Beowulf destanı hikayesi

Beowulf destanı bir Anglosakson destanıdır. Ancak Anglosaksonlardan değil, İskandinavyalılardan bahseder. (İskandinavya, Anglosaksonların anayurdu’dur.)İngilizler’in en eski destanı olarak bilinir. Beowulf adındaki güçlü bir İskandinav (Geat) savaşçısını konu alır. Şiirsel bir anlatım tercih edilmiştir. Epik şiirdir. Konu bakımından şöyledir:

“Danimarkalılar, Grendel adında bir canavarla mücadele etmektedirler. Grendel, gürültüye tahammül edemediğinden insanları öldürmektedir. Grendel’i öldürebilecek bir kahraman aranmaktadır. Geatler’in ünlü savaşçısı Beowulf, Grendel’in ününü duyar ve Danimarka’ya gider. Grendel’i öldürür. Ancak Grendel’in annesi de vardır. Beowulf onu da öldürür. Beowulf ülkesi Geatland’a (günümüzde Götaland) döner, oranın kralı olur. 50 yıl sonra Geatland’ın başına bir ejderha bela olur. Yaşlı Beowulf, ejderhayı öldürür ama kendi de ölür (yaklaşık M.S. 580 yılında). Yerine akrabası olan Wiglaf Geatland kralı olur.”

Destan, aşağı yukarı 30 000 dizeden oluşur ve tüm Eski İngiliz şiirleri gibi adsızdır.11. Yüzyılda yazıya geçirien Beowulf destanı, adını 1805 yılında almış ve 1815 yılında ilk kez basılmıştır

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.