24 Kasım öğretmenler günü kutlama programı 2014-2015

harf devrimi ataturk

 “Öğretmenler! Cumhuriyet sizden fikri hür.

Vicdanı hür.İrfanı hür nesiller ister…”

M.Kemal ATATÜRK

 

     24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMA PROGRAMI

 HAZIRLAYAN: ………………………………..…………………………… İLK& ORTA OKULU

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ

KUTLAMA PROGRAMI

 

sunucu1:        Selam eğitimin kaynağı öğretmenlere!

Sunucu2:        Selam aydınlık, güzel günlere!

Sunucu1:        Selam doğruyu,  iyiyi, güzeli, haklıyı-haksızı ve daha nicelerini öğreten öğretmenlere!

Sunucu2:        Selam sizin sımsıcak sevginize!

Sunucu1:        Selam milletimizin yüz akı öğretmenlere! Selam,binlerce selam!

Sunucu2:        Değerli konuklar hepiniz 24 Kasım Öğretmenler Günü törenimize hoş geldiniz!

 

Sunucu2:        Bugün Ulu Önder ATATÜRK’ün 24 Kasım 1928’de Millet Mektepleri Başöğretmeni ünvanını aldığı gündür. Bu gün 24 Kasım 1981’den beri öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır.

Sunucu1: Bugün tüm öğretmenlerimize kutlu olsun.

 

Sunucu1:        Sizleri Başöğretmen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK ve ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimiz adına bir dakikalık saygı duruşuna ve ardından söylenecek olan İstiklal Marşı’na davet ediyorum.

( 1-SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI)

Sunucu2:        Eğer yapabilirsen

Ona kitapların mucizelerini öğret

Fakat ona sessiz zamanlar da tanı

Gökyüzündeki kuşların

Güneşin yüzü önündeki arıları

Ve yemyeşil yamaçtaki çiçeklerin edebi gizemini

Okulda hata yapmanın hile yapmaktan çok daha onurlu olduğunu öğret ona….

 

Sunucu1:        Öğretmenlik mesleği insanlığın en şerefli tacıdır.Dünya varoldukça en temiz,en gurulu meslek öğretmenlik olacaktır.Onlara bilinen tüm övgüleri yöneltsek yine de azdır.Çünkü onlar insanlığın isimsiz kahramanlarıdır.

Sunucu2:      Değerli dinleyicilerimiz günün önemini belirtmek üzere konuşmasını yapmak için okulumuz    müdür yardımcılarından  Sayın ………………………….. ‘yi kürsüye davet ediyoruz.

24 KASIM ÖĞRETMEN KONUŞMASI

 

      Öğretmen; öğretme işini görev edinen kişiye denir. Öğretmenlik bir meslektir. Kişinin öğretmen olabilmesi için öğretmen yetiştiren bir okulu bitirmesi gerekir. İlkokullarda öğretmen Sınıf Öğretmenidir. Sınıfın bütün derslerini aynı öğretmen okutur. Ortaokul ve Liselerde ders öğretmenliği vardır. Meslek okullarında dersler özel şekilde yetiştirilmiş meslek öğretmenleri tarafından işlenir.

Atatürk, eğitimin, öğretimin yayılmasından, yaygınlaşmasından yanaydı. 1928 yılında Arap harflerinin kaldırılıp yerine bugün kullanmakta olduğumuz Türk harflerinin kabulü tüm yurtta sevinç yarattı. Halkın yeni harfleri kısa sürede öğrenip daha çok yurttaşın okur – yazar olmasını sağlamak amacıyla yoğun bir çalışma başladı. Okuma – yazmayı yaygınlaştırmak için okul çağı dışındaki yurttaşlara okuma – yazma öğreten okullar açıldı. Bunlara Millet Mektepleri adı verildi.

 

Atatürk, Ulus Okulları dediğimiz Millet Mektepleri’nde yazı tahtasının başına geçerek dersler verdi. Bakanlar kurulu 11.11.1928 günü yaptığı toplantıda Ata’ya Ulus Okullar Başöğretmenliği sanını verdi. 24 Kasım Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.

 

Başöğretmen Atatürk, öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri etkinliği hep övmüştür. Atatürk yeni Türkiye’nin yaratılmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancındaydı. Çağdaş bir ulus olmamız için eğitimin yaygınlaşması gereğine inanıyordu. Bu nedenle Atatürk “Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir.” Sözleriyle öğretmene verdiği önemi ve duyduğu saygıyı en güzel biçimde belirtmiştir.

 

Atatürk’ün 100. Doğum yıldönümü olan 1981 yılında, 24 Kasımın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı.

 

Öğretmenler Günü’nde öğretmenin toplum içindeki yeri, değeri belirtilir. Öğretmen sorunları dile getirilir. Öğretmenler Günü’nde; eğitime, öğretime hizmet etmiş, saygınlık kazanmış öğretmenler anılır. Gençlerin yetişmesindeki katkıları anlatılır. Mesleğe yeni giren öğretmenler 24 Kasımda Öğretmen Andı içerek göreve başlarlar.

 

Öğretmen; yapıcı ve yaratıcıdır. İnsan haklarına saygılıdır. Öğretmen özverili, çevreye güven ve inanç veren, içi insan sevgisiyle dolu bir kişidir. Atatürk; “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” demekle öğretmene yüklediği sorumluluğu ve değeri anlatmıştır.

 

Öğretmenler sevgi dağıtır. İçimizi aydınlatır. Bizi doğruya yöneltir. Bilgili kişiler olmamız için çaba gösterir. Dünyayı tanıtır. Öğretmen her alanda yeniliği, yenileşmeyi savunur. Gerçekleri anlatır. Beceri ve yeteneklerimizin gelişmesine yardımcı olur. Kısaca analar doğurur, öğretmenler yetiştirir.

 

Sunucu2:        Ona nazik davran, fakat kucaklama

Çünkü ateş çeliği saflaştırır

Bırak sabırsız olacak kadar cesarete sahip olsun

Bırak cesur olacak kadar sabrı olsun

 

Sunucu1: Kalbi çocuk, insan sevgisiyle çarpan kişidir öğretmen.Çocuğu kutsal sanatkar maharetiyle işler.Görevlerin en kutsalı geçmişte ve gelecekte öğretmenliktir.

Sunucu2:  Okulumuz 7/A  sınıfı öğrencilerinden EDANUR TURHAN’ı Öğretmenler Gününün Anlam ve Önemi’ ile ilgili konuşmaları için kürsüye davet ediyoruz.

 

24 Kasım Öğretmenler Gününün Anlam ve Önemi

   Çocuk, her yaşta doğası gereği öğrenme çabası ile büyür. Ailede başlayan eğitim süreci okul çağına gelindiğinde öğretmenler ile devam eder. Okul çağına gelen her çocuk yinede yardıma muhtaç bir haldedir. Öğretmenler çocukların aileden uzak olarak bulunduğu okul zamanlarında onların en büyük yardımcısı durumundadırlar.

   Sadece okuma yazma öğretmekle görevli oldukları halde, yinede büyük bir özveri ile onların her türlü sorunları ile yakından ilgilenerek, ikinci bir aile ortamının oluşmasını sağlarlar. Bu durum karşısında çocuk, sosyal hayata daha çabuk adapte olarak, toplum içerisinde yer edinme duygusuna daha çabuk sahip olur..

    Öğretmen; insanları eğiten, doğru ve faydalı işleri öğreten, çocuk ve gençlerin kişilik olgusunun olumlu yönde gelişmesini sağlayan değerli kimsedir. Öğretmenlerimiz yüklenmiş oldukları bu görevlerini herzaman layıkı ile yerine getirmişler, Başöğretmen Atatürk’e ve milletimize layık olacak bir anlayış içerisinde hizmetlerine devam etmişlerdir.

    Öğretmenler günü, öğretmenlerimiz ve öğrenciler arasındaki sevgi ve saygının doruk noktasına ulaştığı bir gündür. Bu özel güne anlam ve önemi açısından bakıldığında öğretmene gösterilen saygının aslında topluma verilen değerin bir göstergesi olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu bakımdan öğretmenler günü, fedakar öğretmenlerimizin değerini bir kez daha düşünüp anlamamızı sağlayan önemli bir gündür.

Artık öğretmenler gününün anlam ve önemini daha iyi kavrayarak onları yaşamlarının her anında yalnız bırakmamalı, arayıp sormalı ve en azından bu güzel duyguları onlara yaşatmalıyız.

 

Sunucu2:        Bir kor düşmüş yüreğime yıllar önce

Adınızı öğrenemeden daha

Sevdanıza vurulmuşum

Hıçkırarak ağlamışım hüznünüzle

Sevincinizle bir hoş olmuşum.

Yanık bir hoyrat gibi coşmuşum bazen

Bazen bir uzun havada durulmuşum.

 

Sunucu1: Öyle bir meslek ki bu. Kendisi erirken mum gibi, etrafını aydınlatır ışığıyla! Bu ışık ilmin ışığıdır! Bu ışık Ata’mızın mirasının ışığıdır!

 

Sunucu2: Okulumuz 3/A sınıfından bir grup öğrenciyi‘ Öğretmenim’ şiirini okumaları için mikrofona davet ediyoruz.

ÖĞRETMENİM

Okumayı yazmayı,

Sayıları saymayı,

Güzel resim yapmayı,

Sensin bana öğreten.

 

Büyükleri saymayı,

Küçükleri sevmeyi,

Yurda hizmet etmeyi,

Sensin bana öğreten.

 

Kasabamı, köyümü,

Vatanımı, yurdumu,

Ulusumu, soyumu,

Sensin bana öğreten.

 

Sunucu2:        Dedim ya!..

Bir kor düşmüş yüreğime yıllar önce

Osman dayıyı uğurlarken yakılan ağıtlara

Edife kızın düğün zılgıtlarına tanık olmuşum

Kara tahtalar dile gelmiş anlattıklarımla

Umutlarım yeşerip çiçek açmış nice baharlarda

Sizinle acıkmış sizinle doymuşum.

 

Sunucu1:        Okulumuz 8/A sınıfı öğrencilerinden …………………..’ı

24 Mart 1923’teki Atatürk’ün Öğretmenlere Hitabı’nı seslendirmesi için kürsüye davet ediyoruz.

ATATÜRK’ÜN ÖĞRETMENLERE HİTABI
(KÜTAHYA LİSESİ – 24 MART 1923)

Muallime hanımlar ve muallime efendiler, bu irfan yuvası altında hepinizi bir arada görmekten ve hepinizi selamlamaktan çok memnunum.

Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, gerçek mutluluğa ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri memleketin geleceğini yoğuran irfan ordusudur. Bu iki ordunun her ikisi de kıymetlidir, yücedir.
Fakat bu iki ordudan hangisi daha değerlidir, hangisi bir diğerinden üstündür? Şüphesiz böyle bir tercih yapılamaz. Bu iki ordunun ikisi de hayatidir.
Yalnız siz irfan ordusu mensupları, sizlere mensup olduğunuz ordunun değer ve yüceliğini anlatmak için şunu söyleyeyim ki sizler ölen ve öldüren birinci orduya, niçin öldüğünü öğreten bir orduya mensupsunuz.

Arkadaşlar, asker ordusu ile irfan ordusu arasındaki birliktelik ve alakayı belirtmek için şunu da ifade edeyim, kıymetli bir eserden ordunun ruhu kumanda heyetidir deniliyor. Hakikaten böyledir. Bir ordunun kıymeti kumanda heyetinin kıymeti ile ölçülür. Siz öğretmenler, sizler de irfan ordusunun kumanda heyetisiniz. Sizin ordunuzun kıymeti de sizlerin kıymetinizle ölçülecektir.

     İstiklal mücadelesinde üç dört senedir düşmanı topraklarımızda mahvetmek için yaptığımız savaşla ordunun ruhu olan kumanda heyeti değerlerinin yüksekliğini nasıl ispat etmişse, bundan sonra yapacağımız yenilikler milletimize bir karanlık gibi çöken genel cehaleti mağlup etmek savaşında da irfan ordusunun ruhu olan siz öğretmenlerin aynı yeteneği ortaya koyacağınıza eminim.

Bu konuda size güveniyor ve saygı ile selamlıyorum.”

Sunucu2:        Bir gün desem ki, ben öğretmenim

Kalemimin mürekkebi alın terindir.

Vedalaşıp gidersem öğretmenim

Unutmayı unuturum da unutmadığım

Kalbimdeki en güzel yerindir.

 

Sunucu1:        Okulumuz 4/A sınıfı öğrencilerinden …………………..‘başöğretmen” adlı  şiirini okuması için mikrofona davet ediyoruz.

BAŞÖĞRETMEN

Atatürk benim,

Başöğretmenim,

Ne öğrendimse,

Ondan öğrendim.

 

Yenilikleri,

Hep o düşünmüş,

Milleti için,

Ağlamış, gülmüş.

 

Çocuk kalbimle,

İlk onu sevdim,

Atatürk benim,

Başöğretmenimdir.

 

 

Sunucu2:  “Benim asıl anlatılacak yanım öğretmenliğimdir. Topluma, milletime ben öğretmenlik yapabiliyorsam beni onunla anlatın; yoksa kazandığım zaferler, yaptığım öteki işlerle beni anlatmanız pek mühim değildir.”  demiş M. Kemal ATATÜRK.

 

Sunucu1:        Okulumuz 2/A sınıfı öğrencilerinden Mehmet Kadiroğlu ve Pınar Aybey’i “Öğretmenler İçin Söylenmiş Güzel Sözler’ vecize ve sözleri okunması için mikrofona davet ediyoruz.

Mehmet: Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakar ve muhterem unsurlarıdır. (Atatürk)

 

Pınar:  Yeryüzünde öğretmenlikten daha onurlu bir tanımıyorum. (Diyojen)

 

Mehmet:  Öğretmenlerim, benim için hayatta birer örnek oldular. Tıpkı onlar gibi öğretmen olmak, yoksul ve her türlü sıkıntılardan uzak, yine onlar gibi taktir görmek, hayatımın tek rüyası oldu. (E. Renan)

 

Pınar: Yeryüzünde barışı sağlayacak sihirli değnek analarla öğretmenlerin elindedir. Eğitim demek, vücutta ve ruhtaki güzelliği ve mükemmelliği son mertebesine kadar geliştirmek demektir. (Eflatun)

 

Mehmet: Öğretmenlik bir sanat işidir. Sanatçı geçim sıkıntısı çekerse, ondan yaratıcılık beklenemez. (İ.N.Özgür)

 

*pınar: Bir millet irfan ordusuna malik olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlar zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak neticeleri vermesi, ancak irfan ordusuyla kaimdir. (Atatürk)

 

* Mehmet: Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. (Atatürk)

 

* pınar: Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır. (Atatürk)

 

Sunucu2:        Ben öğretmen olmak istiyorum,

Vatan evladına Türklüğü öğretmek için,

Ben öğretmen olmak istiyorum,

İstiklal Marşını gururla söyletmek için,

Ben öğretmen olmak istiyorum,

Milletimi muasır medeniyet seviyesine yükseltmek için

 

Sunucu1:        Okulumuz 5/A sınıfı öğrencilerinden ………………..‘ “Biricik Öğretmenim” şiirini okuması için mikrofona davet ediyoruz.

BİRİCİK ÖĞRETMENİM

Öpmek istiyorum hep o şefkatli elleri.

Yerimde sayıyordum alıp geçtin ileri.

Bana hep sen öğrettin o güzel bilgileri.

Benim bilgi kaynağım, sevgili öğretmenim.

 

Hep okulda geçirsem günleri, geceleri,

Daha erken öğrensem harfleri, heceleri.

Sende saklı bulunan o güzel bilgileri,

Ben de almak isterim biricik öğretmenim.

 

 

İstemez oldum artık vefasız geceleri.

Hep sınıfımda olsam, okusam heceleri.

Atamın önerdiği olmam istenen yeri,

 

 

Sunucu2:        Elleri konuşuyordu öğretmenimin

Barışı simgeleyen elleri

Bir tahta başında, bir kürsüde

Bize bizi öğreten elleri

 

Sunucu1:       Okulumuz 1/A sınıfı öğrencilerinden ………………..‘“Sevgili Öğretmenim”  şiirini okuması için mikrofona davet ediyoruz.

SEVGİLİ ÖĞRETMENİM

Sevgili öğretmenim,

İnan sen bir ışıksın.

Yanarsın gece gündüz.

Aydınlatırsın bizi.

 

Doğruyu, güzeli,

Bize sen öğretirsin.

Vatanıma sevgiyi,

Kalbimize sen korsun.

 

Çevreni aydınlatır,

Bir mum gibi erirsin.

Anne – baba gibisin,

Bizi, bağrına basarsın.

 

 

Sunucu2:        Güneş severken toprağı

Işıkları canlı, ışıkları gururlu,

Işıkları yarından ümitli.

Tıpkı sevinçten ağlayan öğretmenim gibi.

 

Sunucu1:        Okulumuz  6 /A sınıfı öğrencilerinden…………………………..” ÖĞRETMENİN ÖYKÜSÜ isimli şiiri okumak üzere mikrofona davet ediyoruz.

ÖĞRETMENİN ÖYKÜSÜ


Ben, köy öğretmeniyim,
Dağ başında bulutların altında.
Toprak kokar ellerim,
Pantolonumda çamur lekesi var.


Pis değil ki, vatan toprağı kokar,
Kars’tan Edirne’ye kadar.
Geceleri mum yakarım odamda,
Yarın dokuz Ekim,
Köyde bayram var.


On beş kız, yirmi erkek kaydettim.
Tüm anadolu’ya selamları var.
Henüz kara tahtam yok,
İlk harfleri tanelerle yazdırttım.
Aydınlık A’dan başlayacak

O. Köksal MEMİŞ

Sunucu2:  Gençlerimizi  değerli öğretmenlerimize emanet ettik. Bu emanetimize sahip çıkan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyor, önlerinde saygı ile eğiliyoruz, bizleri dinleyen siz değerli öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek programımıza son veriyoruz.

 

SUNUCU1 : 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle hazırladığımız program sona ermiştir. Katıldığınız için teşekkür ederiz…  www.sorubak.com

Dokümanın Görselli Tam Halini İndirmek için TIKLAYINIZ

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.