Lisede Sınıf Geçme Nasıl Hesaplanır ?

Lisede Sınıf Geçme Nasıl Hesaplanır ?

Ülkemizde mevzuatı sık değişen şeylerden birisi de eğitimdir. Halk arasında lisede kalınmayacağı şeklinde bir düşünce var ise de yürürlükteki mevzuata göre sınıfta kalmak mümkündür. Lise notları yüz üzerinden hesaplanır. Seksenbeşten yüze kadar “pekiyi”, yetmiş seksenbeş arası “iyi” nottur. Altmış ila yetmiş arası “orta”, elli ile altmış arası “geçer” olarak değerlendirilir. Elliden aşağı notlar ise “geçmez” yani namı diğer “zayıf” olarak değerlendirilmektedir. Fakat her “geçmez” not alan sınıfta kalacak diye bir şey yoktur.

Lisede notlar sadece geçme veya kalmayı belirlemezler, motive edici unsurlar olan “Takdir” ve “Teşekkür” belgeleri alınırken de kullanılırlar. 70-85 puan ortalamasını yakalamak Teşekkür’ü, 85-100 puan ortalamasını tutturmak Takdir Belgesini getirir.

lisede sınıf geçmeBir dersten geçmek için iki dönem aritmetik ortalamasının (yılsonu puanı) en az elli olması gerekir. Kırkdokuz bile yeterli değildir. Fakat ikinci dönem yetmiş alırsanız ilk dönem hangi notu alırsanız alın o dersi geçmiş olursunuz. Kaç zayıfı olursa olsun yılsonu başarı puanı Elli ve üzeri olursa sınıf doğrudan geçilir. Yani yılsonu başarı puanının Elli üzerinde olması yılsonu başarı puanıyla başarılı sayılamayacak ders olan Dil ve Anlatım dersi haricindeki zayıfları siler.

Dersi doğrudan geçemeyenlerin birkaç dersten “sorumlu” geçme hakkı vardır. En fazla üç zayıfa kadar sorumlu geçilebilir. Bir senede dört veya daha fazla zayıf getirirseniz o seneyi tekrar edersiniz, yani sınıfta kalırsınız. Diyelim ki her sene bir iki dersten sorumlu geçiyorsunuz, önceki senelerin zayıfları ile birlikte o senenin zayıfları toplamı en fazla altı olursa ( o yıldan en fazla 3 zayıfınız olması lazım) sınıfı geçersiniz. Zayıflar altıyı geçer ve yılsonu başarı puanınız da Ellinin altında kalırsa, sınıfı tekrar etmek zorunda kalırsınız.

İşletmelerde beceri eğitimi alanların geçmesi biraz farklıdır. Beceri sınavından en az elli alınamaz ise diğer notlar ne olursa olsun kalınır. Sınıf geçmek için birinci ve ikinci dönemde alınan notların aritmetik ortalaması ile beceri sınavından alınan puanın aritmetik ortalamasının Elli ve üzerinde olması sınıfı geçirir. Beceri sınavında Elli alamazsanız, dönem notları ne olursa olsun kalırsınız. Beceri sınav puanından Yetmiş alabilirseniz dönem notları düşük olsa bile aritmetik ortalama Elli olmalı şartı aranmadan geçersiniz.

Sınıf Nasıl Geçilir ?

Kafanızın daha fazla karışmaması için lisede geçme-kalma statüsünü maddeler halinde özetliyorum.

a)Tüm dersleri geçerseniz sınıfı da geçmiş olursunuz.

  1. b) Zayıfınız olsa dahi yıl sonu başarı puanınız 50’yi geçerse yine sınıfı geçersiniz. Fakat istisnai dersler vardır. Örneğin “Dil ve Anlatım”. Bu dersten kalırsanız yıl sonu başarı puanınıza bakılmaksızın o dersten kalırsınız. (Sınıfı geçtiğinizde bu dersten sorumlu geçersiniz)

c)En fazla 3 zayıfınız var ise sınıfı sorumlu geçebilirsiniz.

d)Bir senede 3 dersten fazla zayıfınız var ise sınıfta kalırsınız.

e)Bir senede en fazla 3 zayıfınız var, önceki yıllardan gelen zayıflarla birlikte 3 ila 6 zayıfınız var ise yine sınıfı sorumlu da olsa geçersiniz.

d)Alttan gelen derslerle birlikte 6 dersten fazla zayıfı olan kişiler sınıfta kalmış olurlar.

Sorumlu Olduğum Derslerden Nasıl Kurtulabilirim ?

Lisede sınıf geçme veya kalma statüsü özetle bu şekildedir. Sorumlu olduğunuz derslerden Kasım ve Nisan aylarında yapılan “Sorumluluk Sınavları”nda başarı sağlayarak kurtulmak mümkündür.

Kaç Kere Sınıfta Kalınabilir ?

Ortaöğretimde bir kere kalma hakkınız vardır. Bu takdirde sınıfı tekrar edersiniz. Yine kalırsanız sınıfı tekrar edemezsiniz, kaydınız silinir Açık Liseye yani Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine devam edersiniz.

Naklen Gelenlerin Durumu veya Hazırlıkta Sınıfta Kalma Hali

Bu makalede bu konulara girmek istemedim, çünkü bu tür özel durumların izahati oldukça detaylı ve karışıktır. El verirse başka makalelerde bu konulara değineceğim.

Yılsonu Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır ?

Bu puanın hesaplanması aritmetik değil ağırlıklı olarak yapılır. Bu nedenle aritmetik olarak hesaplanan ders yılsonu puanı ile karıştırmamak gerekir. Ağırlık hesabında derslerin haftada kaç ders saati olduğu esas alınır. Yani haftada dört saat görülen bir ders dört ile, haftada iki saat görülen bir ders iki ile çarpılır. Bulunan sonuç ağırlık toplamına yani haftada görülen toplam ders saatine bölünür.

“Lisede Sınıf Geçme Nasıl Hesaplanır ?” üzerine bir yorum

  1. merhaba, ben 9. sınıfım ilk dönem ve ikinci dönem ortalamam 50’nin üzerinde fakat ikinci dönemde 5 dersin notu 50’nin altında kalıyor muyum yoksa geçiyor muyum anlamadım. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.