1840 Londra Antlaşması Maddeleri

Londra Antlaşması önemi, Londra Antlaşması maddeleri, Londra Antlaşması tarihi

  1. 15 Temmuz 1840 tarihinde bir taraf olarak Osmanlı Devleti ve ikinci taraf olarak Mısır Hidivliği, Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan, Prusya,Rusya devletlerinden oluşan Büyük Avrupa Güçleri arasında imzalanmış bir barış ve düzenleme antlaşmasıdır.[1] II. Mısır-Osmanlı Savaşını sona erdirmiştir.
  2. Bu antlaşmada Osmanlı İmparatorluğu’nun çökmesinin Avrupa üzerideki denge bozucu etkisinden endişe eden Büyük Avrupa Güçlerinin etkisiyle Osmanlı İmparatorluğu ile Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Mısır’ı arasında daha önce imzalanan antlaşmaları ve hala devam eden savaş gelişmeleri özetlemektedir. Antlaşmanın bazı önemli maddeleri şunlardır:
  3. Kavalalı Mehmet Ali Paşa ve varisleri olan hükümet idarecilerine Mısır ve Akka Eyaleti (şimdiki Filistin ve İsrail arazileri) üzerinde daimi hükümranlık hakkı tanımaktadırlar ama bu bölgeler Osmanlı İmparatorluğu’nun ayrılmayan bir parçası olmakta devam etmesi şartı da kabul edilmektedir.
  4. Kavalalı Mehmet Ali Paşa 10 gün içinde Suriye’nin geri kalan kısmından da askerlerini çekmesi gerekmektedir.
  5. Kavalalı Mehmet Ali Paşa İskenderiye gelip Mısır’a terk edilmiş olan Osmanlı Donanması’nı tümüyle Abdülmecid emrine geri vermesi gerekmektedir.
  6. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Arabistan, Hicaz’daki Kutsal Şehirler, Girit, Adana Mutassarıflığı’ndan ve Osmanlı İmpartorluğu’na ait diğer her bölgeden askeri güçlerini geri çekmesi gerekmektedir.
  7. Bu antlaşmanın son maddesinde antlaşmanın uygulamaya girmesini temin etmek için bu Büyük Avrupa Devletleri ellerinde bulunan ve imkan dahilinde olan her türlü inandırıcı etkenleri kullanma üzerinde anlatlaştıklarını da belirtmişlerdir.
  8. Fakat bu antlaşmaya katılmayan ve Kavalalı Mehmet Ali Paşa’ya arkalık sağlayan Fransa ve ona dayanan Kavalalı Mehmet Ali Paşa ilk önce bu antlaşmaya katılıp imzalamayı kabul etmemiştir. Bunun üzerine bu antlaşmayı Mısır’a kabul ettirmek için zorlamalar kullanılması gerekmiştir. Osmanlı devleti ve (Fransa hariç) Büyük Avrupa devletleri Mısır üzerine gittikçe artan bir şekilde diplomatik, siyasi ve askerî tehdit ve baskı yapmaya başlamışlardır. Britanya ve Avusturya donanma ve kara güçleri Kavalalı Mehmet Paşa elinde bulunan Beyrut ve Akka’ya hücuma geçmişler; Mısır askeri güçlerine karşı galip gelmişlerdir ve 3 Kasim 1840’de Akka’yı ele geçirmişlerdir. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Akka’yı kaybettikten sonra, Londra Antlaşması’nın şartlarına uymayı kabul etmiştir. Ancak bu antlaşma şartları yanında Sultan Abdülmecit onun Mısır ve Sudan üzerindeki hükümranlık haklarını açıkça teyit eden fermanlar da ilan etmiştir. Londra Antlaşması (1840) ile Sultan’ın ilan ettiği fermanlar Mısır’ın özel imtiyazlı bir Osmanlı Eyaleti’nin hukuki temelini sağlamıştır. Ancak bundan sonra Kavalalı Mehmet Ali Paşa Suriye’den, Girit’ten, Hicaz ve Arabistan’dan askerlerini tamamen geri çekmiş ve Osmanlı Donanmasını İstanbul’a geri göndermiştir.
  9. Bu antlaşma ve akabindeki olaylar Osmanlı İmparatorluğu’nun kendi içindeki bir isyanı bile büyük devetlerin yardımı olmadan bastıramayacağını göstermesi bakımından önemli bir belgedir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.