Tüp Bebek Uygulaması Kaç Gün Sürer?

TÜP BEBEK UYGULAMASI KAÇ GÜN SÜRER? 

Tüp bebek uygulaması kadınların yumurtalıklarından spesifik yöntemlerle alınan yumurtaların erkek spermi ile vücut dışında laboratuvar koşullarında döllendirilmesi ve döllenme neticesinde oluşan embriyonun kadının rahmine aktarılmasıdır. Kadının rahmine transfer edilen embriyo olumlu sonuç verdiği takdirde gelişerek bebeği oluşturur. Tüp bebek tedavisi kadının âdetinin 2 ya da 3. günü başlanılır. Tüp bebek uygulaması kaç gün sürer sorusu tüp bebek tedavisi yaptıracak kişilerin merak ettiği sorulardan biridir.

Tüp bebek uygulaması ilk aşamada ortalama olarak 1 gün sürebilir. İlk aşamada tedaviye başlanacağı gün kararlaştırılır. Ardından ikinci aşamaya geçilerek ilaç kullanımına başlanır ne ortalama bu süreç 15 gün sürebilmektedir. Üçüncü aşamada yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Bu süre 30 dakika içerisinde tamamlanır. Bu esnada döllenme aşamasına geçilerek döllenen yumurtalar İnkübatör de saklanır. Üçüncü aşamadan 2 ya da 3 gün sonra tedavi olduğunuz merkeze gitmelisiniz. Dördüncü aşamaya yani embriyoların rahim içine transferine gelinmiş olur. Bu işlem çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşmektedir.

Uygulanan transfer gününden tam olarak 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Testin sonucu olumlu çıktığı zaman üç haftalık bir süre zarfında bebeğinizin kalp atışlarını gözlemek için doktorunuza gidebilirsiniz.

Kısacası tüp bebek uygulaması kaç gün sürer sorusuna genel bir cevap vermek gerekirse 15 ile 18 gün sürmekte ve hastanın ilki üç ya da dört günde bir ilaçlara verdiği yanıtı görmek adına kontrollere gitmesi gerekmektedir.

Kadınların Doğurganlığını Etkileyen Faktörler

Tüp bebek tedavisi genellikle normal yollarla çocuk sahibi olmayan kişilere uygulanmaktadır. Kadınların doğurganlıklarını etkileyen faktörler vardır. Normal yollarla çocuk sahibi olamayan kadınların özellikle merak ettiği konulardan biridir. Bu nedenle kadınların doğurganlıklarını etkileyen faktörlerin başında evlenme ve anne olma yaşının büyümesi, genetiklik, adetlerin düzenli olup olmaması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, aşırı kilo, stres gibi faktörler gelmektedir. Bunun haricinde sigara, alkol, aşırı kafein tüketimi gibi etkenler de sebep olabiliyor.

Bundan dolayı çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin bu durumları dikkate alması gerekmektedir. Kadınlarda doğurganlığı etkileyen bu faktörlerden önüne geçebileceğiniz detaylara dikkat etmelisiniz. 

Tüp Bebek Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi kadının üreme hücreleri ile erkeğin üreme hücrelerini laboratuvar ortamında bir araya getirerek döllenmenin oluşmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem de kadına ait yumurtaların döllenmesi sağlandıktan sonra bölünme başlamaktadır. Embriyo transferi laboratuvar ortamında gerçekleştirilerek kadının rahmine enjekte işlemi sağlanır. Normal gebelikte yaşanan gebelik süreci tüp bebekte de olumlu sonuç alındığı takdirde aynı şekil sürüyor.

Normal bir şekilde devam edebilen bu tedavi sürecinde kişiler tüp bebek tedavisinin riskleri nelerdir diye de merak edebilir. Her tedavi sürecinde olduğu gibi bu tedavi sürecinde de küçük ihtimaller dahi olsa riskler ve yan etkiler olabiliyor. Fakat oluşabilecek yan etkiler belli bir düzeyde ve geçici etkidedir. Oluşabilecek rahatsızlıklardan biri de yumurta toplanması sonrasında pelvik enfeksiyon gelişebilmesidir. Bunun haricinde yumurtalıklarda kanama olabilir. Fakat oluşabilecek ufak kanamalardır.

Çok ender vakalarda kanama için farklı tedaviler gerekebilir. Fakat ciddi bir risk taşımamaktadır. Belirttiğimiz gibi belli başlı sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Bu sorunların tedavi yöntemleri de oldukça basittir. Kişilerin bu tarz olumsuzlukları daha düşük risk haline getirmesinde alması gereken önemler vardır. Tedavi sürecinden sonra ağır yük kaldırmamak, spor ve ağır iş gibi kendinizi zorlayacak hareketlerden uzak durmalısınız. Doktorunuza her konuyu detaylı bir şekilde sorup yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler hakkında detaylı bilgi almalısınız.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.