Dünyamızın Katmanları 3. Sınıf

Dünyamızın Katmanları

Dünya’mız farklı özelliklere sahip iç içe geçmiş katmanlardan oluşmuştur. Bu katmanlardan bazılarını görür,
hisseder, dokunur ve üzerinde yaşarız. Çekirdek ve magma Dünya’mızın içinde yer aldığı için gözlemlenemeyen katmanlardır. Dünyamız katmanlardan oluşmuştur. Dünyanın yüzeyi de yer kabuğu adı verilen katman bulunur. İç kısmında da bazı katmanlar vardır. Bu katmanlar iç çekirdek, dış çekirdek ve mantodur.

Dünyanın, merkezinde iç çekirdek vardır. İç çekirdeği dış çekirdek çevreler. Dış çekirdeği manto çevreler. Montoyuda yer kabuğu çevrelemektedir.

Dünyanın yüzeyinde yaşamaktayız. Dünyanın yüzeyinde toprağa, kayalara ve taşlara rastlamaktayız.   Bazı yerlerde ise denizleri, gölleri ve akarsuları görürüz. Birde bizim göremediğimiz hava vardır.

Kara, su ve hava katmanları ise Dünya’mız dışında yer alır ve gözlemlenebilen katmanlardır.

İÇ ÇEKİRDEK

Dünya’nın merkezinde yer alır. Gezegenimizin en sıcak bölümüdür.

DiŞ ÇEKİRDEK

Cekirdeğin dış bölümünü oluşturur.

Çok sıcak olması nedeniyle yarı sarı
durumdadır.

MANTO (MAGMA)

Yer kabuğunun altında bulunur.

Yüksek sıcaklık nedeniyle erimiş karalardan oluşur.

YER KABUĞU

En dıştaki ince ve kayalık katmana yer kabuğu adı verilir. Üzerinde yaşdığımız yerdir.Deniz tabanları dahil tüm gezegeni kaplar.

Yer kabuğunun alt kısmında bulunan manto yüksek sıcaklıklardan dolayı erimiş kayalardan oluşur. Bazen burada bulunan erimiş kayalar ( magma ) yer yüzüne çıkar. Yer yüzüne çıkan bu magmaya lav , çıktığı yere yanardağ denir .

Dünyamız katmanlardan oluşur. Yer kabuğu Dünya’nın dış katmanını, iç çekirdek , dış çekirdek ve manto iç katmanını oluşturur.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.