Hava Olayları

Gün içerisinde havanın yağmurlu, bulutlu, güneşli ve ya rüzgarlı olmasına ve o günkü sıcaklığa hava durumu denir. Hava gözlemleri meteoroloji istasyonlarında yapılır. Hava durumu günlük yaşamımızda çok önemlidir.  Hepimiz hava durumuna göre hareket ederiz. Özellikle tarım, ulaşım, turizm, askerlik, spor gibi alanlarda hava durumunun büyük önemi vardır.

Ülkemizde hava durumları tahminlerini Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü bilimsel yöntemlerle yapmaktadır.  Ülkemizde dört mevsim yaşanır. Ülkemizde Akdeniz İklimi, Karadeniz İklimi ve Karasal iklim görülür.

Yağmur: Bulutlarda yoğunlaşan su buharının yer yüzüne su damlaları şeklinde düşüşüdür.

Kar:  Havadaki su buharının kış mevsiminde çok soğuk hava tabakasıyla karşılaşması sonucunda tekrar yeryüzüne beyaz pamuksu bu kristalleri şeklinde düşmesidir.

Rüzgar: Sıcak hava ile soğuk havanın yer değiştirmesi sonucu oluşan hava akışıdır. Daha şiddetlisi fırtına ve kasırgadır.

Dolu: Yağmur damlalarının yeryüzüne düşerken soğuk hava tabakası ile karşılaştığında bu tanelerine dönüşmesidir.

Hava durumu verileri harita üzerinde gösterilerek çeşitli bölgelerde yaşayan insanların hava durumu hakkında bilgilenmesi sağlanır. Televizyonda izlediğimiz hava durumu sunucularının birçoğu eğitimli meteoroloji uzmanlarıdır. Bu uzmanlar, ulusal merkezlerden doğrudan kendilerine gönderilen bilgiler ışığında tahminlerde bulunurlar.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.