5.sınıf Bilişim Teknolojileri 2.Yazılı Çalışma Notları

5.sınıf Bilişim Teknolojileri 1.dönem 2.Yazılı Çalışma Notları

5.SINIF DERS NOTLARI (1.dönem 2.yazılı için)

  1. Bilgi Güvenliği;

Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçeğe ve insan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürününe bilgi denir. Bilginin tanımı kısaca bu şekilde yapılabileceği gibi, insanın kendine has kişisel bilgileri de vardır.

Bilişim Sistemlerini kullansın veya kullanmasın her bireyin kendine özgü, kendine ait bilgileri vardır. Bunlar TC kimlik bilgisi, nüfus cüzdanı bilgileri, banka hesap bilgileri, aile-arkadaş bilgileri, sırları, kişisel fotoğrafları, alışkanlıkları, sosyal çevresi, kişilik özellikleri, … vb. Bu bilgilerin her zaman ve herkes tarafından bilinmesi gerekmez, saklı kalması ve korunması gereken bilgiler vardır. Saklanması ve korunması gereken bilgiler kötü niyetli insanların eline geçtiğinde, bilgileri çalınan insan sosyal-psikolojik-maddî yönden zarar görebilir.

Bize düşen kişisel bilgilerimizden gizli kalması gerekenlerin en iyi şekilde gizliliğini sağlamak, diğer bilgilerimizin lüzumsuz yere kullanılmasına izin vermemek. Öğrencilerin ve toplum bireylerinin düştüğü en vahim durum, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde kendilerine has çoğu bilgiyi paylaşmaları ve bunu herkese açık olarak yapmalarıdır. Bu durum sizi-ailenizi-arkadaşlarınızı sevmeyenlerin işine yarayabilir. Sizin aleyhinize kullanabilirler, yakınlarınızı üzebilirler. Sosyal paylaşım sitelerinde yazdığımız yazılara ve paylaştığımız resimlere dikkat etmeliyiz. Arkadaşlarımızla ne kadar yakın olursak olalım, onların resim ve fotoğraflarını izinsiz internette kullanmamalıyız. Kendi evimiz, evimizin içi, bahçemizin ve yakın çevremizin (mahalle, sokak) resimlerini herkese açık paylaşmamalıyız. Sadece görmesi uygun olan kişilerle paylaşmalıyız.

 

  1. İnternetteki bilgilerin geçerliliği;

İnternette bulduğumuz ve gördüğümüz her bilgi geçerli olmayabilir. İnternet sitelerinin çoğu; doğru, güncel ve güvenilirdir. Ancak kötü niyetli, insanları yanıltmak isteyenler olabilir. Ve bu insanlar internette gereksiz, yalan, yanlış internet sayfaları yapabilir ve paylaşımlarda bulunabilirler. Bunlardan korunmak için yapabileceğimiz en iyi yol, aram yaptığımızda önümüze gelen her bağlantıya tıklamamak olacaktır.

İnternette ödev, proje ve performans konuları ile ilgili araştırma yaparken mutlaka başka kaynaklara da bakmalıyız; mesela bulduğumuz bilginin doğruluğunu şöyle anlayabiliriz;

  1. Evimizde veya okulumuzdaki basılı kaynaklardaki bilgilerle karşılaştırabiliriz. Burada basılı kaynaklar; kitaplar, dergiler, ansiklopediler, sözlükler,… olabilir. Bu tarz basılı kaynaklar, basılmadan önce yayınlayacak ve dağıtacak kurum, baskı işlemini gerçekleştirecek olan basım evi yetkilileri ve yazarın kendisi piyasaya çıkarmadan, insanlara satmadan önce verilen bilgilerin doğruluğunu kontrol ederler. Ondan sonra insanlar bu kitapları, dergileri, ansiklopedileri, sözlükleri satın alıp kullanırlar. Ancak bu yayınlardaki bilgilerle internette bulduklarımız birbirine yakın ise internette bulduklarımıza güvenebiliriz.
  2. İnternette bulduğumuz bilgiyi bizden büyüklere sorabiliriz; evimizdeysek annemize-babamıza, ablamıza, ağbimize, onlar kendilerine sorduğumuz sorularla daha önceden karşılaşmış olabilirler ve bize yardım edebilirler. Okulda isek internette bulduğumuz bilgilerin güvenilirliğinden ve doğruluğundan emin olmak için öğretmenlerimize danışabiliriz.
  3. Faydalanabileceğimiz basılı kaynaklar yok ise büyüklerimize danışamıyorsak, o zaman yine internetteki başka sitelerden aynı konuları okuyabiliriz, aynı konu ile ilgili başka sitelerde çok farklı bilgiler varsa, ilk bulduğumuz sonuçlar-bilgiler yanlış olabilir. Ancak başka sitelerde bulduğumuz bilgilerle, ilk bulduğumuz sitelerdeki bilgiler birbirini tutuyor ve çok benzerlikler varsa, bulduklarımızı doğru kabul edebiliriz.
  4. Veri, bilgi, bilgi toplamanın önemi;

Veri: İşlenmemiş bilgiye veri denir. İngilizcesi; data.

Veriye örnek olarak, ölçüm sonuçları deney ve gözlem sonuçları verilebilir. Mesela bir öğrencinin santimetre cinsinden boyu veridir. Bir sınıfın öğrencilerinin boy ortalaması ise bilgidir.

Ula ilçesinde bugün sıcaklık 12 derecedir, bu veridir. Ula ilçesi bugün soğuktur, ise bilgidir.

Veriler değişik amaçlar için toplanarak veri tabanları oluşturulur. Mesela e-okul sistemi, öğrencilerin notları, devamsızlık bilgileri, okudukları kitaplar, seçtikleri dersler,… kaydedilerek öğrenciler hakkında bir veri tabanı oluşturulur. Öğrenciler kendileri bu bilgilere (verilere) erişebildikleri gibi, anne babaları ve öğretmenleri internet aracılığıyla istedikleri vakit erişip, öğrencilerinin gelişimini ve okul başarısını anında görebilirler. E-okul internet üzerinden çalışabilen başarılı bir veri tabanıdır. Hatta bu yıl e-okula girilen kayıtlar yıllar sonra bile tekrar görüntülenebilir. Liseye gittiğinizde bile ortaokul bilgilerinize (verilerinize) erişebilirsiniz.

Veri tabanları, günlük yaşamda her yerde kullanılır, kullanılmadığı alan yok gibidir. Mesela, eğitim, meteoroloji , sağlık sektörü (hastane, sağlık ocağı), bankalar, spor, ekonomi, … gibi

 

  1. MİCROSOFT POWERPOİNT 2010:

Powerpoint hazırlamış olduğunuz bir raporu, belgelerinizi, projelerinizi veya bir tanıtım dosyasını, bir fikri belli bir anlatım düzeni içinde, hatta belki belli bir senaryoyu izleyerek, ses, metin, görüntü, animasyon, grafikler, görsel efektler ve hatta hareketli görüntüler ekleyerek kurgulayabileceğiniz, “sunum” için hazırlayıp sonra da sunabileceğiniz bir programdır.

Word’den farklı olarak powerpoint sayfalarına slayt denir.

Klavyeden F5 tuşu ile gösteri başlatılıp, Esc tuşu ile gösteri bitirilebilir.

 

  1. BİLGİSAYARIN TEMEL DONANIMI;

KASA; bilgisayarda tüm işlemlerin yapıldığı yerdir.

MONİTÖR; sadece kasada gerçekleşen işlemleri gördüğümüz ve görüntünün oluşturulduğu yerdir.

FARE ve Klavye; bilgisayarı yönetmemizi ve kullanmamızı sağlayan birimlerdir.

HOPARLÖR veya KULAKLIK; bilgisayarımızda oluşturulan sesin kulağımızın duyabileceği ses dalgaları haline getiren bileşenidir.

“5.sınıf Bilişim Teknolojileri 2.Yazılı Çalışma Notları” üzerine 6 yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.