TEB Findeks Raporu

TEB Findeks raporu, size 2 farklı rapor türü sunmaktadır. Bunlardan biri Findeks risk raporu, diğeri ise Findeks çek raporudur. TEB, bu alanda size istediğiniz raporları detaylı bir şekilde sunmaktadır. Peki bu 2 farklı Findeks raporu size hangi bilgileri sunar? Nasıl alınır? Ne işe yarar? Daha fazlasınız yazımızda bulabilirsiniz.

Findeks Risk Raporu

TEB Findeks raporu, 2 farklı şekilde sunulmaktadır. Bunlardan biri Findeks risk raporudur. Findeks risk raporu, son 5 yıl içerisinde halen aktif olan veya ödenmiş kredi geçmişinizi gösteren bir rapordur. Bu raporun amacı, sizin kredi alıp alamayacağınızı gösterir. Bankalar, bu rapora göre kredi vermektedir. Genellikle kredi almak isteyenler bu raporu kullanmaktadır. Findeks risk raporu ile bankaların gözetimindeki limitler, tüm bankalara olan borçlarınız, ödediğiniz borçlar, ödeme performansınız gibi bilgiler yer alır.

Findeks risk raporu almak için ilk yapmanız gereken TEB’e kendiniz veya yasal temsilciniz başvurmalıdır. Rapor çıktıktan sonra müşterinin bilgisi olmadan 3. kişilere rapor verilmemektedir. Tüzel nitelikli firmaların 3. tarafa ilişkin raporları almaları için banka üzerinden Findeks Yönetim Sistemi’nde üyeliği olmak zorundadır. Şahıs firmaları ise Kredi Kayıt Bürosu üzerinden üye olmaları gerekmektedir.

Findeks Çek Raporu

Bir diğer konumuz ise Findeks çek raporudur. Findeks çek raporu, finansal işlemler dışında piyasadaki ödeme alışkanlıklarınızı gösteren bir rapordur. İster kurumsal ister bireysel olsun Findeks çek raporunu öğrenebilirsiniz. Bu rapor ile çek alan kişilerin ne kadar riske girdiği gösterilir. Yani genellikle firmaların çek dağıtması için oluşan güveni sağlamak amacıyla vardır. Findeks çek raporu ile çek ödeme performansı, son 1 yılda ödenmiş ve ödenmemiş çeklerin tutarları, ileri vadeli çeklerin detaylı bilgileri ve kullanılabilir durumda olan çeklerin sayıları yer alır.

TEB şubesinden Findeks çek raporu almak için kişinin kendisi veya temsilci başvurmak zorundadır. Şube, müşteri bilgisi olmadan 3. kişilere rapor sonucunu sunmamaktadır. Tüzel nitelikli firmalar, 3. tarafa ilişkin raporları almak için TEB üzerinden Findeks Yönetim Sistemi’ne başvurması gereklidir. Şahıs firmaları ise Kredi Kayıt Bürosu üzerinden başvurmalıdır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.