Günlük Hayattaki Dini İfadeler

Günlük Hayattaki Dini İfadeler

Peygamber nedir?

Allah’ın (c.c.) buyruklarını insanlara ulaştırmak ve açıklamak için insanların arasından Allah (c.c.) tarafından seçilip görevlendirilen kişidir. Peygamberler insanlara Allah’ın (c.c.) varlığı ve birliği hakkında bilgiler verir. Allah’ın (c.c.) istek ve öğütlerini açıklar. İbadet ve ahlak ilkelerini öğretir. Kendileri de bu ilkelere uygun davranarak insanlara örnek olur.

Eûzü Besmele nedir?

“Eûzü billâhi mine’ş-şeytâni’r-racîm, Bismillahirrahmânirrahîm”

Anlamı “Kovulmuş şeytanın kötülüğünden Allah’a (c.c.) sığınırım.”,
“Rahman ve Rahim olan Allah’ın (c.c.) adıyla” anlamına gelir.

Besmele nedir?

Anlamı : Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Selamlaşma nedir?

Sözlükte; esenlik, barış, sağlık gibi anlamlara gelen selam, karşımızdaki insana duyduğumuz güzel duygu, saygı ve dileklerimizin bir ifadesidir.

İnsanlar arasındaki sevgi ve dostluk bağlarının güçlenmesinde selamlaşmanın önemli bir yeri vardır.

Hamt ve Şükür nedir?

Allah’ın verdiği bütün nimetler için Allah’a hamt ve şükür ederiz.
Ona karşı hamt ve teşekkürümüzü “Allah’a (c.c.) şükürler olsun, çok şükür, hamdolsun, elhamdülillah” gibi sözlerle dile getiririz.

Hamt:Bütün övgü çeşitlerini içeren, sevgi ve saygıyla Allah’a (c.c.) yapılan şükür. Nimetlerin, güzelliklerin kaynağı ve sahibi olan Allah’ı (c.c.), övgü ve yüceltme sözleriyle anma, emirlerini yerine getirip yasaklarından kaçınma.

Şükür:Allah’ın (c.c.) vermiş olduğu sayısız nimetlerin, onun sonsuz iyilik ve bağışının sonucu olduğunu fark ederek kişinin kalbinin teşekkür duygusuyla dolması ve bunu diliyle ifade etmesi. 

Tekbir nedir?

Allah’ı (c.c.) yüceltmenin, salavat ise Hz. Muhammed’e (s.a.v.) olan sevgi ve saygının dile getirildiği sözlerin adlarıdır.

Sözlükte “yüceltmek, büyük olduğunu kabul etmek” anlamındaki tekbir; dinî terim olarak Allah’ın (c.c.) büyüklüğünü, yüceliğini anmak için söylenen ve “Allah (c.c.) en büyüktür.” anlamına gelen “Allahu Ekber” ifadesidir.

Tekbir :  Allahu Ekber

Anlamı : Allah (c.c.) en büyüktür.

Salavat, sözlükte “dua, tazim, rahmet” anlamlarına gelmektedir. Dinî terim olarak Hz. Peygamber’i (s.a.v.) anmak ve onun Allah (c.c.) katındaki derecesinin daha da yüceltilmesi için yapılan dua cümlesidir.

Sevap nedir?

iyi bir davranışın karşılığı olarak Allah (c.c.) tarafından verileceğine inanılan ödüldür.

Günah nedir?

İslam dininin yasakladığı iş ve davranışları yapmaktır.

Haram nedir? 

Dinen sorumluluk çağına ulaşmış olan kişilere Allah’ın (c.c.) yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır.

Helal nedir?

Dinî bakımdan kullanılmasına, yapılmasına, söylenmesine, yenilip içilmesine izin verilen şeylerdir.

Geçimini sağlamak için çalışmak, sağlıklı beslenmek helal olan davranışlardır.

Estağfirullah nedir?

 Estağfirullah,“Yüce Allah’tan (c.c.) kusur ve hatalarımın bağışlanmasını dilerim.” anlamına gelen bir dua sözüdür.

Sübhanallah nedir?

Bu söz “Allah’ım! Seni her türlü eksiklikten uzak tutarım.” anlamına gelen bir yüceltme sözüdür. Bu sözü söyleyerek Allah’ın (c.c.) yüceliğini hatırlarız. Onun, her türlü noksanlıklardan, kusur ve hatadan uzak olduğunu kalp ile tasdik eder, dil ile ifade etmiş oluruz.

Maşallah nedir?

“Allah’ın (c.c.) dilediği şey veya Allah’ın (c.c.) dilemesi” demektir. Konuşmalarımızda “Allah’ın (c.c.) istediği gibi, Allah (c.c.) nazardan saklasın, ne kadar da güzel ” gibi anlamlarda kullanılır.

İnşallah nedir?

 Allah (c.c.) dilerse” anlamına gelir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.