12 Mart İstiklal Marşının Kabulü Günün Anlam ve Önemi Konuşması

 
12 Mart Günün Anlam ve Önemi
Sayın Müdürüm, Değerli Öğretmenlerim, Sevgili Arkadaşlar,
            Milletimiz; canını, dinini, namusunu, geleceğini, kısaca her şeyini kurtarmak için “Kurtuluş Savaşı”nı başlattı. Sefaletler ve imkansızlıklarla devam eden Kurtuluş Savaşı yüz binlerce şehit verilmesiyle kazanıldı ve ülkemiz düşman işgalinden kurtulup bağımsızlığını kazanmış oldu.
            Meclis kurulduktan sonra da her bağımsız milletin olduğu gibi bizim de birlik beraberliğimizi sağlayacak, ordumuza güç verecek ve vatanımızı kurtarmak için çektiğimiz acıları ve gösterdiğimiz kahramanlıkları hatırlatacak bir marşımız olması fikri ortaya çıktı. Bunun için büyük para ödülü olan bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonucunda o günleri bizzat yaşayan ve yaşananları en güzel şekilde anlatan Mehmet Akif Ersoy’un şiiri birinci olmuştu. Mehmet Akif bu marşı milletimize armağan ederek para ödülünü de kabul etmemiştir. İşte Mehmet Akif’in bu şiiri 12 Mart 1921 tarihinde de resmen İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.
            O günden beri içimizdeki vatan sevgisinin sönmemesi için İstiklâl Marşı’mızı okur, o günleri unutmamaya çalışırız. Bizler de atalarımızın bin bir zorlukla kazandığı istiklâlimize sahip çıkmalı ve onları her zaman şükranla anmalıyız.
            Sözlerimi Mehmet Akif’in şu cümlesiyle bitirmek istiyorum:
Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.