Hacamat Nedir? Nasıl Yapılır? Ne zaman yapılır? Faydaları

Hacamat , hacamat nasıl Yapılır? hacamat ne zaman yapılır? hacamat faydaları

HACAMAT NEDİR?

Hacamat deri altında kılcal damarlarda bulunan pıhtılaşmış kanın vakumlama  yöntemiyle toplanması ve küçük neşter kesitleriyle dışarı atılmasıdır. Deri altında birikmiş olan kan vücut için faydalı olmadığı gibi kan dolaşımını da olumsuz etkileyen bir durumdur. Bağışıklık sistemininde etkilenmesine sebep olan koyulaşmış kan vücudun hastalıklara kapı aralamasına neden olur.

sorubakHACAMATTA BİLİNEN YANLIŞ BİLGİLER

Hacamat uygulamasının bir koca karı tedavi yöntemi olduğu düşünülür ve ön yargıyla yaklaşılmaktadır. Oysa ki bugün Avrupa, Amerika ve dünyanın pek çok ülkesinde bilimsel bir tedavi olarak kabul edilmekte,bu ülkede yaşayan bireyler arasında da rağbet gören bir uygulamadır. Malesef doğru olan bu uygulamayı büyüklerimiz yaptığında, niçin yaptıkları üzerine kafa yormak, tecrübeye kulak vermek yerine kocakarı tedavisi diye geçiştirir, aynı uygulama Avrupa ya da Amerikada yapıldığın da ise bilimsel bir metod olarak kabul ederiz.

Hacamat uygulaması, Peygamberimiz tarafından da kullanılan bir tedavi olduğu için Arap ülkelerinde de bilinen ve yaptırılan bir yöntemdir.

Halk arasında hacamat tedavisinin çok acılı olduğu, ağrılı olduğu, çok kan aktığı gibi yalnış düşünceler mevcuttur. Oysa hacamatta bahsedildiği gibi ağrı,acı çok hafiftir, kan akması ise pıhtılaşmış kan miktarı kadardır.

HACAMAT TARİHİ

Hacamat oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Eski Mısırlıların hacamat tedavisini kullandığı ve bu tedavinin 5000 yıl öncesinde kullanıldığı bilgisi elde edilmiştir.

HACAMAT NASIL YAPILIR?

Hacamat tıbbi bir tedavidi ve cerrahi müdehale şekinde yapılır. Doktorun belirleyeceği bölgeden, doktor tarafından veya doktor kontrolünde sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. Hijyene aşırı dikkat edilmelidir. Hacamat yapılmadan en az 3 gün evvel hayvansal gıda tüketimi bırakılmalıdır. Limon,coaspirin gibi kanı incelten ürünler hacamattan 24 saat evvel kullanılmamalıdır. Hacamattan önce yemek yenilmemeli ve en az 4 saat önce yemek yenilmiş olmalıdır.

Hacamat yapılacak bölge dezevfekte edilir, vakum cihazı ile hacamat kupaları vakumlanır 10 dakika beklenir, vakum bir kaç kez daha sıkıştırılır ve 5 dk daha beklenir. Süre dolduktan sonra kupa hızla açılır neşterle çizikler atılır tekrar kupa vakumlanarak tutturulur. Bu işlem tüm kupalara uygulanır. 15 dk beklentikten sonra kupaların vakumu sıkılaştırılı ve 10 dk daha beklenir. Süre bitiminde kupalar yerlerinden pansumanla alınır ,gazlı bezle güzelce kapatılır. Hacamat sonrası hafif bir baş ağrısı olabilir. Hacamattan sonra bal veya sirke şerbeti içilmesi faydalıdır.

HACAMAT NE ZAMAN YAPILIR?

Hacamat ilkbahar ve sonbahar meysiminde yapılması tavsiye edilir. Hicri ayın 14 ile 18’i arrasındaki tek günlerde yapılması uzmanlarcada önerilmektedir.

HACAMAT VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNE UYGULANIR?

*Sırt bölgesi

*Omuz bölgesi

*Kafa bölgesi

HACAMAT KİMLERE YAPILMAZ?

*Kansızlık olanlara,

*Kalp yetmezliği olanlara,

*Hipotansiyon hastalarına,

*Hemofili hastalarına,

*Hamilelere

HACAMAT’IN FAYDALARI

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda dinginlik verir, kan dolaşımını hızlandırır organları uyarır, migren,ekrem ve kas ağrılarına iyi gelir. Psikolojik rahatsızlıklara, bel ve boyun fıtıgına iyi gelir. Kandaki toksitlerin atılımını sağlar.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.