Liselerde Devamsızlık ve Sınıfta Kalma

SINIFTA KALMA KORKUSU VE DEVAMSIZLIK

Türkiye’de eğitim sistemi maalesef çok revizyona uğramaktadır. Adeta deneme yanılma yöntemiyle ilerliyor ve sık sık eğitim sistemimizi temelden etkileyen değişikliklerle yeni yolculuklara yelken açıyoruz. İlkokul, ortaokul ve lise şeklînde olan eğitim sistemini kesintisiz eğitim parolasıyla ilköğretim ve ortaöğretim olarak sınıflandırdık. Son değişikliklerde tekrar ilkokul, ortaokul ve lise sistemine geri döndük bir farkla artık ilkokul 4 yıl, ortaokul 4 yıl ve lise eğitimi 4 yıl olacak şekilde değiştirildi.

Eğitimin olmazsa olmazı disiplin ve eğitim öğretimde devamlılık ilkesidir. Düzenli eğitim almayan birine bilgi vermeniz, onu topluma yararlı bir birey haline getirmeniz mümkün değil hatta imkansız bile sayılır. Nitekim eğitimdeki kaliteyi arttırmak ve ülkemizin yarınları olacak nesilleri çağın gerektirdiği liyakatli eğitimden geçirmek için eğitim kurumlarında devamlılık sağlamak için bir takım kurallar konulmuş ve bu kurallara uymayanlar bir takım yaptırımların muhatabı olacağı kararlaştırılmıştır. Özellikle lise öğrencilerinin üniversiteye hazırlanma sürecinde olmaları liselerdeki devamsızlık problemini, alınan sağlık raporları her yıl eğitim camiasının tartışma konuları arasında baş sırayı almıştır. Öğrencilerin okula devam etmemesi lisedeki öğretmenleri rahatsız etmekte, müfredat tamamlanamamakta ve ders notları noktasında kronik problemlere kapı aralamaktadır. Geçmiş yıllarda devamsızlık nedeniyle lise de sınıf tekrarına kalan öğrencilerin üniversite sınavlarında başarı göstererek bir fakülteye yerleştiği görülmüş ve bu öğrencilerin ne olacağı sorusu tartışılmıştır. Veya öğrencinin üniversite sınavlarına hazırlanmak için aldığı sağlık raporu nedeniyle lisede dersi kalmış ama bir yükseköğrenime yerleşmesi sonucu durumun ne olacağı kafa karıştırmıştır.

Bu tür kafa karışıklıklarının önüne geçebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini değiştirerek lise öğrencilerinin okula devamsızlık koşullarını net iadelerle izah etmiş, öğrencilerin başarıları ne olursa olsun devamsızlık kuralının uygulanacağını kesin olarak vurgulamıştır. Yani lise öğrencisi üniversiteye yerleşmiş olsa fakat lise de devamsızlık problemi varsa kendisine herhangi bir affın söz konusu olmayacağını net bir dille ifade etmiştir.

mebYeni Yönetmeliğe göre Lisede eğitimine devam eden bir öğrenci özürsüz 10 günü, toplamda 45 günü aşamayacak. Bu süreleri aşan öğrenciler başarı durumları ne olursa olsun sınıf tekrar edeceği belirtilmekte.  Bu yönetmelik ile bir önceki yönetmelik kıyaslandığında özürsüz devamsızlık hakkının 10 gün düşürüldüğü görülse de durum işin detaylarına girildiğinde farklılık göstermektedir.  Şöyle ki, yeni yönetmelikle öğrencinin devamsızlığı veli kontrolüne bırakılıyor. Veli okula gelerek, velisi bulunduğu çocuğunun üniversite sınavlarına hazırlandığını bu sebeple kendi izniyle 45 gün izinli sayılması için dilekçe verebiliyor, böylece veli kontrolüyle hem devamsızlık sorunu çözülmüş hem de gereksiz raporlara ihtiyaç kalmamış oldu.

Yönetmeliğin bu hakkı tanımış olması sınav dönemlerindeki öğrencileri rahatlatmış, sınav kaygısı olmayan öğrencilerinde 10 gün devamsızlık süresiyle sınırlandırarak velilerini rahatlatmıştır. Velileri izin dilekçesi vermediği için devamsızlık nedeniyle sınıfta kalmak istemeyen öğrencilerde okula devam mecburiyetiyle karşı karşıya kalmıştır.

İşte MEB Ortaöğretim Kurumlarına göre devamsızlık:

Geç Gelme, Devamsızlık ve İlişik Kesme
(1) Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.
(2) Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli ve süresi ders yılı başında öğretmenler kurulunca kararlaştırılarak veli ve öğrencilere duyurulur.
Devam-devamsızlık ve ilişik kesme
(1) Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. Millî Eğitim Temel Kanununun 26 ncı maddesi gereğince okul yöneticileri, millî eğitim müdürleri ve mahalli mülkî idare amirleri öğrencilerin okula kayıt ve devamıyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.
(2) Uygulamayla ilgili olarak;
a) Devamsızlık yapan öğrenciler, ders öğretmeni tarafından yoklama fişine/e-Okul sistemine işlenir.
b) Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.
(3)Yurt içinde ve yurtdışında, bilim, tiyatro, spor, müzik, folklor, beceri yarışması ve benzeri eğitici-kültürel faaliyetlere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmasına Bakanlık, mahallî mülki amirleri ve/veya millî eğitim müdürlüklerince izin verilen öğrenciler, okula devam edemedikleri sürece faaliyet izinli sayılırlar ve bu süre devamsızlık süresine dâhil edilmez. Ancak, faaliyet için verilen izinlerin toplamı bir eğitim ve öğretim yılının yarısından fazla olamaz. Yurt içindeki faaliyetlere katılan öğrencilere millî eğitim müdürlüklerince, yurtdışındaki faaliyetlere katılan öğrencilere ise Bakanlık ve/veya mahalli mülki idare amirlerince izin verilir. Bu öğrencilerin başarı durumlarının belirlenebilmesi için iki dönem puanı almış olmaları gerekir.
(4)Devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-Posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilir, varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenir. Devamsızlığın 5 inci, 15 inci ve 25 inci günlerinde,
kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve özel eğitim gerektirenler ile tutuklu öğrencilerde ise ayrıca devamsızlığın 40 ıncı ve 55 inci günlerinde de tebligat yapılır ve öğrencinin okula devamının sağlanması istenir.
(5)  Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü devlet hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve özel eğitim gerektirenler ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler takip eden öğretim yılında okula devam ettirilir. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine gönderilir.
(6)  Öğrencinin devamsızlığıyla ilgili velisine yapılacak tebligat işlemleri, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda posta, e-Posta ve/veya bilişim araçlarıyla yapılır.
(7) Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine velisi tarafından verilir ve e-Okul sistemine işlenir. Zorunlu hallerde özür belgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.”
(8) Telafi programlarına devam zorunludur. Öğrenciler devam etmek zorunda oldukları telafi programına ait özürlü özürsüz toplam ders saatinin en az altıda biri kadar devamsızlık yapmaları halinde, puanları ne olursa olsun başarısız sayılırlar.

“Liselerde Devamsızlık ve Sınıfta Kalma” üzerine 3 yorum

  1. Benim özel durumlarım oldu ve lu an özürlü 22,5 gün devamsızlığım var. E şimdi de ramazan, ben sınıfta kalacağım galiba. Ama ders notum çok yüksek.

    Cevapla
    • Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, sınıfta kalır. sende sıkıntı yok .

      Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.