Biyoteknoloji Nedir? Günümüzde Biyoteknolojik Çalışmalar

Biyoteknoloji

1.Doğa bilimleri yanında çeşitli mühendislik alanlarını da kullanarak bitki, hayvan ve mikroorganizma yapılarını kültür ortamında değiştirip geliştirerek onlardan yeni veya az bulunan ürünler elde etmeyi amaçlayan bilim dalıdır.

2.Sağlık, tarım, hayvancılık ve endüstri gibi alanlarda kullanılmak üzere çeşitli ürünlerin geliştirilmesi sağlanır.

3.Genetik mühendisliği, biyoteknoloji tekniklerinin uygulanmasını içeren çalışmaları kapsar.

Günümüzde Bazı Biyoteknolojik Çalışmalar: Endoskopi, diyaliz ve solunum cihazı üretimi, İdrar ve kan tahlilleri yapabilen cihazların üretimi, Yapay kol, bacak, el, diz ve kalça eklemleri üretimi,İnsülin ve büyüme hormonunun gen aktarımı ile bakterilerden elde edilmesi, Vitamin tabletlerin üretilmesi, Meyveli yoğurt üretimi,Böcek ilacı, deterjan, parfüm gibi kimyasal maddeler üretilmesi.

Canlı doku ve organları kullanarak uygun yöntem ve tekniklerle endüstri ve tıp alanında kullanılmak üzere istenilen ürünler elde edilmesidir.Doğal olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeleri elde etmek için kullanılan teknolojidir. Mesela: İnsülin hormonu önceden çok üretilemiyordu.Bakterilerden faydalanılarak çok fazla insülin hormonu üretilir.

Biyoteknolojik çalışmalardan bazı örnekler; peynir, fermantasyon, yoğurt, soya sosu, katkı maddeleri, ilaçlar, boyalar, parfümler, yakıt, aşı, Hormon , vitamin ,antibiyotik elde edilmesi, Protein üretilmesibiyoteknolojik yöntemlerle elde edilen maddelerdendir.

Biyoteknolojibir çok bilim dalıyla birlikte kullanılır.
Genetik mühendisliği Biyoteknoloji tarafından kullanılmaktadır.

Günümüzde yediğimiz bir çok gıda ürünü biyoteknolojiden yararlanılarak üretilmektedir.
Bunun başlıca nedenleri ;

• ürün kalitesini artırmak

  • mevsimlerden bağımsız ürünler elde etmek.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.