Çocuklarda görülen davranış bozuklukları

Çocuklarda Davranış BozukluklarıGenel olarak çocukların davranışlarının çevresinden kaynaklı olduğu düşünülür. Ancak durumun bu şekilde olmadığını gösteren oldukça fazla örnek gösterilebilir. Ancak bu çevre faktöründen daha etkili olan aile içinde olan olaylar ve anne ve babanın tutumu çocuk üzerinde geri dönüşü olmayan etkiler yaratabilir. Okul öncesi dönemde çocuklarda görülen davranış bozuklukları aşağıda açıklamalı olarak yazılmıştır.

Kekemelik Ve Konuşma Bozuklukları

Çocukluk döneminde oldukça fazla görülen kekemelik yada konuşma bozukluğu genellikle aile içi şiddet, çocukların hor görülmesi, anne ve babanın ilgisiz oluşu gibi etkenlerin olduğu ailelerde daha fazla görülür. Bu çocuklarda meydana gelen bu durumun belirtiler,

-Kullandığı hece ve sözcüklerin tekrarlanması

-Konuşmada bazı kullanılan bazı harflerde uzama

-Konuşma sırasında sebepsiz duraksamalar

-Çok yavaş ya da tam tersi çok hızlı konuşma

Bazı uzmanların kekemelik durumlarını genetik bir bozukluğa bağladığı da görülmüştür.

Tırnak Yeme

Genelde 3-4 yaşından sonra ortaya çıkan bu durum genelde güvensizlik hissedilen durum ve ortamlarda fazla kalan çocuklarda görülür. Aile bireylerinden özellikle babanın aşırı otoriter tutumundan kaynaklanma olasılığı fazladır. Çocukların küçük yaşlarda rol model olarak taklit ettikleri kişilerde tırnak yeme varsa çocuklarda direkt olarak aynı alışkanlığı devam ettirir. Bu tür hareketlerde bulunan çocuklara çok tepki göstermeden bırakabilmeleri için sürekli takip edilmesi ve o anda ilgisinin başka yerlere çekilmesi sağlanmalıdır.

Uyku Bozuklukları

Yetişkinlere göre çocukların daha fazla uyuması gerektiği gibi ayrıca uyku durumlarda çok fazla sese ve gürültüye maruz kalması engellenmelidir. Doğumdan sonra bebeklerde uygu düzeni günlük olarak 17-18 saat iken, bu durum 1 yaşında olan çocuklarda 14-15 saate düşer. Doğru orantılı olarak düşen uyku saatleri yetişkin dönemde 8 saat gibi bir süreye inmelidir. Bu yaş ve uyku düzeni dışında olan çocuk bireylerin uyku saatlerine daha fazla dikkat edilmesi şarttır.

Uyku problemleri; Çocukların uyudukları yerde rahat ve güven duygusundan yoksun olmaları, karanlık ortamlardan korkma, hastalık durumunda meydana gelen uyku problemlerinin alışkanlık halini alması gibi etkenler çocukların uyku problemi yaşamalarına neden olur.

Hiperaktivite

Genel olarak çocukları normalden daha hareketli olan aileler bu durumun bir rahatsızlık olduğunu kabul etmez ve tedavi yöntemleri aramaz. Ancak bilinçli bir aile olup bu durumun üzerine gitmek çocuğun gelişimi açısından oldukça yararlıdır. Genel olarak erkek çocuklarda görülen hiperaktivite hakkında yapılan çalışmalarda çocukların %5-6 sında bu durumun olduğunu göstermiştir.

Beslenme Bozuklukları

Genel olarak çocuklarda görülen davranış bozuklukları arasında en sıkça rastlanan durum, beslenme alışkanlıklarının uygun olmamasıdır. Anne ve babanın tutumundan kaynaklı olan bu sorun için özel tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Aile bireylerinin tek bir masada yemek yemediği durumlarda çocuk nasıl beslenmesi gerektiğini tam olarak anlayamaz. Bu durum süreklilik arz ettiğinde ise dengesiz ve sağlıksız beslenir. Gelişim çağlarında olan çocukların bu duruma düşmemesi için anne ve babaya büyük görev düşüyor.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.