Hava Kirliliğinin Sebepleri

Hava kirliliğini kaynaklarına göre 3’e ayırabiliriz;

1 – Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği:
Ülkemizde özellikle ısınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin yaygın olarak kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinin uygulanmasi hava kirliliğine yol açmaktadır.

2 – Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Hava Kirliliği:
Nüfus artışı ve gelir düzeyinin yükselmesine paralel olarak, sayısı hızla artan motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları, hava kirliliğinde önemli bir faktör oluşturmaktadır.

3 – Sanayiden Kaynaklanan Hava Kirliliği:
Sanayi tesislerinin kuruluşunda yanlış yer seçimi, çevre korunması açısından gerekli tedbirlerin alınmaması (baca filtresi, arıtma tesisi olmaması vb.), uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji üreten yakma ünitelerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılması, hava kirliliğine sebep olan etkenlerin başında gelmektedir

“Hava Kirliliğinin Sebepleri” üzerine 15 yorum

  1. bu site hariika. rozerinde bana bilgi verdi öğretmenimiz araştırma ödvi için sınıfı 3e ayırdı

    Cevapla
  2. Hava Kirliliğinin Başlıca Sebepleri

    Avrupa’da 18. yy.’da başlayan sanayileşme, hızlı nüfus artışı ve şehirleşme, olumlu ve olumsuz etkilerini erken gösterdi ve Avrupalılar bunların tedbirlerini de bizden daha erken almak zorunda kaldılar.

    Türkiye’de hızlı sanayileşme ve şehirleşme hareketleri, Cumhuriyet devrinde kendini daha belirgin olarak hissettirmeye başlamış, bilhassa da 1950′lerden sonra sanayileşme, şehirleşme ve hızlı nüfus artışı, köyden şehire göç, çarpık şehirleşme (gecekondulaşma ve plansız şehirleşme) gözle görülür bir şekilde olmaya başlamıştır. Bütün bu zincirleme olayların sonucunda ise, çevrede bozulmalar görülmeye başlamıştır. Bu bozulma olayı, öncelikle kendini havada hissettirmiştir.

    Hava kirliliği genel anlamda, sanayi kuruluşlarınca meydana gelen emisyonların yeteri kadar önlem alınmadan atmosfere bırakılması, ulaşım araçlarından kaynaklanan egzoz gazlarının atmosfere verilmesi, çeşitli endüstri tesisleri ve konutlarda yakılan özellikle fosil yakıtlardan ortaya çıkan partikül, duman, is, kükürt, azot oksitler ve hidrokarbonlardan oluşmaktadır.

    Bu genel tanımla belirtilen hava kirlenmesinin 21. yy.’ın önemli problemi olmasının birçok sebebi vardır. Hava kirliliğinin başlıca sebepleri aşağıdaki ana başlıklar altında toplayabiliriz.

    1. Yanma Olayları
    2. Hızlı Nüfus Artışı
    3. Plansız Şehirleşme ve Sanayileşme
    4. Meteorolojik Olaylar ve Topoğrafik Yapı
    5. Yeşil Alanların Azalması
    6. Kentleşme ve Kentleşme Dokusu
    7. Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Kirlilik

    Cevapla
    • Biz insan değilizki biz doğayı kirleten canavarlarız belkide bazı hayvanlar bunun için bize saldırıyorlardır

      Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.