Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDİR? 

Tüp bebek tedavisi sebebi belirlenmeyen ileri yaş, kısırlık, kadınlarda enfeksiyon, Türklerdeki tıkanıklıklar, erkeklerde sperm sayısının azlığı, kalitesinin düşüklüğü, obezite gibi metabolik rahatsızlıklar yüzünden çocuk sahibi olamayan çiftlere çocuk sahibi olabilme imkanı sunan bir yöntemdir. Özellikle günümüzde en fazla tercih edilen kısırlık tedavisi olan tüp bebek tedavisi kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilerek dönermiş yumurtanın anne rahmine yerleştirilmesi ile uygulanan yapay döllenme tekniğidir. Bu yöntemde kadın üreme hücresi olan yumurta ile erkek modeli hücresi olan spermler belirli koşullar doğrultusunda toplanarak bu işlem gerçekleştirilmektedir.

Uygulanan döllenme sağlıklı bir şekilde tamamlandığı takdirde yumurtanın bölünme sürecine başlanır ve embriyo adı verilen yapıya dönüşmesi beklendikten sonra embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi ve başarılı bir şekilde tutulması doğrultusunda gebelik süreci başlar. Tüp bebek tedavisi ile gebeliğin doğal yöntemlerle oluşmuş gebelikten herhangi bir farkı bulunmamaktadır.

Tüp bebek tedavisi konusunda iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Laboratuvar ortamında döllenen yumurtaların rahme yerleştirilmesiyle ilki olan klasik tüp bebek tedavisi nde yumurta hücresinin sperma hücreleri belirli bir ortamda yan yana bırakılarak kendi kendine döllenmesi beklenir. İkinci yöntem ise mikro enjeksiyon uygulamasında sperm hücreleri özel pipetler kullanılarak direk yumurta hücresinin içerisine enjekte edilir. İki yöntemden hangisinin uygulanacağına uzman hekimler tarafından karar verilir. İki yöntem de de amaç tüp bebek tedavisi sürecinde sağlıklı bir gebeliğin meydana gelmesini sağlamaktır.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Neleri Kapsar?

Tüp bebek tedavisi süreci belli bir dönemi ve olası durumları kapsamaktadır. Öncelikle düzenli olarak adet gören kadınlar her ay tek bir yumurta oluşturmaktadırlar. Tüp bebek tedavisi nde dışardan verilen hormon ilaçları bu sayıyı artırmayı amaçlamaktadır. Her tedavi farklılıklar gösterse de temel olarak yumurta gelişimini sağlayan ve erken yumurtlamayı engelleyen hormon tedavisi uygulamak gerekir. Hormon ilaçlarının kullanımı esnasında yumurta gelişimini takip etmek ve gerekli durumlarda dost ayarlarını yapmak gerekir. Bunun haricinde ultrason ve kan testleri de yapılmalıdır.

Tedavi sayesinde olgunluğa erişen yumurtalar çatlatma iğnesi olarak bilinen iğne aspirasyon yöntemi ile toplanarak laboratuvar ortamında erkekten alınan spermler ile döllenmeleri sağlanır. Ardından yumurtaların toplanması genel anestezi altında yapılabilir. Döllenme işlemi sperm ve yumurtaların yan yana bırakılması ile sağlanan bildiği gibi mikro enfeksiyon adı verilen her bir spermin yüksek büyütmeliyim mikroskop altında tek bir yumurta içine enjeksiyonu ile de gerçekleştirilebiliyor. Tüp bebek tedavisinde hekiminiz hangi yöntemi uygun görüyorsa onu uyguluyor.

Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Uygulanabiliyor? 

Tüp bebek tedavisi bilindiği üzere çocuk sahibi olmak isteyip, belli nedenlerle olamayan çiftlerin başvurduğu bir yöntemdir. Her yaş grubundan Çocuk sahibi olamayan kişiler tüp bebek yöntemini denemek isteyebilir. Fakat tüp bebek kaç yaşına kadar uygulanabiliyor bu sorunun cevabını bilmekte fayda vardır. Kadınlarda bebek tedavisi 45 yaşına kadar uygulanabilmektedir. Fakat 40 yaş üstü kadınlarda hamile kalma şansının önemli ölçüde azaldığı dikkate alınmalı ve öncesinde tüp bebek tedavisi denenmelidir.

Çünkü ileri yaştaki kadınlarda tüp bebek tedavisi işleminde başarı oranı geç yaşlara sahip kadınlara göre daha düşüktür. Bu nedenle de deneme sayısı arttırılması da gerekebilir. Bu oranın düşmesindeki nedenlerden biri de anne adayının yaşı ve embriyo kalitesi gibi faktörler büyük rol oynamaktadır. Başarı şansı belli faktörlere göre değişebiliyor. Özelliklede 30 yaş altı kişilerde başarı oranı daha yüksektir. 40 ve üzeri yaşlarda ise başarı oranı daha düşük sonuç verdiği görülmektedir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.