Homeostasis

Homeostasis:Canlının vücudunda gerçekleşen her türlü değişikliğe karşı var olan dengenin korunmaya çalışılmasıdır.Hücrelerden gereksiz, fazla ve zararlı maddelerin uzaklaştırılarak iç çevrenin dengeli bir durumda kalmasına homeostasi denir.Bu sayede organizma sağlıklı bir biçimde yaşamını sürdürür.

Örn:1 Solunum sonucunda oluşan karbondioksitin vücut dışına atılması bir homeostasis olayıdır. Vücudun var olan dengesine ulaşmasını ve canlının yaşamını sürdürebilmesine olanak sağlar.

Örn:2 Beslenme sonucu alınan fazla glikoz kandaki şeker miktarını arttırır.Bu olay kandaki şeker dengesinin bozulması anlamına gelir.Peki vücudumuz bu konuda homeostasiyi sağlamak için ne yapar.İnsülin salgılayarak fazla olan şekerin hücrelerde depolanmasını sağlar.Böylece kan şeker miktarı normal seviyesine gelir,denge sağlanır.

Örn:3 Proteinin yıkımı sonucu oluşan amonyak zehirli bir maddedir.Homeostasis için vücuttan bu maddenin atılması gerekir.Amonyak çok zehirli olduğu için karaciğerde üreye dönüştürülür ve böbreklerden idrar yolu ile dışarı atılır,yine denge korunmuş,homeostasis sağlanmış olur.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.