Türk Denizciliği’ne Tarihsel Bir Bakış

Orta Asya’da kara hakimiyeti stratejilerine Dayalı olarak varlıklarını sürdürmüş olan Türk Devlet ve Topluluklarından farklı olarak, Coğrafi durumu ve iklim şartları böylesine güzel bir deniz ülkesini yurt edinebilmiş atalarımız, gelecek nesilleri, Anadolu’yu vatan olarak seçmekle ödüllendirmişlerdir. Selçuklular; Marmara Denizi, Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’e ulaşarak, deniz ve Anadolu gerçeği ile yaşamaya Başlamışlar, denizci devlet olma yolunda ilk Adımları atmışlar ve önemli başarılar göstermişlerdir. Bununla birlikte, denizlerle ve denizlerde büyüyerek cihan İmparatorluğu olma başarısını Osmanlı Devleti gösterebilmiştir. Iyi yönetildiği ve yönlendirildiği takdirde Türklerin denizci olabilecek karakterde bir millet olması gerçeği bu başarıda önemli rol oynamıştır. Ancak, deniz gücüyle büyümüş ve bazı Batılı yazarların ifadesi ile bir deniz İmparatorluğu ve dünya güç merkezi olabilmiş bir devletin, denizci devlet politikalarının etkisiyle denizci kimliğini ön plana çıkarabilmiş bir milletin, kendi kıyılarına hapsedilişinin ve sırtını denize dönüşünün de bir hikayesi, bir açıklaması olmalıdır.

Selçuklulardan sonra XIV. Yüzyılın ortalarında Anadolu kıyılarından ilk defa denizlere Ulaşan Osmanlı Devleti’nin denize ve denizciliğe verdiği önem ölçüsünde büyüdüğü, Karadeniz ve Ege Denizi’ni bir Osmanlı iç denizi haline dönüştürmek suretiyle Jeopolitik ve stratejik önemi tartışmasız olan Türk Boğazları’nın güvenliğini sağladığı ve Türk Boğazları’nda yaklaşık üç Asır mutlak Egemenlik devri Yaşayarak dünya güç merkezi kimliğini muhafaza edebildiği, Girit Adası’nı Çanakkale Boğazı’nın güney karakolu haline Getirdiği, Karadeniz ve Ege Denizi’nde deniz hakimiyeti tesis edip Akdeniz’de tam anlamıyla deniz kontrolü sağlayarak o günkü şartlarda ve kızıldeniz Basra Körfezi ile okyanuslara ulaştığı tarihi bir hakikattir.

XV. Yüzyılın sonlarından itibaren bir deniz İmparatorluğu olarak gelişmeye başlayan Osmanlılar, deniz Hakimiyet teorisinin temelini oluşturan ünlü Türk Amirali Barbaros Hayreddin Paşa’nın “denizlere hakim olan cihana hakim olur” özdeyişini hayata geçirerek rakipsiz bir deniz İmparatorluğu olabilmiştir. Ancak, Osmanlı Devleti denize ve denizciliğe verdiği önemin azalması ölçüsünde küçülmüş ve yüzlerce yıl sonra bir gün gelmiş başladıkları yere, Anadolu kıyılarına geri dönmüşlerdir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “En güzel Coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir.

Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz. Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız. “diyerek hem mevcut durumun bir analizini yapmış hem de denizci devlet ve denizci millet idealini ortaya koyarak, ulaşılması gereken hedefi göstermiştir. Bu hedef doğrultusunda 1 Temmuz 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu yürürlüğe sökülmüş ve Türk denizcilik gücünü toparlamaya ve geleceğe taşımaya yönelik önemli adımlar atılmıştır. Bununla birlikte, dünya denizciliğindeki gelişmeler paralelinde değerlendirildiği zaman, Cumhuriyet Türkiye’sinin, Osmanlının bıraktığı yerde Anadolu kıyılarına hapsedilmiş vaziyette kalmaya devam ettiğini, Türk Deniz Kuvvetleri’ndeki gelişme ve büyüme dışında 80 yılda değişen çok şey olmadıgını müşahade etmekteyiz.

Denizle bütünleşmiş bir Coğrafyada, bir deniz ülkesinde yaşıyoruz. Ancak, denizci bir ülke olduğumuz söylenemez. Çevre denizlerimizi politik, stratejik ve ekonomik bakımdan olması gereken düzeyde değerlendirebilmiş değiliz. Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünerek onu başardığımız ve denizci bir millet yetiştirdiğimiz söylenemez.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.