2020 İŞKUR Engelli Hibe Destekleri Nelerdir?

2020 İŞKUR Engelli Hibe Destekleri Nelerdir?

2020 yılı İŞKUR engelli hibe destekleri 2022 engelli raporuna sahip olan bireylerin iş hayatına kazandırılarak ekonomik özgürlüğünün sağlanması için verilir. Yılda iki kere olan başvuru dönemlerinde engelli bireyler gerekli evraklarla birlikte başvurularını yaparlar. Onaylanması halinde ise iş projeleri için hibe desteği alırlar.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Verilmesinin Amacı Nedir?

Engelli hibe desteğinin temel amacı, engelli bireylerin işsizlik oranını azaltmak ve engelli istihdamı sağlamaktır. Bu hibe desteği sayesinde engelli bireyler iş hayatına girebilir ve ekonomik özgürlüklerini elde edebilirler. Çalışıp kazanarak hayatlarını daha kolay sürdürürler ve iş hayatına uyum sağlayabilirler.

İŞKUR Engelli Hibe Destekleri Hangi Projelere Verilmektedir?

  • Engelli bireylerin kendi işlerini kurmak üzere başlattıkları projeler,
  • Engelli bireylerin iş bulabilmesini sağlayacak olan destek teknolojisi alanındaki projeler,
  • Engelli bireylerin iş bulması, iş yerine yerleşmesi ve bu iş yerine uyumunun sağlanması için gerçekleştirilecek projeler,
  • Daha çok mesleki eğitim, engelliler için daha fazla çalışma alanı demektir. Dolayısıyla engelli bireyler için gerekli mesleki eğitimler adına yapılacak projelerde hibe desteği verilebilmektedir.

İŞKUR Engelli Hibe Desteğinin Alınabilmesi İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

  • Başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması,
  • İŞKUR kaydının yapılmış olması,
  • 2020 engelli raporuna sahip olması ve bu raporun güncel olması
  • Emekli olmaması,
  • Başvuru yapacak olan engelli bireyin halihazırda kendi üzerine kayıtlı bir işletmenin bulunmaması,
  • Gerçekleştirilecek olan projenin engelli bireyin ikamet ettiği şehirde olması,
  • Girişimcilik eğitiminin %80’lik bölümüne katılarak tamamlanmasının ardından girişimcilik sertifikasının alınmış olması,
  • İş projesi için gerekli diplomanın ya da sertifikaların alınmış olması,

İşin üçüncü dereceye kadar olan herhangi bir akrabadan alınmaması şartları aranır.

İŞKUR’dan Engelli Hibe Kredisi Alabilmek İçin Koşullar Aşağıdaki Gibidir:

Devlet, engelli bireylerin iş hayatındaki istihdamının artırılması amacıyla devlet bankacılığı aracılığı ile engelli bireylere faizsiz kredi vermektedir. Bu kredilerin geri ödemesi projenin tamamlanması koşuluyla yapılmıyor.

Engelli kredisi alabilmek için 70 yaşından küçük ve 18 yaşını doldurmuş olmak şartları bulunmaktadır. Bu şartın dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve İŞKUR hibe kredisinden faydalanmak için açılan meslek edindirme kurslarına katılım sağlamak yer alır. 18 yaşında tamamlayan ve 70 yaşından küçük olan engelli bir birey Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve meslek edindirme kursları sonucunda girişimcilik sertifikasına sahipse ayrıca adına kayıtlı bir iş yeri yoksa engellilere hibe desteğinden faydalanabilir. Emekli olmayan ve kurmak istediği işyerinin yaşadığı il sınırları içerisinde bulunan tüm engelli bireyler gerekli ve yeterli şartı sağlamaktadır.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Başvurusu Esnasında İstenen Evraklar Nelerdir?

İŞKUR’a engelli hibe desteği için başvuru yapacaklardan bazı belgeler istenir.

  • Öncelikli olarak bir hibe talep dilekçesi hazırlanmalıdır.
  • Başvuru formunun da doldurulması gerekir. Bu başvuru formuna İŞKUR’un kendi web sayfasından ulaşmak mümkündür.
  • Bu hibe başvurularını engelli bireyler yapabileceğinden dolayı, başvuru belgelerinin içine bireyin engelli sağlık kurulu raporunun eklenmesi şarttır. Rapor eğer aslı değilse, üzerinde mutlaka aslı gibidir ibaresi olmalıdır.
  • Vergi dairesinden alınabilecek olan vergi mükellefiyetini gösteren belge de başvuru evraklarından biridir.
  • Eğer hibe desteği ile faaliyet göstereceğiniz sektör bir diploma gerektiriyorsa, elinizdeki mevcut diplomanın da istenen diğer evraklarla beraber mutlaka sunulması gerekir.
  • Girişimcilik sertifikası istenen belgeler arasındadır.
  • Ayrıca başvuru sahibinin kimlik belgesi,
  • İşletmeye ait bütçe tablosu da eklenmesi gereken belgelerdir.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği İçin Başvuru Formuna Hangi Bilgilerin Girilmesi İstenir?

İŞKUR engelli hibe desteğine başvuru için gereken evraklar arasında başvuru formu yer alır ve bu forma bazı bilgilerinizi yazmanız gerekir. Bu formda en başta başvuru sahibinin adı, soyadı ve unvanı yazılır. Ardından eklenecek olan bilgi proje adı ve proje konusudur. Daha sonra projenin gerçekleştirileceği il ve ilçe bilgileri yazılır.

Bu formda başvuru sahibinin bazı kişisel bilgileri ile iletişim bilgileri de yer alır. Bu bilgilerin yazılmasının ardından başvuru formunda, “Başvuru sahibinin beyanı” ile başlayan bir kısım gelir. Burada onaylamanız gerekenler sıralanmıştır ve adı, soyadı yazarak imzalamanız gerekir.

Hibe desteği verileceği için, bu başvuru formunda bütçe planı örneğinin de doldurulması gereklidir. Proje kapsamında alınacak olan demirbaşlar, adet, miktar ve tutar olarak bilgiler, vergiler dahil olmak üzere yazılmalıdır.

Engelliler Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini Nasıl Alabilmektedirler?

Uygulamalı girişimcilik eğitimini engelli bireylerin uzaktan tamamlama imkânı vardır. Aşağıdaki adımları izleyerek eğitimin kolayca alınması mümkündür:

  • Öncelikle https://lms.kosgeb.gov.tr adresine girilir.
  • Karşınıza çıkan ilk sayfanın üst kısmında giriş yap butonunu görürsünüz. Bu butona tıklanır.
  • Daha sonraki ekran e-devlet ile giriş kabul eder. E-devlet şifresi olanlar kolaylıkla giriş yapabilirler. E-devlet şifresi olmayanlar ise en yakın PTT şubesine giderek bir e-devlet şifresi edinebilirler.
  • Sisteme E-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra çıkan ekranda “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” seçilmelidir.
  • Bu sayfada izlemeniz gereken 10 adet eğitim videosu vardır. Videoları tamamladıktan sonra ise karşınıza bir test çıkar.
  • Testi de tamamlarsanız girişimcilik sertifikası oluşturulabilir.

Burada önemli olan bir diğer detay ise Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin İŞKUR tarafından da verildiğidir.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Başvuru Yöntemleri Nelerdir?

Engelli hibe desteğinin üç farklı başvuru yolu vardır:

  • İŞKUR’a giderek doğrudan başvurunuzu yapabilirsiniz.
  • Başvurunuzu posta yolu ile yapabilirsiniz.
  • İŞKUR’un web sayfasına girerek engelli hibe desteği başvurunuzu yapabilirsiniz.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Başvurusu Posta Aracılığı ile Nasıl Yapılır?

Engelli hibe desteği için başvuru yöntemlerinden birisi de posta aracılığı ile başvuru yapmaktır. Bunun için öncelikle başvuru evrakları hazırlanır. Daha sonra bulunduğunuz ildeki İŞKUR’un posta adresi öğrenilir. Sonrasında hazırladığınız evraklar dosyalanır ve postaneden ildeki İŞKUR adresine gönderilir. Bulunduğunuz ildeki İŞKUR’un posta adresini bilmiyorsanız, İŞKUR’un kendi web sayfasından faydalanabilirsiniz.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Ne Kadardır?

İŞKUR engelli hibe desteği onaylanmış olanlara, 2020 yılı itibariyle 50.000 TL’ye varan hibe verilmektedir. Hibenin verilmesi için resmi başvurunun tamamlanmış olması ve hibe desteğinin yine resmi olarak onaylanmış olması gerekir. Bu hibe farklı kalemler halinde verilir.

Kuruluş işlemi desteği adı verilen bir seçenek ile işletmenin kuruluşu aşamasına istinaden 3.000 içerikli bir ödeme paketi sunulur.

İşletme giderleri için verilecek destek ise ayrıdır. Yıllık 11.000 TL’yi bulan bir tutar işletmenin giderleri için bir yıl yani 12 ay süre ile verilir. Buradaki önemli nokta, işletme giderlerinin mutlaka faturalandırılmış olmasıdır. Bu faturadaki bedelin ise %60’ını aşmayacak şekilde hibe desteği ödemesi gerçekleştirilir.

Kuruluş desteği için belirlenen maksimum rakam ise 36.000 TL’dir. İşletmenin faaliyet gösterdiği sırada ihtiyacı olabilecek makine ve teçhizatların alınması bu kaleme dahil olur. Ofis malzemeleri de yine bu kalem içerisinde ödenir.

İŞKUR Engelli Hibe Desteği Duyurularına Nasıl Ulaşılır?

İŞKUR engelli hibe desteği ile ilgili olan duyuruları kaçırmamak için İŞKUR’un kendi internet sitesi devamlı takip edilmelidir. Bu sayfadaki duyurular kısmında yazanlar dikkatle incelenmelidir. Buradaki duyuruda başvurunun zamanı dışında, başvuru sırasında gerekli evraklar, başvuru formu, başvuru rehberi gibi kısımlar da vardır. İŞKUR engelli hibe desteği başvuruları bir yılda iki dönem halinde olur. Yani yılda iki farklı zamanda olan başvuru döneminden birine başvurabilirsiniz.

2020 yılı için ise ilk başvurunun tarihi dolmuş olup, ikinci başvuru tarihi için takipte kalınması gerekir. Başvurunun son tarihinden önce gerekli evrakları mutlaka İŞKUR’a göndermeli ya da bizzat götürmelisiniz. Gerekli şartların yerine getirilmesinin ardından İŞKUR tüm ihtiyaç sahibi engelli bireylere tanıdığı imkanlar ile kolaylık sağlamaktadır. İş hayatına atılım gücü yaratan ödenekler ile engelli vatandaşların da aktif olması sağlanır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.