Prostat kanseri misiniz? İşte belirtileri

PROSTAT KANSERİ NEDİR?

Prostat kanseri, erkeklerin üreme sistemi ile alakalı bir salgı bezi olan prostatta tümör belirlenmesi olarak tanımlanmaktadır. İdrar kesesinin hemen altında bulunan bu bez, çeşitli nedenlerle büyüyebilir. Bu büyüme prostat hücrelerinin artış göstermesi ile ilişkilendirilir. Erkeklerde görülen prostat kanseri ise; bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde fazlalaşması durumundan kaynaklı oluşum gösterebilmektedir.

Prostat Kanseri Nasıl Oluşur?

Çeşitli kanser nedenlerini belirleyebilen günümüz tıp teknolojisi, prostat kanseri için henüz bir sebep bulamamıştır. Ancak, bütün kanser tipleri tümör adı verilen hastalıklı hücrelerden oluşmaktadır. İç organlarda ve vücuttaki diğer yapılarda bulunan hücrelerin büyümesini ve bölünmesini sağlayan genler onkogenler olarak bilinmektedir. Onkogen ve tümör baskılayan genlerin, kişilerin DNA’larındaki değişimlerden dolayı evrimleşmiş olup prostat kanserine sebebiyet verdiği pek çok uzman tarafından düşünülmektedir.

Prostat kanserinin oluşumu ile ilgili bir takım etkenler de söz konusudur. Bu etkenler ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Genetik Etkenler: Prostat kanseri oluşumunda yüzde 9’luk paya sahip etken olarak ailesel yani genetik etkenlerdir. Yüzde 15 gibi büyük bir oranla, prostat kanseri olan kişilerin kan bağı ile bu riski taşıdıkları araştırmalara sonucu ortaya çıkmıştır.
  2. Çevresel Etkenler: Prostat kanserine yakalanan erkeklerin büyük çoğunluğu, sağlıksız koşullarda çalışan, ağır işlerde faaliyet gösteren kanser oluşumunu tetikleyici çevrelerde yaşamaktadır.
  3. Yaşın İlerlemesi: Erkekler yaş aldıkça prostat büyümesi de başlar. Bu büyüme kanser hücresinin olduğu anlamına gelmez. 55 yaşından sonra tarama yapılması önerilmektedir.
  4. Irki Ertenler: Prostat kanseri oluşumu ırklara göre de çeşitlilik göstermektedir. Siyahi ırktaki erkeklerin diğer erkeklere göre prostat kanseri olma riski daha yüksektir.
  5. Besinsel Etkenler: çok fazla hayvansal ürün tüketimi her kanser oluşumunu tetiklediği gibi prostat kanseri üzerinde de etkileri bulunmaktadır. 40’lı yaşların üzerindeki erkeklerin mutlak suretle daha tahıl ve sebze ağırlıklı beslenmesi gerekir.
  6. Yaşam Koşulları: hayatında spora yer vermeyen ve genellikle çok az hareket eden erkeklerde prostat kanseri çok sık görülmektedir.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanserinin belirtileri, genellikle hastalığın son evrelerinde kendini belli etmeye başlar. Bundan dolayı 50 yaşın üzerindeki erkeklerin her yıl mutlak suretle bir üroloğa gidip, prostat kanseri taraması yaptırması gerekmektedir. Prostatın büyüklüğünün de ölçüleceği bu teşhis ve muayene ile risk yüzdesi de hesaplanabilecektir. Bu kanser türü, gizli bir şekilde ilerlemektedir. Çoğu hayat kayıpları ise, doktora muayene olmayı reddeden ve ya çekinen kişilerde görülmektedir. Prostat kanseri belirtileri, prostat büyümesi ile karıştırılabileceğinden dolayı birkaç belirtinin gözlenmesi durumunda doktora danışmakta fayda vardır. Her belirti kanser belirtisi olmayabilir.

Prostatında sorun olan erkekler (kanser ya da başka bir prostat hastalığı), idrarlarını yaparken büyük güçlük çekerler. Bu güçlük; hem ağrı hissi hem de idrar hissinin olmasına rağmen uzun süre idrar yapamama olarak bilinir. Aynı zamanda sürekli tuvalete gitmek, dışkı sırasında zorlanma, idrar kanalından çıkan kan, erkeklerin ereksiyon sorunu yaşaması (yaşa bağlı da olabilir). Bunun gibi belirtiler sadece prostat kanserinde değil benign prostat büyümesi ya da çeşitli iltihaplanmalar suretiyle de kendini gösterebilmektedir. Prostat kanseri, bel bölgesindeki kemiklere de etki edebilmektedir.

Benign prostat büyümesi, yaş alan erkeklerde sıklıkla görülmektedir. Bu durum, iyi huylu prostat büyümesi olarak bilinmektedir. Kanserli oluşumun yer almadığı prostatın büyümesinin testosteron hormonu ile doğrudan bir bağlantısı vardır. ayrıca DNA etkeni de prostat büyümesi için önemli sebeplerden biridir. Prostatı ölçülen kişinin prostat büyümesi ilaç kullanarak azaltılamaz ise, cerrahi operasyon gerekebilmektedir.

Prostat Kanserinin Tedavi Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Prostat kanserinin tedavisi uygulanırken, çeşitli tedavi yöntemleri arasından kanserin evresine göre bir seçim yapılmaktadır. Genellikle erken tanılarda prostatın takip edilmesi ile tümör oluşumunun yok edilmesi yöntemi uygulanmaktadır. Onun dışında eğer kanser oluşumu orta ya da son evrelere kadar ilerlemişse çeşitli tedavi yöntemlerine başlamak gerekir. Tedavi yöntemleri ise;

  • Hastanın izlenmesi
  • İlaçlı tedavi (kemoterapi)
  • Işın tedavisi (radyoterapi)
  • Cerrahi müdahale ile prostatın alınması
  • Hormonal tedaviler, olarak bilinmektedir.

Uygun vakıalarda prostat alımı yapılırken, kişinin erkeklik işlevlerini kaybetmemesi için o bölgede bulunan sinirler korunabilmektedir. Ancak ileri düzeydeki vakıalarda bu işlem pek de mümkün olmamaktadır.

Prostat kanserinin evreleri ise şöyledir:

  1. Kanser oluşumu henüz prostatın içinden çıkıp dağılmamıştır. Muayene ile hissedilmeyecek kadar küçük bir haldedir.
  2. Tümör hareketlenmiştir ve muayenede hissedilecek büyüklüğe ulaşmıştır.
  3. Kanser, prostat bezinin dışına dağılmıştır.
  4. Tümör, prostatın bulunduğu bölgedeki diğer yapılara dağılmış ve tamamen sarmıştır.
  5. Kemiklere sıçrama ihtimali yüksektir.

Prostat Riskini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Prostat riskini azaltmak için yapılabilecek en iyi korunma yöntemi; sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmaktır. Günlük hareketsizlikten uzak durmak ve hayvansal gıdaları tüketmekte çok fazla istekli olmamak gerekir.

Prostata iyi gelen yiyecek ve içecekler ise şöyledir:

  • Sarımsak
  • Yumurta
  • Deniz ürünlerinin hemen hemen hepsi
  • Fındık
  • Süt
  • Tüm baklagiller
  • Domates
  • Karpuz
  • Kuşburnu meyvesi ve çayı
  • Likopen bulunan gıdalar
  • Tam tahıllı yiyecekler
  • Bol meyve ve sebze, olarak sıralanabilir.

Prostat kanseri ve ya prostat oluşumu her erkekte görülebilen tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Çeşitli şikayetleri olan kişilerin mutlaka bir üroloğa görünmesi gerekmektedir. Her ne kadar yaşa bağlı gelişen bir kanser türü olsa da genç yaşlarda da görülebilmektedir. Prostat kanseri ile ilgili bilinçli olmak ve bu şekilde hareket etmek geri dönülemez sonuçlara sebebiyet vermeyecektir. Bundan dolayı 40 yaşın üstünde olan her erkek yılda bir kere de olsa prostat ölçümünü yaptırmalı ve prostat kanser taramasından geçmelidir. Erkekler ile ilgili prostat sorunu sadece kanser olmayıp, bu taramalardan sonra daha farklı sağlık sorunlarının da önlenmesi mümkündür.

Uyarı: Site üzerinde yer alan yazıları doktorunuza danışmadan uygulamanız tavsiye edilmez. Sitedeki yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, her insanın yapısı aynı değildir bir tedaviye başlamadan önce filmler, tahliller ölçümler ve belirli kriterlerle değerlendirilir.  Bu sitedeki bilgiler hiç bir şekilde herhangi bir hastalığa tanı konması ya da tedavisinin yapılması amacıyla kullanılamaz. Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisi amacı ile kullanılamaz

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.