikolojik nedenleri vardır.  Prof. Dr  İbrahim Saracoğlu’nun dediği gibi sinir sistemi ile sindirim sistemi kardeştir ve birbiri ile bağlantılıdır. Ani gelişen olaylar, heyecan, stres, sıkıntı mideyi bozmamıza neden olabilir.

Mide üşütmesinde mide bulantısı, mideden ağza sıvı gelmesi (Reflü ile karıştırılmamalıdır, sıvı mide bulantısı nedeniyle geri kaçar)iştahsızlık, mide ekşimesi gibi şikayetler oluştuğu için hastalık mide ile ilişkilendirilmiştir. Fakat mide üşütmesinde esas sıkıntı bağırsaklardadır.

Konuşma dilinde “Hassas karın” diye bir tabir vardır. Bir organizasyonun en zayıf halkası hassas karın olarak nitelendirilir. Birine saldıracaksanız en zayıf noktasını arar, bulursanız buna “hassas karın” dersiniz. Bu tabirin dayanağı karnımızın daha doğrusu bağırsaklarımızın vücudumuzun en hassas noktası, başka bir anlatımla zayıf halka oluşudur.

Sinirlerimiz bozulduğunda, hijyen koşulları sağlanmamış bir yerde yemek yediğimizde veya mevsim değişikliklerinde ilk önce reaksiyon veren yer bağırsaklardır.

Mide üşütmesi belirtileri Nelerdir ?

Mide üşütmesinin en büyük belirtisi ishaldir. Önce halsizlik başlar sonra günlerce sürebilecek sıvı çıkış maratonu başlar. İlk zamanlar dışkı giderek sıvılaşır. İshalin ne kadar devam edeceği, hastalığa başka şikayetlerin eklenip eklenmeyeceği vakanın büyüklüğü ile yakından alakalıdır.

İş görüşmesi nedeniyle mide üşütmesi yaşayan bir kişi bu durumu çabuk atlatır. Fakat ciddi vakalarda yüksek ateş, terleme ve karın ağrısı olabilir.

Mide üşütmesi belirtileri bir çok hastalığın genel geçer işaretleri ile benzerlik taşır. Apandist iltihabı, soğuk algınlığı gibi hastalıklar benzer belirtiler verirler.

Hastalık boyunca bitkinlik vardır, ve giderek halsizlik artar. Vücuttan besinlerin hızla atılması, iştah kaybı nedeniyle bir süre fazla bir şey yenilip içilememesi ve vücudun enfeksiyon ile verdiği mücadele nedeniyle mecalsizlik yaşanır. Vücudun istirahat talebine uyulmalı, yapılacak çok ciddi bir meşguliyet yok ise olabildiğince dinlenilmelidir. Böylece mide üşütmesi daha kolay atlatılabilir.

Bu hastalık esnasında vücudun bir talebi de iştahın bir süre kapatılmasıdır. Çünkü yenilen maddelerdeki enerji enfeksiyona neden olan bakterileri besleyip onların çoğalmasına neden olacaktır. Fakat sıvı alımı kesilmemeli aksine kaybedilen su ve mineralin yeniden kazanılması için bitki çayları, maden suyu ve çorba içilmelidir.

Mide üşütmesine en fazla iyi gelen çorbalar yoğurt içeren çorbalardır. Yoğurdun sindirim sistemini özellikle de bağırsakları düzenleyici tedavi edici etkisi vardır. Yoğurdu ayran şeklinde de tüketebilirsiniz.

Mide üşütmesinin bir belirtisi de mide bulantısıdır. Bağırsak enfeksiyonu nedeniyle sindirim sistemini boşaltan vücut yeni gıda takviyesinin engellenmesi için mide aktivitelerini de durdurur. Sindirim akışı rutin şekilde devam etmediği için mide bulantısı meydana gelir. Mide bulantısını geçirmek için bir şeyler yiyip içmek durumu daha da vahim hale sokabilir. Özellikle yağ içeren çorbalar, mercimek çorbası mide bulantısını artırır. Midenin sıvı ile dolu olması da mide bulantısını artıracaktır. Bu nedenle kaybolan sıvının yeniden yerine konması için top yekün değil az ve sık su içilmelidir.

Mide bulantısına bağlı olarak kusma şikayetlerinin görülmesi normaldir. Kusmanın hastaları rahatlattığı bilinmektedir. Fakat bunun tekrarlanması reflü gibi kronik seyreden rahatsızlığa neden olacağı aşikardır.

İshali olanlarda karın ağrısı görülebilir. Böyle durumlarda bilinçsiz ağrıkesici veya başka ilaçlar kullanılmamalıdır. Karın ağrısı mide üşütmesinin belirtisidir, düzelme sağlanınca karın ağrısı da geçer. Uzun süreli karın ağrıları olayın mide üşütmesinin ötesinde bir rahatsızlık olabileceğinin bir işaretidir. Apandisit iltihabı bunlardan birisidir. İltihap nedeniyle şiddetli ve ani gelişen ağrılar olur. İshal de meydana gelebilir. Bu sebeple apandisit ağrısı klasik mide üşütmesi vakaları ile karıştırılabilir.

Karaciğer büyümesi, bağırsak mantarı gibi hastalıklar da karın ağrısı yaparlar. Bu nedenle ishal ve karın ağrısı sık sık başınıza geliyorsa bunun sebebinin başka rahatsızlıklar da olabileceğinin bilincinde olmalısınız.

Mide üşütmesi belirtilerinden birisi olan ateş takip edilmesi ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir durumdur. Her durumda ateş çıkacak diye bir şey yoktur, ateş var ise vücudun ciddi bir savaş verdiğinin bir işaretidir. Ateş olsa dahi hastalık istirahat ve bilinçli beslenme ile atlatılabilir. Fakat ateş halinin uzun süre devam etmesi veya yüksek ateş meydana gelmesi hekime başvurulmasını gerektiren bir durumdur. Mide üşütmesi vakaları antibiyotik ile kolayca tedavi edilebilen hastalıklardır. Hastalık ağır seyrediyorsa hastaneye gitmekte fayda vardır, ayrıca durumun hakikaten mide üşütmesi mi yoksa başka bir rahatsızlık mı tespiti sağlanmış olur.

Yüksek ateş terlemeyi beraberinde getirir. Bu gayet doğaldır. Küçük çocuklarda veya bebeklerde bu durum iyi takip edilmelidir. Bebeğin üzeri örtülürse havale geçirebilir.

Mide üşütmesi vakalarında hiç istemesek de dışkı durumuna dikkat etmek zorundayız. Bağırsak parazitleri veya kanser nedeniyle mide üşütmesi benzeri belirtiler oluşabilir. Bu durumu kişi en iyi dışkısına bakarak anlar. Dışkıda kan var ise veya anormal koku-görüntü var ise tetkik yaptırmak gerekir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.