Pratik Coğrafi Bilgiler

· Karadeniz ve Akdeniz dağları kıyıya paralel;Ege de kıyıya diktir.

· Dönenceler arasındaki her yer yılda 2 kez dik açıyla alır
· doğudaki bir noktanın yerel saati daima batıdaki bir noktadan daha ilerdedir. Doğudaki noktada güneş, batıdakine göre daha erken doğup daha erken batarken; batıdakinde ise daha sonra doğar ve batar
· Ekvatordan kutuplara gidildikce tuzluluk orani azalir yanlis yazdin herhalde ormegin akdeniz karadenizden tuzludur
· Ekvatordan kutuplara gidildikçe, izdüşüm alanları azalır.
· iki ülkenin dogu ve bati genişlikleri aynı olmasına rağmen birinde tek yerel saat digerinde birden fazla yerel saat kullanılıyor ise bunun sebebi iki ülke arasındaki meridyen sayısı farklarındadır
· Kalıcı kar sınırı enleme göre değişir.ekvatora yakın yerlerde dağlık alanlarda,kutuplara yakın yerlerde deniz seviyesin yakındır.
· Bir yerin yağışı fazla olmasına rağmen suya daha fazla ihtiyacı varsa ve kuraklık oluyorsa buharlaşma fazla olduğu içindir.
· İklim;tarim ürünü çeşidine,toprağın yapısına,bitki örtüsü veçeşidine,akarsuların akımı-rejimi-hızı ve tipine,ekonomik etkinliklere,yerleşme şekline,ev tiplerine,,turizme,nüfusun az-çok-dağınık ve toplu olmasına,hayvancılık çeşidine,ulaşıma etki eder.madenleri etkilemez;
· Bir yerde hayvanlar yağış durumuna göre süt veriyorsa orada besi hayvancılığı yerine mera hayvancılığı yapılmaktadır.
· Bir yerde tarım ürünleri o yılki yağışa göre azalıyor veye çoğalıyorsa genelde tahıllarve baklagiller ekilir.Orada toprak genelde nadasa bırakılır(yani bir yıl ekilip eretesi yıl ekilmez dinlendirilir)
· Deniz kıyısında olmalarına rağmen bir bölgede yağış fazla ise dağdağ kıyıya paraleldir.yağış az ise ya kıyıya diktir veye yüksekliği azdır.
· Bir depremde can ve mal kaybınınfazla olması yerin fay hattı üzerinde olması ve depremin şiddetinin fazla olmasıyla ilgilidir .
· Bitki örtüsü iklime göredir . Bir iklimde o iklime ait bitki örtüsü farklı yüksekliklerde yer kaplıyorsa enlemleri farklıdır.Örnek maki: Akdenizde 1.000 m’ye kadar ,Egede 700,Marmarada 500 m’ ye kadar yetişir .
· Bir yerde Akarsu üzerinde ulaşım yapılırsa o nehir hem süreklidir(Her mevsim yağışlıdır )hem de orası yüksek dağlıdır.
· Bir dağda kar iki tarafta farklı zamanlarda eriyorsa; Bakı ile ilgilidir.(Güneye bakmaya göre değişir.)k.yarım kürede dağın güney yamacı ,g.yarım kürede dağın kuzey yamacı karın çabuk eridiğibitkinin erken olgunlaştığı kısımlardır.
· Akarsu yüğksekten akarsa ve debisi fazlaysa enerji potansiyeli fazladır.
· Bir yerde her mevsim yağış varsa buğday,arpa,mercimek,nohut yetişmez.
· Sürekli yağış seven bitkiler pirinç,çay,mısır,kahve muz ,orman.
· Yaz yağışını seven hayvanlar sığırlardır. Ülkemizde en çok erzurum kars ve doğu karadeniz bölümündedirler.
· Küçük baş hayvanları be bozkır bitki örtüsünün bulunduğu alanlar birbirine paraleldir.
· Fiziki haritada iki ova ,iki bölge ,iki dağ farklı renkte gösteriliyorsa yükseklikleri farklıdır.
· Fiziki haritada iki su ve deniz farklı yenklerde gösterilmişse derinlikleri farklı olduğu içindir.
· Aynı enlemlerde yer almalarına rağmen iki yerin sıcaklıkları farkıysa karasallık-denizellik,yüselti ve buharlaşmayla ilgilidir.
· Deniz kıyıları nemli olduğu için aşırı ısınmaz,çok soğumaz.genelde yağış miktarı fazla olur.orman ve bitki örtüsü bakımından zengin olurlar.nem fazla olduğu için tarım ürünleri suya fazla ihtiyaç duyamazlar.
· İki yer deniz kenarında olmalarına rağmen sıcaklıkları aynı değilse enlemleri farklıdır.(ikisi bir yarım küredeyse biri yukarı enlemlerde diğeri daha düşük enlemde olduğu için düşük enlemdeki daha fazla ısınır.
· İki denizin tuz oranları ve tatlılıkları farklıysa enlemle ilgilidir.karadeniz tatlı kutuplara yakın olduğundan,akdeniz tuzlu ekvatora yakın olduğundan.en tuzlu deniz kızıldenizdir.
· Bir yer deniz kenarında olmasına rağmen nüfüsü az ise genelde dağlıktır.
· Bir yer deniz kenarında ise ve bazı mevsimlerde nüfusu artıyorsa turizme bağlıdır.nadir de olsa mevsimlik işçi göçü de almış olabailir.
· Bir yerde ölüm fazla olmasına rağmen nüfus artarsa doğum fazladır veya göç almıştır.
· Bir yer sanayi,turizm ,ticaret ,eğitim ve sağlık imkanlarının geliştiği bir yerse göç alır.
· Bir yer çöl,dağlık,soğuk,toprak parçalanmış ve savaş çıkmışsa göç verir.
· Bir haritada kara içinda denizden uzak iki bölge yağişları,sıcaklıkları,bitki çeşitleri farklıyasa yükselti ve buharlaşmayla ilgilidir.
· Bazı yerlerin nüfus artışı yer altı kaynaklarına bağlıdır.(Batman,zonguldak,elazığ,soma)
· Sanayi faaliyetine bağlı nüfüsü artan yerler:İzmir,İstanbul,Ankara ,Eskişehir,Kayseri,Bursa,Kocaeli,Sakarya,Gaziantep,malatya,konya,iskenderun,ereğli)
· Dünyada 7 kıta üç okyanus mevcuttur.
· 7 kıta:asya,k.amerika,g.amerika,afrika,avrupa,antartika,okyanusya kıtaları
· 3 okyanus :büyük okyanus,atlas okyanusu,hint okyanusu

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.