Türkiye’de Sınav Sisteminde Yaşanan Aksaklıklar

Türkiye’de sınav sistemi, Türkiye’de sınav sistemi sorunları, Türk eğitim sisteminin sorunları ve çözüm önerileri

Türkiye’de Sınav Sisteminde Yaşanan Aksaklıklar

Sadece ülkemizde değil dünyanın başka ülkelerinde de sınav sistemi bozuklukları oldukça sık rastlanmaktadır. Bu nedenle öğrenciler geleceğini belirleme konularında sıkıntı yaşamaktadır. Bu sıkıntıları sadece kendileri değil aynı zamanda aileleri de yaşamaktadır. Büyük psikolojik bunalımlar sınav sisteminin aksaklıkları nedeni ile gençlerde oldukça sık rastlanmaktadır. Özellikle de henüz ilkokul sıralarında başlayan bu yarışlar mesleğe girene kadar devam etmektedir. Kişilerin en verimli çağları bu sistem nedeni ile oldukça sıkıntılı geçmektedir.

Sınav Sistemindeki Bozukluklar

sinav-400x267Her yıl sınav sisteminin değişmesi ile yeterince karışık olan zihinler daha da bunalmaktadır. Bu nedenle hem öğrenciler hem veliler hem de öğretmenler zor anlar yaşamaktadır. Sınav sisteminin birkaç oturumdan oluşması ve haftalara yayılması öğrencileri oldukça zorlamaktadır. Daha önce yapılan tek oturumlu sınavlarda da öğrenciler büyük zorluk çekmekteydi. Fakat farklı ve çoklu oturumlar onlarca puan türünün oluşmasına neden olmaktadır. Bu da sınav sistemindeki bozukluk konusuna en büyük handikaptır. Öğrenciler onlarca puan türü arasından tercihlerini yapabilme konusunda oldukça zorlanmaktadır.

Eğitim Sisteminin En Büyük Sorunu

Eğitimde fırsat eşitliği yaşanmadığı için çocuklar arasında böyle sınavların yapılması fırsat eşitliğini zedelemektedir. Örneğin köy okulunda okuyan bir öğrenci ile kolejde okuyarak, dershaneye giden ve özel ders alan bir öğrencinin eğitim seviyesi oldukça farklıdır. Fakat aynı sınava girerek bilgileri ölçülmeye çalışılmaktadır. Bu da eğitimde fırsat eşitliği konusunda büyük bir sorun teşkil etmektedir. Maddi imkânsızlıklar ve eğitim kalitesinin düşüklüğü nedeni ile takviye alamayan öğrenciler hep geride kalmaya mahkûm olmaktadır. Okulların hepsinde yeterli teknik donanım olmadığından dolayı öğrenciler geride kalmaktadır.

Sınav Sisteminde Yaşanan Sıkıntılar

Okullarda uygulanan müfredatlarının farklı olması, işlenen derslerin niteliklerinin birbiri ile bağlantılı olmaması, eş zamanda ilerleyememe ve öğretmenlerin farkı gibi sebepler ile öğrenciler arasında fark oluşmaktadır. Öncelikle öğrenme ve öğretme metotlarının farklı olması sebebi ile sınavlara oldukça farklı şartlarda hazırlanan öğrencilerden aynı sonuçları alabilmek de mümkün olmayacaktır. Özellikle de çocuklarda genç yaşlarda görülen sınav stresi ve kaygısı için sınav stresi ile baş edebilme yollarında büyüklerinin yol göstermesi gerekmektedir. Öğretmenlerin sınav dönemine öğrencileri hazırlarken ki tavırları, ailenin sınav sisteminde çocukları çok zorlaması, öğrencileri bir bunalıma itmektedir.

Sınavlara Ailenin Bakış Açısı

Genel olarak çocukları yarıştıran, onlara çocukluklarını yaşatmayan ve genç yaşta stres, kaygı gibi depresyonlara maruz bırakılan çocuklar maalesef ki ileri ki hayatlarında da özgüven eksikliği yaşamaktadır. Çocukların bunları yaşamalarında en büyük sorumlularından biri de ailelerdir. Her aile çocuklarının başarılı olmasını ve iyi yerlere gelebilmesini arzular. Fakat bunu gerçekleştirirken çocuklarına taşıyabileceği yükten fazlasını yüklememelidirler. Çocuklara yapılan sınav baskısı ve dayatılan eğitim sistemi nedeni ile henüz oyuncakları ile oynama fırsatı dahi bulamadan kendilerini dershane sıralarında bulmalarına neden olmaktadır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.