MEB Uyumlu TEOG Puan Hesaplama

Sınav Sistemi

Ülke olarak içinde bulunduğumuz çağa ayak uydurabilmemiz için dünyada önemli yerlere gelebilmemiz adına eğitim çok önemli bir unsurdur. Eğitim kalitesinin yüksek olması gelecek nesillerin seçmiş oldukları alanlarda daha nitelikli bireyler haline gelmesi, araştırma, uygulama, yeni fikirler sunma adına donanımlı olmak anlamına gelmektedir. Ülkemizde, günümüz eğitim sisteminde bir takım sorunlar oluşmaktadır. Bunların başında öğretim süreci ile ilgili sorunlar gelmektedir ayrıca bilginin etkin biçimde aktarılamaması, gereksiz bilgi aktarımı, eksik bilgi verilmesi ve tabiki sürekli değişen sınav sistemleri gelmektedir.

TEOG Nedir?

teog puan hesaplamaBilindiği üzere her eğitim kurumundan bir diğerine geçişte bilgileri ve yetenekleri belirleme adına bir sınav uygulanmaktadır. En son adıyla SBS (Seviye Belirleme Sınavı) yapılmaktaydı ve artık yerini kısa adıyla TEOG olarak bildiğimiz Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sınavı uygulanmaktadır. Bu yeni sistemin esas amacı, tek bir sınav uygulayarak öğrencilerin bir anlık performansını değerlendirmek yerine sınavları daha geniş bir zaman dilimine yayarak asıl bilgi, beceri ve yeteneklerini daha net ortaya koymaktır. TEOG’uSBS’den ayıran en önemli fark budur.

Bu durumda yerleştirme adına gerekli olan asıl puan Merkezi Yazılı Sınavlar (MYS), Yılsonu Başarı Puanları (YBS) ile birlikte hesaplanarak Yerleştirme Esas Puanı (YEP) ortaya çıkmış olacaktır.

TEOG Sistemi İle İlgili Detaylı Bilgi

TEOG sınav sistemine göre, iki yazılısı olan derslerde birinci yazılı, üç yazılısı olan derslerde ikinci yazılı merkezi sistemde yapılacak şekilde ayarlanır. Sınav soruları seviye belirleme sınavında (SBS) olduğu gibi öğrencilerin bilgi kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, sonuçları tahmin etme, konuyla ilgili düşünme, konu hakkında fikirlerini karşılaştırma ve benzer yeteneklerini ölçecek nitelikte hazırlanır. Ayrıca soruların dört şıklı olması ve yanlış cevapların doğru cevapları götürmemesi de bir avantajdır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ile ilgilide şöyle bir durum söz konusudur; eğer öğrenci din kültürü ve ahlak bilgisi dersi alıyorsa bu bölümle ilgili soruları çözecek fakat dersten muafsa alternatif başka sorularla bu açık doldurulmaktadır.

TEOG Puan Hesaplama

Birinci dönem altı ve ikinci dönemde altı olmak üzere toplam da 12 tane ortak sınav yapılmaktadır. Üç yazılısı olan derslerin ikinci, iki yazılısı olan derslerin ise birinci yazılısı ortak yapılmaktadır. Ayrıca her ortak sınavda yirmi soru sorulmakta ve bu sorular çoktan seçmeli olmaktadır. TEOG ortak sınavları hafta içi iki günde yapılmakta ve öğrenciler her gün üç sınava girmektedir.

Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi sınavları birinci gün, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi, Yabancı dil sınavları ikinci gün yapılmaktadır. Sorular müfredata uygun işlenmiş konulardan çıkmaktadır. Her ortak sınav 100 üzerinden puanlandırılmakta ve her soru 5 puan değerindedir. Merkezi ortak sınav puanı 700 üzerinde hesaplanmakta, yerleştirme esas puanı ise 500 üzerinden hesaplanmaktadır. Yerleştirme esas puanının %30’nu 6. 7. Ve 8. Sınıfların ortalamaları belirlemekte, %70’ini ise merkezi ortak sınav puanı belirlemektedir. http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php adresinden puanlarınızı hesaplayabilirsiniz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.