Karma Eğitim ve Olumlu Yönleri

karma eğitim nedir, karma eğitim anlamı, karma eğitim faydaları, karma eğitim sistemi

Ülkemizde 9 milyon engelli insanın yaşadığını ve bu insanlarında eğitim almaları gerektiğini hepimiz biliyoruz. Engelli bireyler, engel farklılıkları sebebiyle farklı kategorilere ve gruplara ayrılırlar. Görme engelli, işitme engelli, ortopedik engelli ve zihinsel engelli kategorileri günlük hayatta yabancı olmadığımız terimlerdir. Bu kategorilerde kendi içlerinde engel oranlarına göre gruplandırılır. Örneğin; Vücudunu kullanamayan bir bedensel engelli, ağır bedensel engelli olarak tanımlanır.

Dünyanın birçok ülkesinde engelli insanların, engelsiz insanlarla mı yoksa ayrı okullarda mı eğitim almalılar, konusu gündeme gelmiştir. Ülkemizde 2013 yılında engelli bir kız çocuğu normal bir okulda yaşıtlarıyla eğitim almak istemiş ve o sınıftaki çocukların ebeveynlerinin tepkileriyle karşılaşılmış hatta durumu aileler bir adım daha ileri götürerek çocuklarını okula göndermeyerek engelli öğrenciyi yalnızlaştırma politikası uygulamışlardır.

images (3)   Hiç şüphesiz tüm engelli çocukların, engelsiz çocuklarla eğitim alması mümkün değildir. Zihinsel engelli bir çocuğun, alanında özel eğitim almış bir öğretmen tarafından eğitime tabi tutulması gerekmektedir. Bazı zihinsel engelli öğrencilerin ise rehabilitasyon merkezlerinde özel terapilerle eğitilmesi uygulanan bir yoldur. Ancak birçok engelli kategorisindeki çocukların, engelsiz bireylerle aynı okul aynı sınıflarda eğitim alması, eğitim açısından faydalı ve uygulanması gerekli bir zorunluluktur. Çünkü ülkenin her şehrinde, ilçesinde okullar vardır ancak her şehir ve ilçede engelliler için özel okullar bulunmamaktadır. Teoride engelli çocuklarda eğitim almalı deyip engelli/engelsiz karma eğitimin pratikte uygulanmasına karşı çıkmak makul olmayan bir davranıştır. Nitekim tekerlekli sandalyeli bir çocuğun engelsiz çocuklarla eğitim almasının sayılabilecek onlarca olumlu yönü varken aksi yönde olumsuz hiçbir neden zikredilemez. Ya da görme engelli bir bireyin diğer öğrencilerle eğitim almasının psikolojik yönde olmak üzere olumsuz boyutu yoktur. Maalesef tüm olumlu sonuçlara, uzman görüşlere rağmen toplumdaki engelli bilinçsizliği hala karma eğitime muhalif olanlarla doludur.

Karma Eğitim ve Olumlu Yönleri

Yaşayan her sağlıklı birey potansiyel bir engelli adayıdır. Trafik kazası, genetik faktörler hastalıklar ve başka etkenlerle bir gün engelli bir birey olabileceği hayatın bir gerçeğidir. İnsan gibi toplumsal bir varlığın gündelik yaşamın herhangi bir karesinde engelli bir bireyle karşılaşacaktır.

Karma eğitim veren bir okulda eğitim gören engelsiz bir öğrenci, engel kavramıyla tanışacak ve bu farkındalığa tanıklık edecektir. Engelli bir bireyin kaybettiği ya da olmayan uzvuna rağmen hayatta tutunduğunu görecek ve yaşamında karşılaşacağı zorluklarda bu motivasyonun kazanımlarının faydalarını görecektir.

Engelli bir arkadaşa sahip olması onu toplumsal duyarlılığı yüksek bir birey olarak inşa edecek ve hayatının ilerleyen kısımlarda bu duyarlılığı birçok alanda onu başarılı kılacaktır.

Bugün birçok yetişkinin engelli bilinçsizliğinden kaynaklanan engelli insanlara yaşattığı zorluklara, problemlere neden olan konumda olmayacak. Örneğin : Engelli rampasının önüne aracını park etmeyecek.

Kısacası karma eğitim ile içselleştirilmiş bireyler insani olgunluğa sahip bireyler olacaklardır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.