KYK Kredi Borcu Nasıl Ödenir?

KYK Kredi Borcu Nasıl Ödenir?

Bir öğrenci mezun olduktan 2 sene sonra mecburi olarak kyk kredi ödemesini yapmak zorundadır. Ama bu zorunluluk bazen kaldırılabilmekte bazen de erteleme işlemi yapılabilmektedir. KYK kredi borcu hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kyk.gov.tr adlı internet sitesinden ayrıca TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak borç bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.

KYK kredi borç bilgilerini sorgulamak için

https://www.kyk.gov.tr/web/YENI_GRODEME/geriOdemeParametreGiris.do  URL adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yukarıdaki URL üzerinden kyk kredi borç bilgilerini öğrenme işlemi yapabileceğiniz gibi e-devlet sitesi üzerinde de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bu işlem için e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Olmayan vatandaşlar içinse PTT Şube Müdürlüğüne gidildiğinde şifre talebi yapılabilmektedir.

KYK Kredi Borcunu Ödeme

Yukarıda anlatıldığı üzere KYK kredi borcunuzu öğrendikten sonra kapatma işlemi yapmak için Ziraat Bankası üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Ziraat bankası şubesine giderek ya da internet bankacılığı üzerinden kredi / banka kartınızı kullanarak KYK kredi borcunu kapatabilirsiniz.

Ayrıca farklı bir yöntem olarak Vergi Dairesine giderek daha öncenden öğrendiğiniz KYK kredi borcunuzu öğrenip ödemeyi yapabilirsiniz. Vergi dairesine gitmek istemediğiniz takdirde intvrg.gib.gov.tr sitesi üzerinden de KYK kredi borç ödemenizi yapabilirsiniz. KYK borç ödeme işlemi gününü geçerek geciktiği takdirde gecikme faizi uygulanmaktadır. Borçların bir yıl süre ile ödenmemesi ya da tam ödeme yapılmaması halinde de borcun takibinin yapılabilmesi için KYK takibi Vergi Dairesi Müdürlüklerine teslim eder. Bu noktada borç banka yöntemiyle ödenemez ve ödemenin vergi dairesi üzerinden gerçekleşmesi gerekir.

KYK Kredi Borcu Silinmesi ve Ertelenmesi Şartları

KYK kredi borcu olan kişiler eğitim hayatı esnasında ya da bittikten sonra vefat ederse KYK borcu devlet tarafından silinmektedir. Ayrıca mezun olduktan sonra hayatını çalışarak kazanamayacağı yönünde heyet raporu alırsa hastaneden yine borcu silinir. Ama bu tarz durumlarda borcun silinmesi için KYK’ya bilgi verilmesi gerekmektedir. Öğrenciler mezun olduktan sonra çalışmıyorsa borç 1 yıl süre ile ertelebilir. Ayrıca askerlik, yüksek lisans ya da doktora eğitimi kapsamında olan kişilerin de borçları ertelenir. Bu noktalarda da ilgili kişilerin dilekçe yazarak KYK’ya durumu bildirmeleri gerekmektedir.

NELER ÖĞRENDİK?

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.