Tiroid Bezi Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Tiroid Bezi Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Çoğu zaman başka hastalıklar için yapılan tetkikler neticesinde ortaya çıkan tiroid bezi hastalığının belirtileri ses kısılması, geçmeyen öksürük ve çabuk yorulma gibi şikayetlerdir.

Bu hastalığın oluşma nedenlerinden birisi iyot eksikliğidir. Tiroid bezi hormon üretmek için iyoda ihtiyaç duyar. İyodun düzenli bir şekilde az veya fazla alımı tiroid bezi hastalığına neden olmaktadır. Sağlıklı bir kişinin günde 150 mikrogram iyot alması gerekir. İyot sadece iyotlu tuzda değil iyotlu besinlerde de bulunur. Eğer iyot eksikliniz var ise iyotça zengin hindi, tavuk, kırmızı et, süt, yumurta, deniz mahsülleri, karaciğer, ay çiçeği, fındık ve badem gibi gıdaları tüketmeniz gerekir.

Ailesinde akrabalarında tiroid hastalığı bulunan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski normalden fazladır. Doğru beslenme ile bu riski azaltabilirsiniz. Sigara az miktar da olsa siyanür ihtiva ettiği için tiroid bezi hastalığına neden oluyor.  Risk altında olup olmadığınızı kan testi yaptırarak TSH hormon sonuçlarından anlayabilirsiniz.  Bu hormonun seviyesi yüksek ise risk de yüksektir. İstatistiklere göre sigara kullananlar iki misli daha sık yakalanıyorlar bu hastalığa.

Boğazdaki geçmeyen şişlik bu hastalığın en belirgin belirtisidir. Erken teşhis halinde tedavinin de kolay olacağının bilinciyle bu tür sorunlarda hemen doktora gidilmelidir.

Halsizlik ve enerji düşüklüğü de tiroid bezi hastalığı belirtisidir. Sürekli yorgunsanız, dinlenmeyle yorgunluğunuz geçmiyorsa, günlük aktiviteler için bile mecaliniz var ise bunlar birer belirtidir.

Hızlı kilo vermek yada tam tersine sebepsiz kilo olmak tiroid hormonları ile ilgilidir. Tiroid hormonu yavaş çalışırsa TSH hormonu seviyesi yükselir ve kilo almaya başlarsınız. Tersi bir duruda ise hızla zayıflıyorsunuz.

Ses kısıklığı, ses tonunda değişme veya yutkunma güçlüğü de belirtiler arasındadır. Radyasyon bu tip hastalıklara yol açabilir. Teknoloji ile fazlaca haşır neşir iseniz, elektromanyetik dalgalar ve aletlerin yaydığı radyasyon risk seviyesini artırıyor.

65 yaşındaki insanlarda başlıca bir sebep olmasa da bu hastalık görülebiliyor. Kadınlarda daha çok görülüyor.

Saç dökülmesinin hızlanması da TSH hormonunun yüksekliği ile ilgilidir.

Aslında tirod bezi hastalığını çok kolay tespit edebilirsiniz. Aile hekimine gidip basit bir kan testi ile TS ve TSH hormon seviyesinden hastalık tespit edilebiliyor.

Tiroid belirtileri, Tiroid tsh değerleri, Tiroid ts4 değeri

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.