Corona Virüsü (nCOV 2019 ) Nedir?

Korona Virüs (n-COV 2019 ) Virüsü Nedir ?

2019’un Aralık ayında Çin Halk Cumhuriyetin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve Wuhandaki Güney Çin Deniz Ürünleri pazarından yayıldığı düşünülen, tüm dünya kamuoyunu ve sivil toplum örgütlerini harekete geçiren Korona virüsü, dünya çapında yayılmaya ve ölümlere sebebiyet vermeye devam ediyor.

İlk Nasıl Ortaya Çıktı ?

4 Şubat 2020’de hayatını kaybeden ve n-COV 2019 virüsünü ilk tespit eden ve değerlendiren kişilerden biri olan Çinli doktor Li Wenliang, bu virüsün RNA yapısının daha önce salgınla ve ölümlerle sonuçlanan SARS (Şiddetli akut solunum yolu sendromu) virüsünün RNA yapısıyla %99.9 benzerlik gösterdiğini keşfetti ve hastane kayıtlarına bu durumu işledi. Çinli doktor bu sonuçlardan sonra, Çin’in ünlü sosyal medya uygulaması olan Weixin üzerinden yakın arkadaşlarını ve çevresini bu virüse karşı uyardı ve koruyucu elbise giyerek hastanede çalışmaları konusunda dikkatli olmalarını istedi.

Yaklaşık 4 gün sonra Çin Kamu Düzenleme Kurumunca uyarı alan Dr Li Wenliang, paylaşımlarını kaldırmak zorunda kaldı.  4 Şubat 2020’de Çin Devlet Televizyonunca yapılan haberde Wenliang’ın n-COV 2019 (Wuhan Korona Virüsü) nedeniyle hayatını kaybettiği aktarıldı. Çinli doktorun ölüm haberinden sonra özellikle Çin halkı ve kamuoyunda büyük öfke ve panik başladı. Bu ölüm ve konuşmalar, dünya basınınca da yankı bulunca korona virüsü salgınından dünya kamuoyu da haberdar olmuş oldu. Ayrıca bazı söylenti ve kulislere göre de salgın ilk olarak Ekim 2019’da Wuhan’da ortaya çıktı ancak Çin devlet politikaları ve basın uygulamaları sayesinde Aralık 2019’a kadar Çin’in çoğundan ve dünya kamuoyundan saklandı.

Bu Virüs Tam Olarak Nedir ve Nasıl Belirtileri Vardır?

2003 Yılında yayılmaya başlayan ve Misk Kedilerinden insanlara geçen, SARS (Şiddetli akut solunum yolu sendromu) olarak bilinen ve 1960 larda bulunan “Corona Virus” ile aynı RNA dizilimine sahip olan virüs, dünya üzerinde 2960 vakaya ve 119 kayıtlı ölüme sebebiyet vermişti.

İnsanoğlu bu sefer 16 Yıl sonra SARS virüsü ile %99.9 aynı RNA dizilimine sahip olan ve mutasyona uğrayarak kendi yapısını ve sistemini güçlendiren 2019 n-COV ( Wuhan Korona Virüsü ) ile karşı karşıya.

Başlıca belirtileri arasında; yüksek ateş, mide bulantısı, halsizlik, karın bölgesinde şişme, nefes darlığı ve solunum problemleri, görme duyusunda kayıp veya eksiklik gibi temel problemler yer alıyor. Kuluçka süresinin 7 ila 14 gün arasında olmasından dolayı hasta olan kişi ve çevresindeki diğer insanlar, hastanın hasta olduğunu anlayamıyor ve gerekli önlemler alınmadığı için hastalığın yayılması gittikçe kolaylaşmakta, yayılım hızı günden güne artmaktadır.

Hangi Ülkelerde Ortaya Çıktı ve Şu An Hangi Durumda?

Şu ana kadar dünya üzerinde 75.284 kayıtlı vaka ve 2014 kayıtlı ölüm vardır. Çin’den sonra virüsten en çok etkilenen ülke ise Çin Halk Cumhuriyeti’ne komşu olan Japonya oldu. Avrupa’da birçok ülke özellikle Fransa ve İtalya virüsten etkilenen Avrupa ülkeleri olarak dikkat çekiyor. Henüz Türkiye’de herhangi bir vakaya rastlanmadı ancak bugün İran’dan 3 Korona virüsüne bağlı ölüm haberi geldi, bu haber üzerine harekete geçen Türk yetkililer İran üzerinden gelen sefer ve seyahat etkinliklerini de kontrol ve denetim altına aldılar.

Birçok Avrupa ve Asya ülkesi Liman kapılarını ve uçak seferlerini Çin’e belirli sürelerle kapatmış durumda. Ayrıca Çin’in global pazar şirketleri de bu salgından etkilenmiş durumda. Alibaba satışlarının bir önceki dönem Ocak ayına göre %9.1 azaldığını açıkladı. Ancak yetkililer, korona virüsün satın alınan ürünlerle bir ilgisi olmadığını söylese de kamuoyu vicdanı bu konuda bütün dünyada rahat değil ve Çin pazarı yani en büyük ekonomik kaynağı yara almaya devam edecek gibi görünmekte.

Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır ve Tedavisi Var Mı?

Wuhan Korona Virüsü’nün şu an dünya üzerinde herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. 2003 Yılında SARS virüsü için geliştirilen teknikler denense de virüs mutasyona uğrayarak bu teknik ve tedavi yöntemlerini engellemiş, korona virüsü için yeni bir tedavinin bulunmasını zorlaştırmıdır. Özellikle Wuhan Üniversitesi ve bağlı laboratuvarlarda hastalığın tedavisi için ilaç/tedavi çalışmaları son hızla devam etmektedir. Çinli doktor ve bilim insanlarının bazen 2 gün yani 48 saat aralıksız çalışarak bu virüse bir çare aldığı da Çin kamuoyu ve haberlerince bildirilmiştir.

Korunmak ve tedavi için dünyanın en büyük, en ileri alternatif tıp yöntemlerine sahip olan Çin, sadece bilimsel değil, geleneksel yöntemlerle de hastalığa çare aramakta.

Türkiye’de de özellikle popüler olan alternatif Tıp ürünleri vucüdun bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve virüsün vücuda girişini zorlaştırmaktadır. Tabii ki bunlar alternatif ve bilimsel gerçekliği olmayan ifade ve yöntemler.

Bilimsel olarak uzmanların önerileri şöyle:

. Ellerinizi her içeri girişinizde ve dışarı çıkışınızda muhakkak bol sabunla yıkamanız.

. Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Japonya, Vietnam, Tayland, Hong-Kong gibi ülkelere olan seyahat planlarını ertelemeniz.

. Kalabalık bölge ve hastanelere ihtiyaç duymadıkça gitmemeniz, gitmeniz durumunda ise maske takarak önlem almanız.

. İnsanlarla olan muhabbet ve sohbetinizi yüz yüzeyken 4-5 metre mesafede gerçekleştirmeniz.

. Kişisel hijyen, beslenme ve spora dikkat etmeniz yönünde olacaktır.

Henüz Türkiye’ye gelmemiş olan ve kayıtlı vakası bulunmayan Korona Virüs ile alakalı gelişmeler şimdilik böyle.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.