Liselerde Sınıf Geçme ve Kalma Şartları

Liselerde Sınıf Geçme ve Kalma Şartları

2014 yılında Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bakanlık aldığı bir karar ile sorumluluk sınavlarını yürürlükten kaldırmıştır. Fakat eski yönetmeliklere göre öğrenci, başarısız olduğu dersten karneyi aldığı zaman o ay içerisinde ortalama yükseltme sınavlarına girerek dersten geçme şansı vardı. Bunun yanında öğrenciye ağustos ayında tekrardan ek bir sınav şansı tanınıyordu. Ancak yeni düzenlemelere göre artık öğrencilerin bu şekilde şansı olmadığı görülmektedir.

sinif-gecmekHerhangi Bir Dersten Başarılı Sayılmak İçin

Öğrencinin herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için yıl içerisinde belirli şartlar vardır.

  • İki dönem puanının en az 50 olması gerekmektedir. Eğer 50 değilse, birinci dönem puanının ne olduğu önemli olmaksızın ikinci dönem ortalaması 70 olmalıdır.
  • İşletmeli beceri dersi alan öğrencilerin de ortalamalarının 50 olması gerekmektedir. Bunun yanında öğrencinin ikinci dönem puan ortalaması ve beceri puanın ortalaması 50 olması gerekmektedir.

Doğrudan Sınıfı Geçmek İçin

Öğrencinin yılsonunda sınıfını doğrudan geçmesi için de belirli şartlar belirlenmiştir. Bunlar;

  • Tüm derslerinin başarılı olması gerekir.
  • Başarısız dersi ya da dersleri olan öğrencilerin yılsonunda ortalamaları 50’nin üzerindeyse doğrudan geçme hakkı vardır.
  • Anadolu, fen, meslek liselerinde bu tür farklılıklar yoktur. Yani ağırlık notunun 50 olması yeterlidir.

Ortalama İle Sınıfı Geçmek

Bazı ders veya derslerden başarısız olunduğu halde diğer derslerin iyi ya da çok iyi olması durumuyla ortalama ile sınıf geçilebilir. Önemli olan tüm derslerin ağırlık ortalamasının 50 ve üzerinde olmasıdır. Bir dersin yılsonu puanını bulmak için ise o dersin birinci ve ikinci dönem puanını toplayıp ikiye bölmelisiniz. Bu şekilde o dersin yılsonu puanını bulabilirsiniz.

Sınıfı Sorumlu Geçmek

Örneğin başarısız olduğunuz derslerin sayısı 3 ise sınıfı sorumlu bir şekilde geçersiniz. Fakat sorumlu olunan derslerin sayısı 6’yı geçmemelidir. Sorumlu ders sayısı 6’yı geçen öğrenciler için sınıf tekrarı söz konusudur. Yani 9.sınıfta 3, 10.sınıfta 2 sorumluluğu olan bir öğrenci 11.sınıfta 1 sorumlu ders bırakabilir. 2.bir dersi sorumluluğa bırakır ise sınıf tekrarı yapacaktır. Bu sebeple öğrenciler çok dikkatli olmalıdır.

 Nisan Ayında Yapılan Sorumluluk Sınavları Hakkında

Yeni düzenlemeye göre okullar sorumluluk sınavlarını kaldırmıştır. Bunun yerine sınavlar nisan ayında yapılmaktadır. Öğrencilerin bu sınavları kaçırmaması gerekmektedir. 6 sorumlu ders sayısına ulaşmamak için dikkat edilmelidir. Aksi takdirde öğrenci okulundan mezun olamaz ve diploma alamaz. Dersinde ya da derslerinde başarısız olan öğrenciler bu sorumluluk sınavı takvimlerini dikkatle takip etmelidir.

12.Sınıf Öğrencilerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Nisan ayında yapılan sorumluluk sınavları 12.sınıf öğrencilerinin son şanslarıdır. Çünkü LYS’ ye girecek olan öğrencilerin sorumlu dersleri olmamalıdır. Sınavlara, mezun olarak girmek için ve üniversite kayıtları sebebiyle sorumlu dersleri kalmamalıdır. Bu sebeple 12.sınıf öğrencileri bu şanslarını değerlendirmelidir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.