Barajlardan Elektrik Nasıl Üretilir?

Baraj Nedir?

Barajlar, genellikle dağların arasına, nehir sularının yolunu keserek arkasında göl oluşturmak amacıyla inşa edilirler. Barajlar nehir sularını kontrol için yapılırlar. Barajlar toprak dolgu, kaya dolgu veya beton olabilirler.

Barajlardan Elektrik Nasıl Üretilir?

Hidroelektrik santrallar akan suyun gücünü elektriğe dönüştürürler. Akan su içindeki enerji miktarını suyun akış veya düşüş hızı tayin eder. Büyük bir nehirde akan su büyük miktarda enerji taşımaktadır. Ya da su çok yüksek bir noktadan düşürüldüğünde de yine yüksek miktarda enerji elde edilir. Her iki yolla da kanal yada borular içine alınan su, türbinlere doğru akar, elektrik üretimi için pervane gibi kolları olan türbinlerin dönmesini sağlar. Türbinler jeneratörlere bağlıdır ve mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürürler.

 

“Barajlardan Elektrik Nasıl Üretilir?” üzerine 15 yorum

  1. teşekkür ederiz çok güzel bir sayfa vermişsiniz ödevimizi yapmamıza yardımcı oldu yine teşekkür ederiz iyi günler

    Cevapla
  2. benim de ödevim var acil lütfen ama ilknur hanıma çok teşekkür öğretmen çok beğendi yazımı lütfen basit bir elektirik devresinde neler bulunabilir?

    Cevapla
  3. ellerimizi birbirimize sürttüğümüzdeki sıcaklığı bilirsiniz ellerimiz sıcaklar. elektirikte işte böyle üretilir hızlıca yani biz ellerimizi birbirimize hızlıca sürttürdüğümüzde elektirik oluşur düz iki ince betonu biririne hızlıca sürtelim. o zaman da elektirik oluşur işte elektiriği böyle üretiriz

    Daha merak ettiğiniz herşeyi cevaplarım (ingilize ile ilgili hariç tabi) iyi günler 😉 umarım ödevinize yardımcı olmuştur kısaca yazdımm uzununu yazmadım sizin için 🙂

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.