Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

kitap okuma alışkanlığı, kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır, kitap okuma alışkanlığı nedir

KİTAP OKUMA

kitap okumakEğitimde kitap okumanın ne denli önemli olduğunu vurgulamayan aile, eğitimci, uzman, akademisyen yoktur. Çünkü gerçeği görmek için gerçeklere göz kapamamak yeterlidir.

Kitap okuyan bireyler, toplumların ilerlemesini sağlayan, düşünen, düşündüren ve topluma yön veren insanlardır. Okuyan insan, her okuduğu kitap sonrası beyin jimnastiği yapmış olur. Yeni bilgiler, yeni düşünce dünyalarına kapı aralamış olur. Hiç beğenmediği bir kitap da olsa, yazarının görüşlerini kabul etmiyor da olsa o kitaptan kazandığı zıt görüşlerin neler düşündüğünü öğrenmiş olur.

Okullarda öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için sosyal projeler hazırlanmak ta, okuma yarışmaları düzenlenmekte, çok okuyan öğrenciler taltif edilmektedir. Böylece öğrencilere kitap sevdirilmek istenmekte, düzenli okuma alışkanlıkları kazandırılmak hedeflenmektedir. Son yıllarda milli eğitim bakanlığı tarafından okullarda okuma saati uygulanması yaptırılmakta ve düzenli okuma alışkanlığı için önemli bir çaba içerisine girilmiştir.

Kitap Okuma Alışkanlığı

Ülkemizde kitap okuma oranları çok düşüktür. Her anne, baba çocuğunun kitap okumasını ister ama kendisi ise kitap okumaz. Kitap okunmayan evde çocuğun kitap okumasını beklemek ise sadece hayalciliktir. Anne cep telefonunda oynarken, baba laptopta sörf yaparken çocuğun eline kitap alıp okuması sizce yüzde kaç ihtimal dahilin de ? Her şeyde olduğu gibi kitap okuma alışkanlığında da aile çok önemlidir. Çünkü tüm davranışlarda olduğu gibi kitap okuma alışkanlığında da çocuk için örnek ebeveynilerdir.

Küçük yaşlarda olan çocuklara anne ve babası tarafından onun anlayacağı hızda okunan hikâye ve masallar kitap okumayı sevdiren ilk adımlardır.

Çocuk okula başlayıp kendisi okumaya başladığında ise ilk yapılacak, onun kitap okuması sizin onu dinlemeniz, okuması bittikten sonrada onu takdir etmenizdir. Böylece her gün artan bir gayret, azim gözünüze çarpacaktır. Onu dinlerken sıkıldığınızı ya da yavaş olduğunu sakın dillendirmeyin, onun şevkini kıran her olumsuzluk onu kitaplardan ve okumaktan soğutacaktır.

Çocuğunuza arkadaşlarının içerisinde kitap hediye edin. Bu onu fazlasıyla sevindirecektir ve onun için çok kıymetli hediye olarak hafızasında yer alacaktır. Kitabı bitirdiğinde ondan aile ortamında anlatmasını isteyin. O kitabı anlatırken anne ve baba olarak onu dikkatlice dinleyin anlatımı bittiğinde ona kitap hakkında kanaatlerin sorun. Sen olsaydın kitabı nasıl bitirirdin suali ne onu yazmaya konusunda teşvik edecektir.

Akşamları hep beraber TV izlemek yerine kitap okuma saati uygulaması başlatın. Sürenin uzun olması ya da sabit olması gerekmiyor. Önemli olan beraber vakit geçirmek ve ailecek aynı faaliyeti gerçekleştirmektir.

Hafta sonları ayda bir kez de olsa okuma yarışmaları düzenleyin. Sizden küçük olduğu için süre noktasında ona biraz cömert davranabilirsiniz.

Sömestr ya da yaz tatilinde ona uygun bir kitap seti hediye edin şayet bu kitapları okur ve bize anlatırsan sana “bisiklet, kumandalı araba” ya da yaşı ve arzuladığı istekle orantılı bir hedef koyun. Böylece hem severek kitap okuyacak hem de okuduğu kitap ona muhteşem bir hediye kazandıracaktır.

Bunları yaptığınız da ne mi olur? Evinizde bir kitap kurdu J

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.