Öğretmen atamalarında 26.tercihi işaretlemek…

MEB sistemi tercihleri nasıl değerlendirmeye alıyor?

Tercih sisteminde her branş için ayrı sıralama esas alınır ve herkes sadece kendi alanındaki kontenjanlara tercih yapar. ÖSYS, ÖMSS, KPSS B Grubu ve diğer yerleştirmelerde de hep aynı sistem uygulanır.

Örneğin, biyoloji öğretmenleri kendi içinde sıralanır, matematik öğretmenleri kendi içinde sıralanır. Hiçbir bölüm aksi bir hüküm(yani YÖK denkliği) yoksa başka bir bölümün kontenjanını tercih edemez.

Yerleştirmeye her bölümde en yüksek puan alan adaydan başlanır ve sırayla diğer adaylar tercihlerine göre yerleştirilir.

Örneğin, biyoloji öğretmenliği branşında birinci olan aday ilk tercihi olan İzmir’e yerleştirilir. İkinci adaya sıra gelir. İkinci aday da ilk tercihinde İzmir’deki aynı okulu belirlediyse sistem bu sefer bu adayın ikinci tercihine geçer ve o okula yerleştirir. Çünkü sistem bu adayın ilk tercihine kendisinden önceki adayı yerleştirmiştir. Sistem bu şekilde tüm okulların kontenjanları dolana kadar diğer adayların da tercihlerini değerlendirerek devam eder. Mesela, 60’ıncı sırada olan bir adayın ilk tercihleri dolu ise sistem 25’e kadar boş olan bir okula bu adayı yerleştirene kadar devam eder.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.