Okul Öncesi Eğitimin Yararları

Günümüzde olmazsa olmaz hale gelmiş olan okul öncesi eğitim büyük bir önem taşımaktadır. Türk eğitim sisteminin ilk basamağı haline gelmiş olan bu eğitim sistemi çocuklara büyük fayda sağlamaktadır. Öncelikle evden ve anne kucağından ayrılarak farklı bir dünyanın kapısını açan çocuklar burada hayata dair birçok şeyin ilk aşamasını atlatmış olacaktır. Bunlardan ilki de özgüvendir. Çocuklar okul öncesi eğitim alarak özgüvenlerini kazanabilecek ve bir birey olduklarının farkına varabileceklerdir. Kendi kararlarını verebilen, arkadaşlarını seçebilen ve bir şeyler üretmeye başlayan çocuklar ileride kendi ayakları üzerinde durabilen çocuklar haline gelebilecektir.

Okul Öncesi Eğitimin Önemi

okul öncesiÇocuklar evde annesinin sınırlı imkânları ile bilindik oyunları oynarken, burada çok daha farklı eğitici, öğretici oyunlar oynamaya başlarlar. Oyun ile okul arası bir geçiş dönemi olduğu için çocuklar aniden oyundan kopartılmaz. Bunun yanı sıra aniden eğitime de geçilmez. İkisi arasında bir denge kurularak okul öncesi eğitimin amaçlarını gerçekleştirirler. Böylece çocuklar okulun ilk günü kalabalık bir sınıf ve annesiz bir ortamda ne yapacağını şaşırmaz. Çünkü aldığı okul öncesi eğitim esnasında evinden ayrı kalmanın, anneden birkaç saat uzak kalmanın, arkadaşları ile vakit geçirmenin nasıl bir şey olduğunu fark etmiştir.

Okula Geçiş Süreci

Bu süreci kolaylaştırmak için var olan okul öncesi eğitimde çocuklar paylaşmayı, dayanışmayı, gerektiğinde grup olup gerektiğinde bireysel davranmayı ve sosyalleşmeyi öğrenirler. Böylece hem okul hakkında bir ufak alıştırma yaşayacak hem de hayata dair olgular ile ilgili farklı yetiler kazanacaklardır. İşte okul öncesi eğitimin önemi tam da bu noktada başlamaktadır. Etrafında kendi yaşıtı olan çocuklar ile vakit geçirerek ev ortamından uzaklaşmaları oldukça önemlidir. Evde televizyon gibi bir faktörün yerine uzman bir öğretmen tarafından eğitim alan çocuklar oldukça kaliteli bir eğitim almış olacaklardır.

Eğitimin İlk Basamağı

Öncelikle evde anne babadan alınan eğitimin yanı sıra okul öncesi alınan eğitimin de oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Özellikle de yapılan araştırmalar neticesinde okul öncesi eğitim alan çocuk ile almayan çocuk arasında olağan üstü bir fark olduğu görülmüştür. Bu eğitimden geçmeyen çocuklar okulun ilk günlerinde ne yapacağını şaşırır ve bunalıma girebilirler. Bir anda kalabalık bir çocuk grubu arasında kalan çocuk annesinin ve evinin özlemini yaşar. Böylelikle de içe kapanık olur ve derslere karşı ilgisiz olur. Bunun önlenebilmesi için mutlaka okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Çocukların Okula Hazırlanma Süreci

Çocukların psikolojik olarak okula hazırlanabildiği en makul yer okul öncesi eğitim veren kurumlardır. Bu kurumlarda en doğru ve kusursuz eğitimler verilmektedir. Okul öncesi eğitim geleceğe ilk adımdır. Bunun önemini bilen aileler de buna göre yolunu çizmekte ve doğru zamanda çocuklarını doğru kurumlara vermektedir. Böylece geleceğe sağlam adımlar atan bireylerin yetişmesine olanak sağlanmaktadır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.