Karekök Nasıl Hesaplanır?

Karekök Nasıl Hesaplanır?

Genellikle matematik korkulu rüyalarımız olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu öğrencinin yapamadığı ve korktuğu konular olarak ifade edilebilir. Bunun içinde bulunan karekök işlemleri de oldukça zorlayıcı olarak ifade edilebilir. Karekök ise en zorlarından ve uğraştırıcılarından bir tanesidir.

Karekök alma işlemlerinde iki çözüm bulunmaktadır. negatif olmayan sayılar bunların temel anlamda karekök veya negatif olarak karekök olarak ifade edilebilir. Negatif sayıların kare köklerinin tanımlanabilmesi adına sanal sayılar veya karmaşık sayılar kavramlar ile geliştirilebilmektedir. Karekök nasıl hesaplanır? Sorusuna yanıt olarak verilebilir. Ayrıca poziitif olan sayıların kareköklerinin genel anlamda irrasyonel sayılar olduğunu söyleyebiliriz. İki tam sayının kesiri şeklinde ifade edilemeyen sayılar da diyebiliriz.

Karekök ortalama

Matematikte ingilizceden dolayı root mean square kısaltması olarak RMS veya rms şeklinde kullanımı sağlanabilir. Karekök ortalama olarak kuadratik ortalama şeklinde bilinebilir. Değişken olarak ise büyüklüklerin ölçülebilmesi adına kullanımı sağlanan istatistikler ile ölçümler sağlanır.

Değişimlerin artı ya da eksileri olarak dalgalanmalar özellikle çok faydalı olabilmektedir. Karekök ortalama işlemlerinde, devamlı olarak değişkenlik sağlayan bir fonksiyonların devamlı olmayan değer serileri şeklinde hesaplandığını söyleyebiliriz.

Karekök ortalama işlemlerinde isimlerin karelerinin ortalamaları kareköklerin alınabilmesi anlamlarını ifade eder.  Konu başlıkları olarak da öncelikle kareköklerin toplamları, kareköklerin ortalama hesaplanması, kullanım yerleri, dönüşüm katsayısı, 1 kare dalga için, dış kaynaklar şeklinde konu başlıklarına ayrılmaktadır. Bu konu başlıkları farklı sorularda çıkabilmektedir.

Karekök Nedir?

Matematiksel bir terim olduğunu herkes bilmektedir. Karekök nedir? Şeklinde sorulan sorulara tam anlamıyla net bir şekilde cevap verecek olursak, bir sayının kök içinde bulunması ve köke alınması anlamını ifade etmektedir. Kare tabiri ise sayıların alınmış olan köklerin derecelerini ifade etmektedir.

Örnek olarak ise 9 kare köke alınan sayı 3 olur. Bu sayı ile 3 çarpılır ve sayı 9 olur. Küp kök olarak da örnek olarak 21 alınır ve 21 3*3*3 olarak ifade edilebilir. Yani kök dışı olarak 3 şeklinde çıkar.

Köklerin içinde bulunan sayılar kök derecelerinin şeklinde ifade edilebilir. Kök dışındaki sayılar bu şekilde çıkar. Karekök nedir? Sorusuna yanıt olarak bu yanıtı verebiliriz. Bunun yanı sıra farklı bir örnek daha verecek olursak,16 kareköke alınınca 4 çıkacaktır. Çünkü karekök derecesi olarak 2 şeklinde ifade edilir. 16 yı 4 karesi şeklinde ifade edebiliriz. Dereceler ise aynı olarak dışarıya çıkmaktadır.

Karekök Elle Hesaplanır mı?

Hesap makinelerinin yanı sıra öğrenciler ve profesörler karekökleri elle hesaplamakta bazen zorlanabilmektedirler. Karekök elle hesaplanır mı? Şeklinde sorulan sorulara yanıt olarak göz korkutan işlemin üstesinden gelebilmek adına kabaca şekilde yaklaşık bir değer şeklinde ya da tam bir değer verilerek farklı yöntemler ile çözülebilir.

Bir sayının ise karekönünün basit işlemler ile nasıl bulunacağı ve öğrenebilmek adına öncelikle asal çarpanlara ayırmak gerekmektedir. Daha sonra ise sayının tam kare çarpanları bölünür. Tam kare çarpanların karekökleri alınarak işleme devam edilir. Eğer ki sayı çarpanlara ayrılmıyorsa cevap basit haline gelebilir. Böyle yöntemler ile karekökler çözülebilir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.