Mide Üşütmesi Nedir ? Nasıl tedavi edilir?

mide üşütmesi nedir, mide üşütmesi belirtileri, mide üşütmesine ne iyi gelir, İbrahim saraçoğlu mide üşütmesine ne iyi gelir cevaplıyor, mide üşütmesine iyi gelen bitkiler, mide üşütmesi tedavisi

Mide Üşütmesi Nedir ?

Halk arasında cırcır da denilen ishalin kibarca söylenişi mide üşütmesidir. Bu makalede mide üşütmesi nedir, daha doğrusu nasıl bir hastalıktır, pratik şekilde nasıl tedavi edilir konularında yararlı bilgiler verilecektir.

“Zamansız “ sıfatı bir hastalığa olsa olsa bu kadar yakışır sanırım. Kız arkadaşınızla konuşurken alttan sesler gelir “gurrrgg..!!” İçinbitkisel-karc4b1c59fc4b1mizden “Nedir bu hastalıktan çektiğim ?” diye geçirirken “Hadi bir şeyler yiyelim !” diyerek gurultuyu aç karna yediğiniz elmaya bağlayıverirsiniz.

Uzun zaman kuyrukta bekledikten sonra nihayet içeri girmeyi başardığınız stadyumda da peşinizi bırakmaz bu zamansız hastalık. Derbiyi mi kaçıracağız yoksa altımıza mı kaçıracağız ikilemine neden olur mide üşütmesi !

Ümit bağladığınız bir projeyi zamanında teslim etmek için dörtnala koştururken “Şu an hiçbir şey yaptığım şu uğraşı bölemez” diye düşünürsünüz ama bağırsaklarınız aksini iddia edebilir. Ve her seferinde de sindirim sisteminizden yana tercihinizi kullanırsınız.

Mide üşütmesi ismini her hastalığın kökenini soğuğa, yel çarpmasına bağlayan geleneksel “anneler tıbbı”ndan alır. Geleneksel kocakarı ilmine göre rüzgarlı havalarda üzerine hırkayı almamak veya yazın sıcağında bile olsa ağacın gölgesinde fazlaca oturmak cırcıra neden olur.

İlmen açıklamasını yapamasalar da annelerimizin tespitleri doğrudur. Vücudun ani ısı değişimlerine maruz kalması, vücut ritmini bozmakta ve bağışıklık seviyesini düşürerek mide üşütmesi gibi hastalıklara neden olabilmektedir.

Üşütünce Neden İshal Oluruz ?

Aslında hastalığa neden olan soğuk değil, vücudun ani ısı değişimine hazır olmamasıdır. Soğuk hastalık sebebi olsaydı Kuzey ülkelerinde yaşam olmazdı. Veya kışı hep hasta geçirirdik. Halı saha eksi derecelerde yapılan maçlarında sırıl sıklam terleyip hastalanmamak, bunun aksine 5 dakikalığına balkona çıkınca mideyi üşütmek tamamen vücudun buna mental hazırlık yapmamasındandır.

Üşütme vakalarında bağırsakların etkilenmesinin sebebi burada mevcut bağırsak florasıdır. İnsan öldüğünde çürüme bağırsaktan başlar. Bu nedenle firavunlar mumyalanmadan önce bağırsakları çıkarılır. Sebebi vücudumuzda en fazla bakteri olan kısmın bu bölge olmasıdır. Mevcut bakteri kültürü bağışıklık sistemi zafiyete uğrayınca hızla çoğalmaya başlar. O ana dek savunma mekanizmamız bakterileri kontrol altına almıştır, bakteri popülasyonu kontrolden çıkınca beden zoraki olarak acil durum mekanizmasını çalıştırır. Bu da ishaldir.

Gayet sevimsiz bir hastalık olan ishal aslında mide üşütmesi karşısında bedenin verebileceği en iyi tepkidir. Çünkü ister yararlı olsun isterse de zararlı, bağırsak bakterileri bizim yediğimiz gıdaları parçalar ve beslenirler.

Eğer bağırsak bakterilerinde bize bir yarar olmasa idi vücut tek bir bakteri kalmayacak şekilde çalışırdı. Lakin biz bakterilere muhtacız. Bununla ilgili verilen en iyi örnek laktoz alerjisidir. Yeni doğan bebeklerin sindirim sisteminde (her bebekte değil az bir kısmında) yeterli laktoz parçalayıcı bakteri olmadığından anne sütüne alerji gösterirler. Bu nedenle midesi sağlam olanlar “Taşı yesem eritirim!” deseler de hiç birimiz bağırsaklarımızda bakteriler olmasa annemizden emdiğimiz sütü bile hazmedemezdik.

İşte bu nedenlerle vücut bakterilerin vücutta kalmasına müsaade eder. Onlar da durumdan gayet hoşnuttur, biz yeriz onlar da nasiplenir.

Mide üşütmesi vakalarında bu durum değişir. Sayısı belli bakterinin varlığı yararlı olsa da kontrol dışı üreyen mikrobik faaliyetler enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle vücudumuzdaki tahliye vanası açılır, sindirim sistemi olabilecek en kısa sürede boşaltılır. Üstelik sindirim sistemi mevcut mikrop varlığı –ki mantar popülasyonu artmıştır-  yeni gıda girişlerini engeller. İştah kesilir, mide bulantıları başlar. Kusma yolu ile mide de boşaltılır.

Bağırsak florası yeniden düzene girdiği vakit kırmızı alarm kalkar ve iştahımız geri gelir. Lakin birkaç gün süren hastalık geride yıpranmış bir beden kalır, kendimizi halsiz ve bitkin hissederiz. Mide üşütmesi sonrası yenilebilecek en iyi gıda yoğurttur. İçerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak florasının yeniden ve hızlı şekilde düzene girmesini sağlar.

Mide üşütmesi nasıl tedavi edilir ?

Mide üşütmesine karşı yapılabilecek en büyük yanlış tedaviyi Aristo Mantığına göre kurgulamaktır. Yani üşüterek hasta oldu isem ısınarak iyileşirim şeklinde düşünmek veya vücudumdan hızla sıvı çıkışı var ise az su içersen daha az tuvalete giderim şeklinde çıkarım yapmak oldukça yanlıştır. Hiçbir şey yapmamak bile mide üşütmesi sonucu oluşan ishali durdurmak için sıvı alımını kesmek veya kabızlığa neden olan ilaçları kullanmaktan daha iyidir.

İshal vücudun savunma mekanizmasıdır ve onu durdurmak için çalışmak yerine vücudu bitkin ve susuz bırakmamak için hafif sıvılar tüketmek gerekir. Maden suyu içilebilir, hoşaf içilebilir, iştah yoksa sade su içebilir, önemli olan kaybolan suyu geri koymaktır. Çünkü su vücudun kendini yeniden toparlaması, düzene girmesi için gereklidir.

Katı olarak da muz, patates püresi, havuç gibi gıdalar tüketilmelidir. İştah yok ise zorla bir şeyler yemeye çalışılmamalıdır. Yağlı yiyecekler ishali artırır. Yoğurt ve yoğurtlu çorbalar mide üşütmesine iyi gelecektir.

İstirahat etmek ve stresten kaçınmak, tedaviyi kolaylaştıracaktır. Bazen mide üşütmesi stres nedeni ile yaşanabilir. (Sınav heyecanı örneğin) Böyle durumlarda rahatlamak en iyi tedavidir.

Gıda zehirlenmesi veya bağırsak mantarı gibi vakalar mide üşütmesi gibi belirtiler verebilir. Yüksek ateş veya dışkının anormal görünmesi doktora gidilmesini gerektiren bir durumdur.

Anahtar kelimeler: mide üşütmesi, mide üşütmesi nedir, mide üşütmesi nasıl tedavi edilir, ishal, mide üşütmesi tedavisi

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.