Lazerle Diş Beyazlatma, Zararları ve Yorumları (2020)

Günlük hayatta tükettiğimiz çay, kahve gibi birçok içecek ve yiyecekten sonra dişlere periyodik aralıklarla fırçalama ve bakım uygulanmazsa lekelenme gibi durumlar yaşanmaktadır. Son zamanlarda uzman diş hekimleri tarafından uygulanan çeşitli diş beyazlatma yöntemleri ile yaşanan lekelenmelerin önüne büyük oranda geçilmektedir. Dişlerinizde sağlıklı ve beyaz bir görünüm elde edebilmek için lazerle diş beyazlatma yöntemini tercih edebilirsiniz. Işıl ışıl bir gülüşe sahip olmak ve tıbbi endikasyon gereği diş hekimlerinden diş beyazlatma tedavisi isteyebilirsiniz. Tıbbi endikasyon içerisinde genellikle tetrasiklin gibi antibiyotikleri kullanan hastalar yer alır. Estetik olarak diş beyazlatma tedavisi isteyen insanlar ise sıklıkla yaşamlarında sigara, çay, kahve gibi maddeleri fazla miktarda tükettiklerinden dolayı dişlerinde oluşan koyuluklardan kurtulmak istemektedir.

Uzman diş hekimlerinin son yıllarda profesyonel bir şekilde uyguladığı lazerle diş beyazlatma yöntemi, sarı bir gülümsemeye sahip olmak istemeyen herkesin yeni gözdesi haline geldi. Diş beyazlatma  (bleaching), temel olarak diş üzerinde yer alan lekelenme ve sararmanın hidrojen peroksit (H2O2) içeren ağartma jelleri kullanılarak giderilmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemle diş tabaklarına nüfuz eden kromojenler yani lekelenmeler kolayca temizlenir ve dişlerinizde yaklaşık 6 tona kadar bir beyazlık farkedilir. Diş hekimlerinin diş beyazlatma tedavilerinde dikkat ettikleri en önemli nokta dişlerdeki lekelenmenin içten mi yoksa dıştan mı kaynaklandığını anlamaktır. İçsel kromojenler genelde diş tabakaları ve diş etinde yaşanan çürükler, yapısal disfonksiyonlar nedeniyle olurken, dışsal lekelenme genelde yenilen besinler neticesinde gerçekleşir. Diş beyazlatma için tercih edilen ve eczanelerde satılan ürünlerin çoğu dışsal lekelenme üzerine etkili olurken, hastalar genelde lekelenme ve sararma şikayetlerine çözüm üretebilmesi için lazerle diş beyazlatma yöntemini tercih etmektedir.

Günümüzde uzman diş hekimleri, hastalarına ofis tipi (lazerle), ev tipi ve tezgah üstü ürünlerle diş beyazlatma tedavilerini uygulamaktadır. Son yıllarda oldukça revaçta olan lazerle diş beyazlatma yönteminde diğer türlere göre daha fazla diş ağartıcı jel ürünleri kullanılmaktadır.

Lazerle Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma yöntemleri arasında sıklıkla tercih edilen lazerle diş beyazlatma metodu, kontrolün tamamen profesyonel diş hekimlerinde olması sebebiyle hastalara büyük avantaj sunmaktadır. Yani uzman, hastanın istediği diş rengine ulaşınca işleme son vermektedir. Lazerle diş beyazlatma yönteminde mekanizma şu şekilde işliyor; ağartıcı jeller daha yüksek konsantrasyonda uygulandığı için jellerin diş üzerine zerk edilmesinden sonra aktive olabilmeleri için 480-520 nm arasında bir ışık dalga boyuna ihtiyaç vardır. İşte bu aktive edici ışık lazer ışınlarıdır. Lazer ışınları hidrojen peroksite çarptığında jel ayrışmakta ve istenilen etkiyi göstermektedir. Tüm işlemler yaklaşık 30-60 dakika kadar sürmektedir.

Diş hekimleri tarafından genelde tek seansta halledilen lazerle diş beyazlatma, diğer yöntemlere göre de oldukça ekonomiktir. İşlem esnasında hastanın ve diş hekiminin koruyucu gözlük kullanması lazerin zararlı ışınlarından korunmada etkili olmaktadır.

Lazerle Diş Beyazlatma Aşamaları Nasıl Gerçekleşir?

Uzman bir diş hekimine lazerle diş beyazlatma tedavisi ile başvurduğunuzda, hekiminiz size öncelikle diş temizliği uygulayacak ve bu sayede dışsal lekelenmeler ortadan kalkacaktır. Daha sonra dişlerdeki renk tonlarını belirlemek amacıyla bir renk skalası kullanılır. İstediğiniz ton belirlenir ve işlemlere başlanır. Lazer ışınlarıyla gerçekleşen tüm tedavilerde koruyucu gözlük kullanımı, hem hastaya hem de hekime büyük avantaj sağlamaktadır. Ağıza aparat takılır ve dil ve diş etinin jel ile teması önlenir. Diş beyazlatma jeli dişler üzerine optimum dozda yavaşça sürülür. Daha sonra lazer ışınları ile jelin aktif hale gelmesi sağlanır. Tüm bu işlemlerin gerçekleşmesi için yaklaşık 15 dakika beklenir ve istenilen tonlara gelince işlem diş hekimi tarafından sonlandırılır. Görüldüğü üzere bütün işlem yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Lazerle diş beyazlatma tedavisi tamamlandıktan sonra, nadir de olsa hassasiyet durumları yaşanabilmektedir.

Lazerle Diş Beyazlatma Yöntemine Alternatif Tedavi Yöntemi Var Mıdır?

Diş hekimleri genelde lazerle diş beyazlatma tercih etmeyen hastalarına ev tipi beyazlatma setlerini önermektedir. Bu yöntemde hasta öncelikli olarak diş hekiminden diş ölçüsüne uygun ve ağız içine rahatça oturan diş beyazlatma plağı ölçüsü almalısınız. Daha sonra verilen ölçülerdeki plak setini almaya gittiğinizde size diş beyazlatma seti de verilecektir. Bu setin içerisinde jel ve diş plağı bulunmaktadır. Diş hekiminizin belirlediği miktarda ve sürelerde jeli, plağın üzerine sıkarak dişlerinize yerleştirmeniz gerekir. Diş plağını uygulamadan önce dışsal lekelenmelerin ortadan kalkması için dişlerinizi fırçalamayı unutmayın. Plağı kaldırdığınızda ise dişlerinizi yumuşak bir bezle temizlemeyi unutmayın. Ev tipi beyazlatma yöntemini uygulayarak yaklaşık 2 haftada istediğiniz tonlarda sağlıklı bir gülüşe sahip olabilirsiniz.

Lazerle Diş Beyazlatma Fiyatları

Dişlerinizde istediğiniz kaliteli ve sağlıklı gülüşlere sahip olmak için diş hekiminizden lazerle diş beyazlatma tedavisi isteyebilirsiniz. Bu işlem için alınan ücretler ise, diş hekiminin tecrübesi ve kullanılan aparatların kalitesine göre değişmektedir. Önceden yaptırmak istediğiniz işlemleri anlatarak tedavinin maliyetini öğrenmeniz sizin için iyi olacaktır. Işıl ışıl gülüşlere sahip olmak ve dişlerinizde oluşan diş tartarı, plak ve içsel lekelenmelerden kurtulmak için diş beyazlatma yöntemlerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.