Liselerde ortalama ile sınıf geçme kaldırıldı.

liselerde sorumlu snıf geçme,liselerde doğrudan sınıf geçme,liselerde sınıf geçme

MEB 7 Eylül 2013 tarihli ve 28758 Resmi Gazetede yayımladı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile liselerde ortalama ile sınıf geçmeyi kaldırdı.

2013-2014 eğitim öğretim yılı itibarıyla öğrenciler sınıf doğrudan veya sorumlu olarak geçebileceklerdir.

Yeni puan sistemi şu şekilde olacak.

Sınav, performans çalışması, proje ve uygulamalar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları e-Okul sistemine işlenir.

Puan değerleri ve dereceleri aşağıdaki gibidir.

Puan                 Derece

85,00-100  Pekiyi

70,00-84,99  İyi

60,00-69,99 Orta

50,00-59,99 Geçer

0-49,99 Geçmez

İlk göze çarpan konulardan birisi de sınıf ve ders geçme ile ilgili maddelerdir.

Maddeler şöyle:

Ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılma

Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için;

a) İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70,

b) İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin, beceri sınavı puanı en az 50 olmak kaydıyla birinci ve ikinci dönem puanları ile beceri sınav puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya beceri sınav puanının 70 olması gerekir.

Doğrudan sınıf geçme nasıl olacak?

Ders yılı sonunda;

a) Tüm derslerden başarılı olan,

b) Başarısız dersi/dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçer.

Yılsonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak derslerden başarısız olan öğrenciler, o dersten/derslerden sorumlu geçer.

Sorumlu olarak sınıf geçme ve sorumluluğun kalkması

Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dâhil edilmez.

Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre kasım ve nisan ayları içerisinde ilgili branş öğretmeni tarafından yapılır. Sınav tarihleri ve sınavı yapacak öğretmen/öğretmenler okul müdürlüğünce belirlenir. Bir dersten sınava girecek öğrenci sayısının 20 ve üzerinde olması durumunda birden fazla öğretmen görevlendirilir. Bu sınavlar dersleri aksatmayacak şekilde ders saatleri içinde veya dışında gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri de yapılabilir.

Yılsonu beceri sınavında başarısız olan öğrencilerin bu derslere ait sorumluluk sınavları, iş dosyası dikkate alınmaksızın yazılı ve/veya uygulamalı sınav şeklinde yapılır.

Bir dersin sorumluluğu, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması hâlinde kalkar.

Sorumluluk sınavlarına itiraz edilmesi durumunda bu Yönetmeliğin 49 uncu madde hükümleri uygulanır

Bu maddelerle gelen değişiklikler:

1-    Başarı artık not değil puan uygulamasına göre belirleniyor.

2-    Bir dersten başarılı sayılabilmek için iki dönem ortalamasının en az 50 olması gerekiyor. Daha önce ilk dönemi başarılı olan öğrenci ikinci dönem başarısız olduğunda o dersten başarısız sayılıyordu.

3-    Birinci dönem puanı sıfır olan öğrenci bile ikinci dönem 70 ortalama getirdiğinde o dersten başarılı sayılıyor.

4-    Her sınıfta 3 dersten sorumlu geçilebilecek. Daha önce 9.sınıfta 3 ders, diğer sınıflarda 2 dersten sorumlu geçilebiliyordu. Daha önce 5 tersten faza sorumlu ders olamazken şimdi 6 ders çıkarıldı.

5-    Sorumluluk sınavları Kasım ve Nisan aylarında yapılacak.

6-    Öğrencinin yıl sonunda 3 ten fazla başarısız dersi varsa sınıfta kalacak.

7-    Ortalama yükseltme sınavı yok çünkü ortalamayla sınıf geçme kaldırıldı. Böylece yıl sonunda yada Eylül de sınıf geçmek mümkün değil.

8-    Sınavlara itiraz için mahkeme yolu gösterilmeyecek sorun okulda komisyon marifetiyle çözülecek.

9-    Okuldaki yazılı sınavları da komisyon inceleyebilecek.

10- İki kez sınıfta kalanın ilişiği kesilecek Açık Liseye kaydedilecek…

“Liselerde ortalama ile sınıf geçme kaldırıldı.” üzerine 139 yorum

  1. ortalama yukseltme sınavı bu yılda yapınsın lutfen.bir sans daha istiyoruz..bir puanla bir yılımızı yakıyorlar…ailelerimiz ve bizler magdur olduk..yaptıgımız haTALARI TELAFİ HAKKI İSTİYORUZ…LÜTFENN SINAV YAPILSIN…AİLEMİZ OKUTMIYCAK YOKSA…

    Cevapla
  2. Hani nerde %100 okuyan Türkiye saçmalık bu 49 ortalama ile kalan bir öğrenciye kufur etmek gibi lütfen geri getirilsin kalan yine kalır ama GERÇEKTEN geçmek isyen geçer

    Cevapla
  3. olmaz boyle bır sey cocukların bu degısımden son 1 ay kala haberlerı oluyor meger eylulde resmı gazete de yayınlanmıs sen ogrencı velılerıne de soylesene bu degısımı velı toplantısında duyuru yap.
    bır ıkıncısı el ınsaf sız vatana okuyan genlık yetıstrmek ıstemıyorsunuz bellıkı bı ogrencı 49,6 ortalama ıle sınıfta mı bırakılır lutfen elınızı vıcdanınıza koyun lutfennn 🙁 ;( ;(

    Cevapla
  4. Bu sene gecme notu 45 olsaydi geciyodum ama 50 olunca 4 puanla sinif tekrarina kaldim bu m.e.b cok batirdi liseyi sanki hickimse gecemesin die ugrasiyolar resmen sanki kucukken kendileri bu kadar sıkıntı cekmedi kendi cocuklari sinifta kalirsa goruruz ben 45 almak icin kendimi yirtiyodum gecerli not 50 olunca kimse gecemedi bizim sinifta 5 kisi sinifi gecti adalet bumu ?

    Cevapla
  5. puan durum 42 4 zyıf var ama dil anlatımdan gectim
    sorumluk sınavına girebilirmiyim bide geçen sene sınıfta kaldım geçen yıl 7 zayıf vardı bu sene 4 zayıf bunun için napabilirim

    Cevapla
  6. Ortlama ile geçtim sınıfı yıl sonu puanım 54.80 4 tane zayıf var sonuçta da ortalama ile geçti yazıyor Tarih 13/06/2014 Cuma karne günü karnemi 1 saat önce aldım 🙂

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.