Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

HAMİLELİKTE DİŞ BAKIMI

Sağlığımız için belirli periyotlarda doğal içecekler hazırlayıp, ya da eksersiler yaparak kendimize bakım yapmak hemen hemen herkesin arasında yaptığı şeylerdir. Fakat bazı bakımlar geciktirilmeden hergün düzenli olarak yapılır aksi takdirde hastalanmamız kaçınılmaz bir hal alır. Bu bakımlar arasında diş sağlığı günlük olarak iki defa yapılması gereken bir bakımdır. Hamilelikte diş bakımı ise daha önemlidir. Çünkü annenin hasta olmaması ya da sağlıksız dişlere sahip olması hamilelikten kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Hamilelikte diş bakımı neden çok önemlidir

Hamilelikte annelerin vücudundaki kalsiyumun çoğu bebeğin gelişimi için kullanılır. Kalsiyum ise dişlerimizin sağlıklı olmasındaki en etken maddedir. Annelerin hamilelik döneminde dişlerine bakım yapmaması ise dilerinde aralanmalar sarkmalar şekilde sağlık problemlerinin oluşası gözlenebilmektedir. Lakin her ne kadar hamilelik döneminde kalsiyumun eksiklik göstermesinden dolayı dişler zarar görür şeklinde bir görüş varsa da bunun bilimsel bir alt yapısı bulunmamaktadır. Fakat gözlemlerin çoğu yinede bunu gösterebilmektedir.

Hamile kadınların dişlerinden çürüme neden medya gelir?

Dişlerin çürümesi annenin hamileliğinden kaynaklı olarak vücudundaki değişimlerden meydana geldiği bilinmektedir.

  • Annenin hamilelik sürecinde sürekli olarak iştahının açık olması dişe zarar verebilecek yiyecekleri tüketmesi diş sağlığını bozabilmektedir. Lakin yinede bu bilgiye rağmen kendisini durdumayan anne adaylarının dişlerini yedikleri şeylerden sonra fırçalamaları dişlerin çürümesine yol açan yiyeceklerden arınmasına fayda sağlayacaktır.
  • Hamilelikte hormonlar sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Bu sebepten dolayı düş etlerinde kanamalar meydana gelebilir. Dişlerinde kanama olan hamile kadınlar dişlerini fırçalamaktan çekinebilir. Yumuşak yapıdaki diş fırçalarının kullanılması diş etlerinin zarar görmeden temizlenmesi için en ideal yollardan birisi sayılabilir.

Hamilelikte dişler için dikkat edilmesi gerekenler

  • Hamile kişi vücudun alması gereken kalsiyum miktarı bu miktar 1200- 1500 mg aralığındadır bu miktarı kesinlikle tüketmelidir.
  • Yeşil yapraklı sebszlerinde diş sağlığının korunmasında payı azımsanmayacak derecededir.
  • Yeterli beslenme ile bebeğin kendisi için alacağı besin değerleri annenin vücudundan almasına gerek bırakmadan yeterli bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır. Fakat annenin beslenmedeki yetersizlik bebeğin gıdalarını karşılayabilmesi için anneden besinleri tahsis etmesine neden olarak annenin dişlerinde problemlerin meydana gelmesi de olası bir durum olacaktır.

Hamile iken uzak durulması gereken besinler

  • Hamilelikte diş bakımı için uzak durulması gereken besinlerin başında şeker geliyor. Şeker her ne kadar kadınların karşı koyamadığı besinlerde bir tanesi olsa da insan sağlığına her bakımdan zarar verebilmektedir annenin hamilelik sürecinde şekeri tüketme si hem annenin hem de bebeğin diş sağlıklarının zarar görmesine neden olabilmektedir.

Hamile kadınların almaları gereken besinler

  • A,C ve D vitaminlerinin yanında fosforun çok bulunduğu besinlerin tüketilmesi gerekir.
  • Kallsiyum yönünden zengin olan besinler, meyveler ve sebzelerin tüketilmesi de diş sağlığına büyük fayda sağlamaktadır. Annelerin dikkat etmeleri gereken noktalardan birisi de yemek yenildikten sonra şeker tüketiminden kaçınılmalıdır. Şekerin yemekten sonraki etkisi dişlere daha fazladır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.