11.sınıf biyoloji 2.dönem 1.yazılı 2014-2015

2014–2015 / SAKARYA FEN LİSESİ / 11 A, B, C / BİYOLOJİ DERSİ II. DÖNEM I. YAZILISI
SORULARI
1. Kroloplastın stromasında 360 NADPH2 kullanılarak elde edilen glikozlar nişasta sentezi için birleştirilirse kaç glikozit bağı oluşur? Hesaplayınız.
2. Toplam 4000 nüleotitten oluşan bir DNAnın birinci zincirinde 400 adenin, 500 guanin, 700 stozin nükleotit bulunmaktadır. Bu DNAnın ikinci zincirinden 2 defa mRNA sentezleniyor. Sentezlenen mRNAlardaki toplam adenin nükleotit sayısının DNAnın her iki zincirindeki adenin + guaninin + sitozin toplamına oranı ne olur?
3.
4. EeSsccNn x EeSsCcNn genotipli iki bireyin çaprazlanmasından elde edilecek F1 dölünde kaç çeşit genotip ortaya çıkar? Hesaplayınız?
5. A B
1 2

B 0 A A
3 4 5 6
A A
7 8
6. Oksijensiz solunumda oksijenli solunuma göre daha az enerji kazanımı gerçekleşir. Bu durum nasıl açıklanır? Yazınız.
7.

8. Oksijenli solunumda bir molekül maltozun yıkılmasıyla açığa çıkan hidrojen iyonlarının tamamının e.t.s den taşınmasıyla kaç molekül ATP sentezlenir? Kaç molekül su üretilir?
9. AaDdHhRr genotipindeki bir dişinin adhr genotipinde bir yumurta meydana getirme şansı nedir?(A ile D genleri bağımsız,H ile R genleri aynı X kromozomu üzerindedir.)
10. Heterezigot Rh+ ve renk körü bir bayan ile sağlam Rh- karektere sahip bir erkek evleniyor. Çocukların genotip ve fenotip dağılımları ne olur? Çaprazlama yaparak gösteriniz.
NOT: her sorunun cevabı 10 puan olup süre 45 dakikadır. BAŞARILAR….
BİYOLOJİ ZÜMRESİ www.sorubak.com

Dokümanın Görselli Tam Halini İndirmek için TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.