Otomatik Besten Nasıl Çıkarılır?

Otomatik Besten Nasıl Çıkarılır?

Otomatik besten çıkma işlemi çok sayıda kişinin merak ettiği durumlardan birisidir. Bes İptali nasıl yapılır, çıkış işlemleri nasıl olur? Tüm bunların yanıtından önce Bes nedir neden yapılma gereği duyulur bunlardan bahsetmeye çalışalım. Bes yani açılımıyla Bireysel Emeklilik Sistemi olarak bilinen Bes, dışarıdan prim ödeyerek emekli olma durumudur. Bireysel emeklilikten yararlanabilmek için her ay düzenli olarak primlerin yatırılması zorunluğu vardır. Bireyseli emeklilik ile zamanı geldiğinde rahat bir emeklilik evresi geçirmeniz mümkündür. Bireysel emekliliğin bazı güzel avantajları da bulunmaktadır. Ödemenize ek olarak devlet katkı payı da bir miktar bulunmaktadır. Böylece ödemelerinizde daha çok avantaj sağlamanız mümkündür. Örneğin aylık 100 lira ödeyecekseniz 25 lirasını da devlet öder. Böylece aylık 125 TL bir prim ödemeniz olur.

Katkı Payı Ödemede Ara Verme Durumu Olabilir mi?

Katkı payı öderken 3 ya gibi bir ara dönemlerle ara verme durumu bulunabilir. Bu dönem bittikten sonra eğer istenirse tekrar ara verme talebinde  bulunmak mümkündür.

Otomatik Katılımda Devlet Teşvik

Otomatik olarak çalışanlar da iş yerinde düzenli çalışmaya başladıklarında devletten 1000 TL kadar teşvik almaktadır. Emeklilik şartları sağlandığı takdirde devlet tarafından verilen bu para hak edilmiş olur.

Otomatik BES’te Yaş Sınırı

Otomatik olarak 45 yaş altı çalışanlar bireysel emeklilik sistemine dahil edilir. Zorunlu olarak iş veren tarafından bu yaş gurubu çalışanlar için sigorta işlemleri başlatılır ve her ay maaşlarında belli bir şekilde kesinti yapılarak bu işlemler işleme konulur. Bu yaş üstünde olanlar ise sisteme dahil edilmemektedir.

Otomatik BES İptali

Otomatik BES iptali olarak kişilerin iptal hakkı bulunmaktadır. Ancak bu iptal işlemleri yasal çerçevede işlemektedir. Kişiler her hangi bir kurumda emeklilik planına dahil edildiklerinden 2 ay bir süre sonra iptal işlemi için başvuruda bulunabilirler. Kişiler iptal işlemi için gerekli başvuruyu yaptıktan sonra çıkan işlemlerini başlatabilirler. Çalışan kişinin kesintileri hesaplanır ve ona göre çıkış işleminin ardından ne kadar alacağı varsa tüm hesaplamalar yapılarak kesinti payları çalışana iade edilir.

Bireysel Emeklilik İptali ve Cayma İşlemleri

Bireysel emeklilik ve cayma işlemleri için girişimde bulunabilmek iş yerine göre değişiklik gösterebilir. Bazı şirketler cayma işlemi için mesaj yolunu kabul ederken bazı şirketler de müşteri hizmetleri numarası ile cayma işlemlerini yapmaktadır. Kimi şirketler de mail ile cayma işlemlerini kabul etmektedir. Bu şekilde şirketin durumuna göre cayma işlemi yapabilmek için istediğiniz yolu tercih edebilirsiniz. Müşteri hizmetleri için bankaların müşteri hizmetleri numaralarını çevirerek cayma işlemlerinde bulunabilirsiniz. Cayma işleminden sonra şirketler çalışanların kesintilerini hesaplar ve doküman çıkarır. Ona göre çıkış işlemlerinde ne kadar kesinti yapılmışsa çıkış ya da cayma yapan kişilere yapılan kesintilerin ödenmesi iş veren tarafından sağlanır.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.