Kuvvetin etkileri

Kuvvet;
✔ Duran cisimleri hareket ettirebilen,
✔ Hareket eden cisimleri durdurabilen,
✔ Cisimlerin hızını, yönünü ve şeklini değiştirebilen etkidir.

Çevremizdeki varlıkların bazıları hareket ederken bazıları hareketsizdir. Düşen bir kar tanesi, fırlatılan bir top, gökyüzündeki uçak hareket hâlindedir. Kuşlar uçarak,
balıklar yüzerek, kurbağalar zıplayarak, insanlar yürüyüp koşarak vb. şekillerde hareket eder. Hareketi her an, her yerde gözlemleyebiliriz.
Çevremizde hareket etmeyen varlıklar da vardır.

Örneğin, binalar, direkler, banklar hareketsizdir. Cansız varlıkların hareket edebilmesi için dışarıdan bir etki olması gerekir.

Bir varlığın bir noktaya göre yer değiştirmesini hareket olarak ifade edebiliriz. Belli bir noktaya göre yerini değiştiren varlıklar için de hareketlidir, diyebiliriz.

Bir cismi iterek veya çekerek harekete geçirebileceğimiz gibi hareketli bir cismi de iterek veya çekerek yavaşlatıp durdurabiliriz. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız
“itme” veya “çekme”yi kuvvet olarak tanımlayabiliriz. Başka bir ifadeyle cismi harekete geçirebilmek, hareketinin yönünü ya da hızını değiştirebilmek için yaptığımız itme ya da çekme, kuvvettir.

Kuvvet; cisimleri hızlandırabilir, yavaşlatabilir veya onların hareket yönlerini değiştirebilir.Örneğin, hareket hâlindeki bir cisme, hareketi yönünde uyguladığımız kuvvet
onun hızlanmasını sağlar. Cismin hareket yönüne zıt yönde uyguladığımız kuvvet ise onun yön değiştirmesine ya da yavaşlayıp durmasına sebep olur.

Cisimler özelliklerine göre üzerlerine uygulanan kuvvetlerden etkilenirler. Cisimlere uygulanan bükme, germe, sıkma ve vurma gibi kuvvetlerle cisimlerin şekli değişebilir.

Örneğin, cama vurduğumuzda cam kırılır ve eski şekline dönemez

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.