İslam sosyal adaleti sağlamayı nasıl gerçekleştirir?

İslâm sosyal adâleti sağlamayı nasıl gerçekleştirir? 

İslâm düşüncesine göre, zengin fakir, genç ihtiyar, güzel çirkin, engelli engelsiz, beyaz siyah her statü ve meslekteki insan eşittir. Dünyâdaki makamlar, mevkîler geçici olup, üstünlük sebebi değildir.

Hz. Peygamber de herkesin Hz. Âdem’in çocukları olduğunu, Hz. Âdem’in de topraktan yaratıldığını ifâde etmiştir. Fakat ilim ve fazîlet açısından insanlar arasında farklar vardır.

Bu hususla ilgili olan bazı âyetlerin meâli şöyledir: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer, 9.), “Allâh sizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.” (Mücâdele, 11.) Hz. Peygamber’in, engellilere önem ve değer verdiğinin en güzel örneği; onlara kamu alanında istihdâm etmiş olmasıdır.

Hz. Peygamber, görme engelli olan ve hicretten önce Medîne’de Kur’ân öğreticisi olarak görev yapan Abdullâh b. Ümmi Mektûm’u, Mescid-i Nebevî’de müezzin olarak görevlendirdiği gibi Vedâ Haccı’na gittiğinde ve çeşitli zamanlarda Medîne dışına çıktığında Medîne’de kendi yerine vekîl bırakmış, namazları o kıldırmıştır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.