Türkiye’nin Jopolitik önemi ve sonuçları

Jeopolitik;

bir devletin Coğrafi, ekonomik sosyal ve siyasal şartlarının o devleti ve Devletler arası politikayı ne şekilde etkilediğinin incelenmesidir.
Ülkenin bir dünya üzerinde bulunduğu Konum, yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahip oluşu gibi etkenler o Ülkenin dış politikada önemini gösterir.
Türkiye büyük bir Jeopolitik öneme sahiptir.
Ülkemizin Jeopolitik önemini arttıran unsurlar şunlardır:
Türkiye, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirlerine en çok yaklaştığı bir konumda bulunmaktadır. Bu nedenle Asya ve Avrupa arasında önemli bir köprü görevi görür.
-Türkiye, dünyanın en büyük petrol rezervlerinin bulunduğu Orta Doğu’ya çok yakındır. Petrol halen dünyadaki en önemli enerji kaynaklarının başında gelmekte ve birçok savaş petrol yüzünden yapılmaktadır.
-Türkiye Çanakkale ve İstanbul Boğazlarına hakimdir. Karadeniz, Akdeniz arasındaki su yolu Türkiye’nin kontrolündedir.
-Türkiye ‘nin üç tarafı denizlerle çevrili ve Ilıman bir iklime sahip olması zengin tarım üretimine imkan sağlamaktadır. Ayrıca maden zenginliği bulunan bir ülkedir. Mesela geleceğin madeni olarak adlandırılan bor madeninin dünyada en büyük rezervi Türkiye’de bulunmaktadır.
-Türkiye, dünyada savaşların eksik olmadığı Irak, Orta Doğu, Balkanlar gibi bölgelere de çok yakındır. Ayrıca stratejik maddelere sahip Orta Asya’ya da çok yakındır. Bu durum, ülkemizi dünya güç dengesinde çok önemli bir konuma getirmektedir.
Türkiye’nin Jeopolitik konumunun çok önemli olması ülkemize yönelik tehditlerin de artmasına yol açmaktadır.
Ülkemizin dış destekli terörle, bölücü unsurlarla, toplumsal kutuplaşmalarla uĞraŞmak zorunda bırakılmasının en önemli sebebi Jeopolitik (bilgi yelpazesi) konumundan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle Ülkemizin kendi iç Sorunlarını aşmış, ülkesi ve milletiyle birlik ve beraberlik içinde ve her zaman güçlü olması gerekmektedir. Bunda en önemli görev şüphesiz Türk Gençliğine düşmektedir.

güçlü

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.