Kısaltmaların Yazılması Örnek Cümleler

1-Kuruluş, ülke,  kitap,  dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: » APS (Acele Posta Servisi), ABD (Amerika Birleşik Devletleri), AKBİL (Akıllı Bilet), TDK (Türk Dil Kurumu), TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)

□ PBüyük harfle yapılan kısaltmalarda harfler arasına nokta konulmaz. T.C.gelenekselleştiği için bu kuralın dışında kabul edilir.

P Büyük harflerle yapılan kısaltmalar açılımı ile okunmaz. Bu nedenle bu kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın son harfi dikkate alınır. TRT’nin, PTT’de, GATA’nın, TBMM’ye [(Türkiye Büyük Millet Meclisinde (yanlış)]

2-Element ve ölçülerin yazımında uluslar arası kısaltmaları kabul edilir. Bu kısaltmalar küçük harfle yazılır, sonlarına nokta konulmaz ve açılımıyla okunur:

» km →kilometre,  kg →kilogram

sn →saniye

3-Kuruluş, kitap,  dergi ve yön adlarıyla element ve ölçülerin dışında kalan kelime ve kelime gruplarının kısaltılmasında, ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler dikkate alınır:

» Fr. →Fransızca, dk. →Dakika

4-Küçük harfle yapılan kısaltma-lara getirilen eklerde kelimenin okunuşu dikkate alınır. Sonunda nokta olan kısaltmalar kesme işaretiyle ayrılmaz:  » g’dan, İng.yi, vb.leri, cm’yi

 

PNumara sözünün kısaltması da kelime gibi okunduğundan getirilecek olan ek okunuşa göre getirilecektir: »No.lu, No.suz

“Kısaltmaların Yazılması Örnek Cümleler” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.