LGS’de 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

LGS’de 3 Yanlış 1 Doğruyu Götürüyor Mu?

Sınavların belki de en önemli noktası; yanlış cevapların doğru olan cevapları götürüyor olmasıdır. Bu kural her sınavda geçerli olmamakla birlikte LGS için yapılan sınavlarda uygulanmaktadır ve LGS’de 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Açılımı; Lise Giriş Sınavı olan ve 2018-2019 yılında yeniden uygulamaya konulan bu sınavın bir önceki sistemdeki adı TEOG’du ve bu sınavda yapılan yanlışlar doğruyu götürmemekteydi. Dolayısı ile sekizinci sınıf okuyan öğrencilerin girecekleri bu sınavda yalnızca doğruluğundan emin olduğu soruları yanıtlaması gerekiyor.

LGS’ye Dair Öneriler

Sekizinci sınıf öğrencilerinin liseye başlamak için girdiği bu sınav, 2018-2019 öncesinde yeni getirilen TEOG adlı bir sınav sistemi ile yapılıyordu. Bu sınavda, üç yanlış bir doğruyu götürmüyordu ve bu nedenle öğrenciler, doğruluğundan emin olmadıkları ya da bilmedikleri soruları da cevaplama imkanına sahip oluyordu fakat uygulamaya, daha önce de kullanılmış olan sistem LGS’nin konulması ile bilinmeyen soruların yanıtlanması tarih oldu. Çünkü LGS’de 3 yanlış bir doğruyu götürecek.

Öğretmenler ve uzmanlar daha önce TEOG’a katılacak olan öğrencilere hiçbir soruyu boş bırakmamalarını, doğruluğundan emin olunmasa da soruların hepsinin yanıtlanmasının tavsiyesini verirken artık yalnızca LGS sisteminde doğruluğun emin oldukları soruları yanıtlamaları gerektiğini bildirmektedir.

LGS’ye Dair Öneriler

LGS, sekizinci sınıf öğrencilerinin hayatlarının dönüm noktası olduğu bir sınavdır. Çünkü öğrenciler, bu sınav sonucuna göre ya hedeflediği liseye girebilme imkânı yakalayacak ya da merkezi yerleştirme sistemine göre; ikamet adreslerine en yakın liseye girmek durumunda kalacak. Bu sebeple, LGS öğrenciler için en azıdan eğitim anlamında bir dönüm noktasıdır. Bu sebeple, bu sınavda başarının sağlanması için verilebilecek olan öneriler şunlardır:

  • Bilinmeyen ve emin olunmayan sorular boş bırakılmalıdır
  • İlk okuyuşta çözülmeyen sorular bırakılmalı ve başka soruya geçilmelidir
  • Sınav öncesi hızlı ve etkin okuma alanında gelişme sağlanmalıdır
  • Kodlama yaparken kaydırma hatası yapmamaya dikkat edilmelidir
  • Verilecek olan sınav arası 45 dakikalık molada sınav hakkında kritik yapılmamalıdır
  • Sınav öncesinde bol bol test çözülmelidir
  • Sınava hazırlanırken test çözümleri sırasında anlaşılmayan ya da unutulan konular tespit edilmeli ve tekrar edilmelidir
  • Sınav öncesinde ağır yiyecekler tüketilmemelidir

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.